BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník
ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.
Jen jednou za rok přijdou Vánoce, jen jednou za rok se malý sněhem zachumelený stromeček promění v zářící světélko tichého lidského štěstí. Jen jednou.
Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus

CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.

Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Robin Drahoš Martin Fousek
Vánoční prezentace Honza Pospíšil.
Vánoce v Rusku.
Oprava chybné prezentace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
LIDOVÝ SVÁTEK TŘÍ KRÁLŮ
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,TO PŘEKRÁSNÉ ZNAMENÍ,PŘÍCHOD SVĚTLA,LÁSKY,ŠTĚSTÍ,NOSITELE NADĚJÍ.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Vánoční zvyky v Maďarsku
Advent 2014 Hradištko Jako každý rok, sešli jsme se opět všichni u našeho vánočního stromu a zapálili první svíci na adventním věnci.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Hvězdný pozdrav sněžných vloček , mnoho dárků pod stromeček, hodně štěstí, kupu lásky   a příští rok žádné vrásky.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
PROSINEC NEZKLAMAL NÁS,PO ROCE PŘIŠEL ZAS!NEJDŘÍV OVŠEM BARBORA A MIKULÁŠ,PROBUDÍ V NÁS VÁNOČNÍ ČAS!JEŽÍŠEK JE DÁRKŮ PÁN,CESTIČKU JSI NAJDE KNÁM! CO BYCHOM.
Sněhové vločky k zemi se snáší, mráz si s okny pohrává
SVATÝ ONDŘEJ 30. LISTOPADU OCHRÁNCE A PATRON ZAMILOVANÝCH A NEVĚST PRVNÍ UČEDNÍK JEŽÍŠE. BYL TAKY UKRIŽOVÁN, ALE NA KŘÍŽI VE TVARU X- ONDŘEJSKÝ KŘÍŽ ZVYKY.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pohádkové Vánoce přejeme vám Vánoce jako z pohádek,
Ať stromeček krásně voní, ať tisíce zvonečků na Štědrý den zvoní, ať pocit štěstí a lásky hřeje, dárků plné závěje, ať Vám láska navěje.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_41_Vánoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1., 2. 1.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Dagmar Šaflová Název:VY_32_INOVACE_M Téma:Vánoce, vánoční přání Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Hodně štěstí v novém roce
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Krásné vánoční svátky.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vánoce Cliccare per avanzare.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2011
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Zvyky a tradice Čechů.
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA a jiné vánoční zvyky a obyčeje

. Hoj, ty štědrý večere, ty tajemný svátku, cože komu dobrého neseš na památku?

Betlémské světlo je poselstvím míru a porozumění. „ Betlémské světlo je poselstvím míru a porozumění. Světýlko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista, Betlémě, si lidé nosí z kostelů do svých domovů.

Jablko symbolizuje znamení života Jablko symbolizuje znamení života. Hvězdička při rozkrojení znamená zdraví a štěstí. U štědrovečerní večeře se jablko rozdělí na tolik dílků, kolik sedí lidí u stolu.

Lodičky z ořechů plují po vodě Lodičky z ořechů plují po vodě. Komu se lodička nepotopí a dlouho svítí, čeká ho dlouhý a šťastný život. Pokud se lodička drží při kraji nádoby, její majitel se bude celý rok držet doma, pluje.li ke středu vydá se do světa.

Na Barboru, se řežou větvičky třešní „Barborky“. Do vázy ¨dáme tolik větviček, kolik se nás sejde u vánočního stolu. Větvičky označíme lístky se jmény. Komu na Štědrý den větvička rozkvete, tomu se splní v příštím roce přání.

Na Štědrý večer se pod talíře dávají rybí šupiny pro štěstí a také pro zlepšení finanční situace rodiny. Místo šupiny se může pod talíř položit i drobná mince.

Svobodná dívka na Štědrý den hodí přes hlavu střevíc, pokud špička ukazuje ven ze dveří do roka se provdá, pokud ne zůstane svobodná.

se vdá, pokud zakdáká slepice, dívka Zaklepáním střevícem svobodné dívky na kurník se předpovídalo, zdali se do roka vdá. Pokud na zaklepání reagoval kohout zakokrháním, dívka se vdá, pokud zakdáká slepice, dívka ¨zůstane doma.

z té měl přijít dívčin ženich. Svobodné dívky na Štědrý den chodily třást keřem bezu a říkaly: „Třesu třesu bez, pověz mi ty pes, kde můj milý dnes.“ Ze které strany pes zaštěkal, z té měl přijít dívčin ženich.

Vánočka tvarem připomíná Ježíška v povijanu, její křížové pletení má ochránit před zlými vlivy. Kdo našel při krájení zapečenou minci, měl jistotu, že bude zdráv a bohatý po celý následující rok.

Tavení olova o Štědrém večeru  předvídá budoucnost – pokud je kousek olova rovný – příští rok bude poklidný, bez velkých problémů. Pokud je kousek olova zvlněný a nepravidelný, bude následující rok plný zmatků a problémů.

Legenda o jmelí praví ,že bylo původně stromem, z jehož dřeva vyřezal Josef pro Ježíška kolébku. Později z něj Římané vyrobili kříž, na kterém byl ukřižován. Říká se, že novoroční políbení pod jmelím zaručí milencům věrnou lásku na celý rok.

Nohy u stolu při štědrovečerní večeři se svazovaly řetězem, aby se rodina nerozpadla a za rok se zase celá sešla. V některých krajích se na stůl dávala ošatka s plodinami, které dalo hospodářství.

Stavění vánočních jesliček se v našich zemích traduje již od 16. století. Prvními betlémy, byly zdobeny kostely, ale brzo se tento zvyk nastěhoval i do měšťanských domů , poté co Josef II. vykázal betlémy z kostelů .

Zdobení vánočního stromku se u nás objevilo na konci 19. století. Na venkově byly stromky menší a ozdobené červenými jablíčky a řetězy. Stromek se odstrojil na svátek Tří králů. .

K nejznámějším vánočním květinám patří vánoční hvězda s červenými listy na vrcholcích výhonů. Již před staletími byla oblíbená růže z Jericha, vzácná rostlina z arabských pouští.

Poblíž stolu si hospodyně připraví podnos s jídlem, aby neporušila pověru, že během večeře se nevstává a rodina napřesrok zůstala spolu.

přejí Všem čtenářům zaměstnanci Knihovny města Olomouce VESELÉ VÁNOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK přejí Všem čtenářům zaměstnanci Knihovny města Olomouce

Zdroje:http://www.ceskykutil.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Vánoce http://www.lacultura.cz/2011/12/staronove-vanoce/ Informační zdroje knihovny