Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha, 13. 12. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak ovlivnit povolování úložiště z pozice dotčených obcí a sdružení.
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
Vršovická 65, Praha 10, Tel: ,Fax: , Využití GIS při ochraně nerostného bohatství Ministerstvo.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Základní registry veřejné správy
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření18.
Pozemky s nerostným bohatstvím Jana Dudová. Horní právo Horní právo představuje samostatnou oblast práva, není však právním odvětvím, protože nenaplňuje.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Materiální základ produkce veřejných statků
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
XXIII. valné shromáždění a jarní celostátní seminář STMOÚ ČR BRNO, května 2012 František Vavera.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Veřejná služba 2017.
DP BŘEŽANY II postup prací
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Odbor životního prostředí MHMP
Veřejné Finance.
Těžba nerostných surovin
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Legislativní činnost ČBÚ v roce 2018
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Hlavní účel věcného záměru Stanovit zásady pro vytvoření novely horního zákona a souvisejících zákonů, které poskytnou právní rámec pro podnikatelskou činnost a výkon státní správy v oblasti vyhledávání a těžby nerostů tak, aby bylo dosaženo vyváženého postavení občanů, samospráv a báňských podnikatelů s respektováním zájmů státu v oblasti surovinové a energetické bezpečnosti a ochrany životního prostředí.

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Hlavní oblasti věcného záměru strategické vyhrazené nerosty – vymezení, zvláštní podmínky jejich ochrany, posílení vlivu státu při průzkumu, těžbě a nakládání s nimi dobývací prostory – zlepšení výkonu státní správy, podmínky stanovení, převodu, využívání, kontrola tvorby rezerv na rekultivace a důlní škody stanovení výše úhrad z vydobytých nerostů – transparentnější stanovení a způsob výběru, zvýšení objemu úhrad a jejich alokace podmínky těžby stanovené v povolení hornické činnosti definování veřejného zájmu státu na využívání vybraných nerostů

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Konkrétní zásady a cíle řešení Strategické vyhrazené nerosty – podmínky jejich ochrany nově vymezené strategické vyhrazené nerosty a ostatní vyhrazené nerosty zvláštní režim ochrany ložisek strategických nerostů uran, černé uhlí, hnědé uhlí, zlato a wolfram posílení role MŽP a Státní báňské správy při ochraně ložisek strategických vyhrazených nerostů

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Konkrétní zásady a cíle řešení Dobývací prostory (DP) – posílení vlivu státu při nakládání se strategickými nerosty stanovení DP již nebude „oprávněním“ ložisko dobývat zjednodušení správního řízení ke stanovení DP – bez vazby na konkrétního podnikatele přidělení DP podnikateli se stanovením podmínek těžby nově možnost odejmutí DP při neplnění stanovených podmínek, podmínky převodu s kontrolou rezerv možnost směřování produkce na domácí odběratele

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Konkrétní zásady a cíle řešení Dobývací prostory – posílení vlivu státu při nakládání se strategickými nerosty zefektivnění správních procesů ve výjimečných situacích jednoznačné stanovení práv a povinností těžebních organizací s propůjčeným DP výšená role státu při schvalování výpočtů zásob a podmínek využitelnosti výhradních ložisek role státu při koordinaci vyhledávání a průzkumu strategických vyhrazených nerostů

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Konkrétní zásady a cíle řešení Stanovení výše úhrad z vydobytých nerostů a zlepšení podmínek jejich výběru nově stanovit úhrady z dobývacích prostorů transparentněji řešit výpočet úhrady z vydobytých nerostů (na jednotku těžby) navýšení úhrady o 100 – 150 % upravit poměr pro rozdělování výtěžku úhrady z vydobytých nerostů a způsob využití finančních prostředků (nově část prostředků kraji pro investice do infrastruktury, revitalizace území po těžbě a obcím nepřímo dotčeným těžbou)

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Konkrétní zásady a cíle řešení Definování veřejného zájmu státu na využívání vybraných nerostů preference dohody při řešení práv vlastníků nemovitostí institut vyvlastnění (ve prospěch státu) – možnost zabezpečení celospolečenských potřeb přiměřená kompenzace

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Děkuji za pozornost