METODICKÝ LIST Tato prezentace je zaměřená na pravopis vlastních jmen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODICKÝ NÁVOD SLOVNÍ HRÁTKY- žáci hádají popletená jména, mění ve slovech písmena tak, aby vzniklo jméno. Slova jsou celkem 4. PŘIROVNÁNÍ- postupně se.
Advertisements

Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
METODICKÝ LIST Tato prezentace navazuje na výuku vlastivědy, proto
METODICKÝ LIST Prezentace je určena k opakování a proto je vhodné, zařadit ji na začátek školního roku. Předcházejí jí další dvě: měkké slabiky a tvrdé.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
METODICKÝ LIST Žáci si přečtou text- společně, po jednotlivcích, samostatně… Doporučuji text vytisknout předem každému. Žáci zaškrtávají v textu slova,
METODICKÝ LIST Předem natiskneme a rozdáme text pohádky. Žáci čtou z tabule nebo z listu. Do textu jsou vložena slova, která tam nepatří a nedávají smysl.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Podstatná jména Pád podstatných jmen. Podstatná jména Pád podstatných jmen.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Poměr Český jazyk – 2.roč.,1.část
A E B C E D A Zábavná abeceda Když se řekne abeceda,
Pohádka Zpracovala: Mgr
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
VY_III/2_INOVACE_91_Václav Čtvrtek
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Metodický list HRAJEME SI SE SLOVÍČKY- postupně se objevuje povídání o kočce, čteme a žáci vhodně doplňují zdůrazněnou slabiku-3 okna, můžeme natisknout.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
HRÁTKY A HŘÍČKY. HRÁTKY A HŘÍČKY METODICKÝ LIST ZLOBIVÁ PÍSMENKA- motivační básnička, po kliknutí úkol k textu na další stránce. Žáci vypisují chybějící.
Zpracovaly:Lucie Geciová Marie Slezáčková
INFORMATIKA 7 Fonty písma
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor: Helena Jordánová, Mgr. ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor: Helena Jordánová, Mgr. VY_32_INOVACE_1,čj.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
METODICKÝ LIST V úvodu se postupně objevují měkké slabiky.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A03Prv2_Tísňová volání.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY. NÁZEV:Z POHÁDKY DO POHÁDKY AUTOR:Mgr. Jolana Zahradníková STRUČNÁ ANOTACE ( OBSAH, DATUM PILOTÁŽE ): Genetická.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_4.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 3. a 4. ročníku. Patří do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci procvičují pádové otázky a doplňují.
Písmeno G Autor: Mgr. Irena Sofínová VY_32_INOVACE_01_Český jazyk Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Novelistická pohádka Název : VY_32_inovace_09 Český jazyk a literatura.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_210_ČJ 2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_DELENI_HLASEK Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY:ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název : VY_32_INOVACE_01_Téma
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jana Němcová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Autor: Mgr. Lenka Königová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
Vlastní jména …procvičování
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Český jazyk a literatura 3. ročník
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C45Čj6_Pohádky
Transkript prezentace:

METODICKÝ LIST Tato prezentace je zaměřená na pravopis vlastních jmen. Znáte vl. jména: po každém kliknutí se objeví písmeno, žáci vymýšlejí pohádkové postavy začínající na dané písmeno. Jedno písmeno: v průběhu hádání se animací ztratí jedno pís- meno, žáci mají uhodnout, jaké. Na tento úkol upozornit v za- čátku vymýšlení pohádkové abecedy!! Chybí ň, y, protože nic na ně nevymyslíme… Jaká jména jsou vlastní: při každém kliknutí se zobrazují pohádkové postavy podle abecedy, žáci rozhodují, zda se jed- ná o vlastní jméno či nikoliv. Po zobrazení všech na tabuli zvýrazní vlastní jména. Při kliknutí zůstanou pouze vl. jm., ostatní zmizí- kontrola. Pohádkový kvíz: dvě otázky, postupně s kliknutím se zobrazí Jedna, poté druhá, na konec odpovědi.

Jak vznikla vlastní jména: text k přečtení z tabule, žáci mohou číst z předem natištěného textu. Úkol na konec: tři otázky vztahující se k textu, objevují se postupně při klikání. První otázka je bez odpovědi, druhá s odpovědí při dalším kliknutí, třetí taktéž.

ZNÁTE VLASTNÍ JMÉNA?

Dvě písmenka tady chybí. Jaká? Vymyslete abecedu pohádkových postav. Dvě písmenka tady chybí. Jaká? W Ž Š P I Ď F G C M D T CH Č Ť Z L X R Q A L N B J S E H O K Ř U V

JEDNO PÍSMENKO SE ZTRATILO KTERÉ TO BYLO? P

JAKÁ JMÉNA JSOU VLASTNÍ? princezna Amálka Honza chobotničky Rumcajs Belzebub Řáholec Ivánek císař Saxana čarodějnice Jasněnka šašek drak Křemílek Tau ďábel liška Manka Ťapka Emanuel ufon Nastěnka Fík vodník Golem Otesánek Zlatovláska Žofka

POHÁDKOVÝ KVÍZ Jan Werich napsal knížku Fimfárum. Co to bylo? a) kouzelný váček b) kouzelný proutek 2. Čím si nabíjel Rumcajs pistoli? a) žaludem b) bukvicí c) kaštanem

JAK VZNIKLA PŘÍJMENÍ? Jiří Lochovec

Před mnoha tisíci lety měl každý člověk jedno jméno. Ani v Bibli nejsou příjmení. Dosud žilo málo lidí, třeba ve vesnici, nebylo nutné, aby lidé měli více jmen. Každý každého našel, když to chtěl. Když už ale v jednom místě žilo pět šest Janů nebo Petrů, bylo třeba je odlišit. Jeden Jan byl velmi vysoký? Stal se z něho Jan Velký. Jiný uměl dobře šít boty? Jmenoval se tedy Jan Švec. A když jiný Jan přišel odněkud zdaleka a zpočátku ani neuměl česky, pojmenovali ho Jan Němec, protože byl tak trochu jako němý. Jeden z Petrů byl například pastýřem a bydlel vysoko v horách .Hned se jmenoval Petr Horák. Mistři kováři dostali jméno Kovář, kdo uměl žertovat, vyprávět povedené historky a každého rozveselit, tomu dali jméno Veselý.

ÚKOLY NA KONEC 1. JAKÝ PŮVOD MAJÍ JMÉNA VE VAŠÍ TŘÍDĚ? 2. JAKÁ JMÉNA ZAZNĚLA V PŘEDEŠLÉ UKÁZCE? Jan Velký, Jan Švec, Jan Němec, Petr Horák, Kovář, Veselý 3.JAKÝMI PÍSMENY PÍŠEME VLASTNÍ JMÉNA? velkými písmeny

Citace text Jak vznikla příjmení?, Jiří Lochovec, Čítanka pro 4. ročník, nakladatelství Nová škola v roce 2004, str. 10 Obrázky: Dostupné z otevřené galerie [www.cmis.cz/dum/] dne 5.3.2012