Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR •byl založen v roce 1949; •v posledních deseti letech rozhodoval více.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanské soudní řízení
Advertisements

PhDr. Štěpánka Hostovská
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Přezkum rozhodčích řízení a jejich vykonatelnost Mgr. Milan Polák.
Finanční arbitr ČR prezentace na jednání BV SKB - zkušenosti s roční platností nového Zákona o platebním styku - statistika Tomáš Landrichter Kancelář.
Organizace soudnictví v ČR
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR Ondřej Novák Místopředseda Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky Hospodářská.
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Exekuční řád po novelách
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost.
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
Řešte své pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval téměř sporů.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA. RADA EVROPY Mezivládní organizace sdružující v současné době 47 zemí Evropy (členy nejsou Bělorusko a Vatikán), členství.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Odměna rozhodce Zákon výslovně neupravuje Nutno řešit analogiae legis Smlouva příkazní či smlouva o dílo.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Uzavírání obchodních smluv s mezinárodním prvkem.
Právní rámec pro oceňování a zdanění nemovitostí Jane H. Malme.
Rozhodčí řízení Přednáška VŠFS Právní povaha RŘ - zákon úprava rozhodování majetkových sporů nezávislými a nestrannými rozhodci Výsledkem.
Rozhodčí řízení – úvod, prameny, osoba rozhodce JUDr. Tereza Kyselovská.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
PRÁVO PATŘÍ BYSTRÝM Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Proces předlužení 2) Parazitní model 3) Řešení 4) Rozhodčí řízení 5) Závěr.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Rozhodčí řízení Přednáška 6 VŠFS 2016.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Rozhodčí řízení Přednáška 7 VŠFS 2016.
Výchova k občanství Moc soudní
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
na základě takto vyjádřeného souhlasu smlouva může vstoupit v platnost
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!

Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR •byl založen v roce 1949; •v posledních deseti letech rozhodoval více než sporů •Je jediným stálým rozhodčím soudem v ČR s neomezenou věcnou a místní příslušností k rozhodování majetkových sporů •Za poslední 3 roky byly podány téměř dvě desítky ústavních stížností – všechny byly zamítnuty

Doporučené znění rozhodčí doložky „Všechny spory vznikající z této smlouvy a v souvislosti s ní budou rozhodovány s konečnou platností u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky podle jeho Řádu třemi rozhodci.“ •Doložku je nezbytné uvést do smlouvy, nebo kdykoli do dodatku ke smlouvě. •Jsou možné i další varianty (jeden rozhodce, bez ústního jednání, atd.) podle typu a velikosti sporu •U spotřebitelských sporů musí odpovídat zákonu 216/1994 Sb. v platném znění (samostatný list,…)

Výhody rozhodčího řízení •Jednoinstančnost – nelze se odvolat (obdobu odvolání lze sjednat v rozhodčí doložce) •Efektivita a rychlost – průměrná doba sporu je čtyři měsíce, je možné urychlené řízení •Výše poplatku je 4% •Výběr rozhodců a místa rozhodčího řízení •Vykonatelnost rozhodčího nálezu v České republice i v zahraničí (více než 140 zemí v rámci New York Convention) •Rozhodčí řízení je neveřejné •Náklady právního zastoupení jsou přiznávány

Nevýhody rozhodčího řízení •Nelze ukládat předběžná opatření –to lze řešit mezitímním rozhodčím nálezem •Nelze předvolávat svědky –Je povinností stran zajistit jejich účast

Nárůst sporů:

Doménové spory Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR je reálně největším doménovým sudištěm na světě neboť: •Je jediným sudištěm domén.EU na světě •Je jedním ze dvou míst v Evropě, kde lze rozhodovat spory o generické domény (.COm,.ORG,.NET, atd.) •Je jediným sudištěm, které může rozhodovat spory o doménu.CZ

Od platí nový Řád: Mezi novinky patří: •již nerozlišuje mezi vnitrostátním a zahraničním sporem •zavádí možnost jmenování předsedy senátu stranami v případě neshody rozhodců •o pravomoci Rozhodčího soudu jsou oprávněni rozhodovat pouze rozhodci •upravuje možnosti přezkoumání usnesení o zastavení řízení pro nedostatek pravomoci Rozhodčího soudu

Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR Další informace najdete na Zde naleznete i Konzultační centrum Rozhodčího soudu při HK ČR a AK ČR Dotazy můžete posílat i na mail