Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dotykové displeje Jan Figala.
Advertisements

Laserová tiskárna barevná
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Základní struktura, metainformace
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Dotykové displeje Petr Zeman.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Monitor Monitor je nejběžnější výstupní zařízení, s výjimkou speciálních aplikací jej má každé PC. Monitory lze rozdělit podle zobrazených barev Monochromatické.
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Olověný akumulátor Obr. 1.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Alkalické akumulátory
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Výroba mikroprocesorů
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Sluchátka Sluchátka se používají jako standardní výstup počítačů. Jsou určeny pro přehrávání libovolných zvuků a hudby. Obr. 1.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Mobilní telefonní síť GSM
Sběrnice Obr. 1.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
VY_III/2_INOVACE_26_Spuštění PC
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
WWW – hypertextový informační systém
Počítače pro handicapované
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Inkrementace Zvýší hodnotu o 1. Zvýší hodnotu o 1. V proměnné $b bude hodnota 11 V proměnné $b bude hodnota.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Princip magnetického disku
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Plotter Je to grafické výstupní zařízení.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Základní deska Matherboard.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Primitivní počítadlo
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Technologie interaktivní tabule
Základní jednotka notebooku
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Transkript prezentace:

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a dotykové obrazovky. Obr. 1

Rozdělení interaktivních tabulí Elektromagnetické interaktivní tabule Odporové interaktivní tabule Ultrazvukové interaktivní tabule Kapacitní interaktivní tabule DViT technologie

Princip elektromagnetické interaktivní tabule Tyto tabule používají speciální pero v jehož hrotu je permanentní magnet. Vlastní plocha tabule generuje elektromagnetické pole. Při dotyku pera plochy tabule dojde k narušení elektromagnetického pole a následnému výpočtu polohy pera. Výhody Odolný povrch tabule Magnetická tabule Nevýhody Vyžaduje magnetické pero Nelze ovládat rukou

Princip odporové interaktivní tabule Tato tabule pracuje na principu měření odporu. Uvnitř tabule jsou dvě vodivé fólie, oddělené tenkou vzduchovou nebo polovodičovou mezerou. Při stlačení povrchu tabule dojde ke kontaktu obou vodivých fólií. Na základě poměrů elektrických odporů vypočítá elektronika přesné místo dotyku. Výhody Lze ovládat rukou Není potřeba speciální pero Nevýhody Pružný povrch Povrch náchylný k poškození

Princip ultrazvukové interaktivní tabule Tabule využívá povrchovou ultrazvukovou vlnu. Při dotyku prstu na povrch desky jsou ultrazvukové vlny prstem absorbovány a elektronika vypočte přesnou polohu dotyku. Výhody Lze ovládat rukou Není potřeba speciální pero Vysoká trvanlivost povrchu Nevýhody Při nepoužívání ruky se musí použít speciální stylus Cena

Princip kapacitní interaktivní tabule Základem kapacitní tabule je síť vodičů uvnitř tabule. Elektronika měří poměr proudů tekoucích z rohů tabule přes odporovou vrstvu do země. Při dotyku prstu uživatele dojde k propojení tabule se zemí. Výhody Lze ovládat rukou Není potřeba speciální pero Vysoká trvanlivost povrchu Nevýhody Při nepoužívání ruky se musí použít speciální stylus Cena

Princip DViT technologie interaktivní tabule DViT technologie (Digital Vision Touch), užívá malých kamerek. Tyto kamerky jsou umístěny v rámu interaktivní tabule a snímají kontakt uživatele s jejím povrchem. Výhody Lze ovládat rukou nebo jiným předmětem Není potřeba speciální pero Vysoká trvanlivost povrchu Nevýhody Větší náchylnost na poškození (kamerky umístěné v rámu) Cena

Zapojení interaktivní tabule Obr. 2

Otázky k opakování Na jakém principu pracuje interaktivní tabule? Jaké znáte typy interaktivních tabulí? Vysvětlete pojem interaktivita.

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 10. listopadu 2012 14:40. Dostupný z WWW: < http://www.blabik.cz/vyuka/ict/09_Vystupni_zarizeni_monitory.pdf>. Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-11-11] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Smartboard_2010.JPG?uselang=cs Obr. 2 [cit. 2012-11-11] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Esqueming.gif?uselang=cs