Sytá pára Proč se za letadlem vytváří bílá viditelná stopa? ( produkty hoření –žhavé plyny z motoru odeberou teplo vodní páře a ta kondenzuje) Jak funguje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství látek
Advertisements

Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Sublimace - desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
CHLADÍCÍ STROJ.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Pevné látky a kapaliny.
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA 7. ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Plyny.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
Fázové rovnováhy.
Kapaliny.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Fyzika nízkých teplot 01 Zkapalňování plynů.
Digitální učební materiál
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Vypařování a kapalnění
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Skupenské změny.
Vypařování a kapalnění
Vlhkost vzduchu Vyjádření vlhkosti vzduchu Měření vlhkosti vzduchu
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sytá pára. Var.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Vypařování a kapalnění
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_14 Název materiáluVodní pára.
KAPALNĚNÍ.
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák pozná podstatu přeměny skupenství kapalného na plynné (vypařování.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Základní pojmy.
Interaktivní test na změny skupenství látek
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
Změny skupenství.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
ATMOSFÉRA.
CHLADÍCÍ STROJ.
STAVOVÉ ZMĚNY IDEÁLNÍHO PLYNU.
Molekulová fyzika Vlhkost.
Transkript prezentace:

Sytá pára Proč se za letadlem vytváří bílá viditelná stopa? ( produkty hoření –žhavé plyny z motoru odeberou teplo vodní páře a ta kondenzuje) Jak funguje detektor elementárních částic zvaný mlžná komora? ( částice po průletu komorou odebere teplo páře a ta zkondenzuje lokálně tam kde letěla) Jak vzniká rosa a mlha? ( rosný bod ) Proč se nám rosí sklo brýlí nebo automobilu? ( rosný bod ) Proč se na podzim ráno nad loukami, poli a rybníky drží dlouho cáry mlhy? ( vysoká absolutní vlhkost vzduchu) Je jinovatka zmrzlá rosa? ( ano ) Proč je nebezpečnější opaření párou než stejně teplou vodou? ( při opaření párou se předá navíc ještě velké teplo kondenzační ) Proč voda hasí oheň? ( vypařováním vody se odebírá hořící látce teplo – vzniklá vodní pára má velký objem a vytlačuje z prostoru hoření vzduch - kyslík) Lze svařovat kovy kyslíkem při teplotě – 190 oC? ( ano – je to autogen ) Jak fungují CO2 hasicí přístroje? Poručíme větru,dešti? Jak v SSSR a Číně vyvolávají umělý déšť? ( rozpráší do oblak krystalky AgI - sníží teplotu kondenzace vodních par )

pev.l. Plyn A – trojný bod – rovnovážný stav všech fází (skupenství) T Sytá pára 1. kapalina se vypařuje v uzavřeném prostoru 2. molekuly kapaliny difundují nad volný povrch kapaliny, častečně kondenzují a vrací se zpět do kapaliny 3. v určitém okamžiku je počet difundujících i vrácených molekul stejný 4. za toho stavu vzniká nad kapalinou tzv. sytá pára tlak syté páry nezávisí při konstantní teplotě na objemu (tj. neplatí pV = konst.) je-li tlak syté páry = vnější tlak => dochází k varu při snížení tlaku u syté páry vzniká tzv. přehřátá pára (má menší tlak a hustotu při stejné teplotě) zahříváním syté páry bez přítomnosti kapaliny zvětšením objemu syté páry bez přítomnosti kapaliny K Fázový diagram kapalina - rovnovážný stav mezi pev.l. , p A kapalinou a plynem pev.l. Plyn A – trojný bod – rovnovážný stav všech fází (skupenství) T Teplota trojného bodu vody je základní teplotou termodynamické teplotní stupnice

Zkapalňování plynů Ochlazování plynů: 1. adiabatickou expanzí - rozpíná se a koná práci (ochlazování na úkor vnitřní energie plynu) 2. prudkým vypařováním jiných zkapalněných plynů ( Cl2, SO2 ) 3. Jouleův-Thomsonův jev - reálný plyn při rozpínání mění svoji teplotu (zahřívá se i ochlazuje podle povahy a teploty plynu) i když nekoná práci – pro každý plyn existuje tzv. inverzní teplota při jejímž překročení se plyn ochlazuje vždy - průmyslové využití v tzv. Lindeově stroji – z kapalného vzduchu se postupně získávají odpařováním jednotlivé složky ( Ar, Kr, Xe, N, O) 1830 - všechny známé plyny kromě O2 ( -118 oC, 1877), N2 ( -147 oC, 1877), H2 ( -240 oC, 1898), He ( -268 oC, 1908) O2, N2, H2, He – velmi nízká kritická teplota – nelze zkapalnit pouhým stlačením 1911 - supravodivost - Kammerlingh-Onnes – chlazení kapalným He Kapalný vzduch lze uchovávat jen v otevřených nádobách (ne v tlak.lahvích) Autogen – svařování a řezání kovů – intenzivní hoření v kapalném kyslíku CO2 hasicí přístroj – v bombě zčásti kapalný CO2, zčásti sytá pára – po otevření ventilu se při vnějším tlaku prudce vypařuje – odnímá teplo sám sobě i okolí – ochladí se až na – 78 OC a ztuhne v bílý sníh který netaje ale hned sublimuje

Vodní pára v atmosféře Atmosférický vzduch obsahuje vodu ve všech skupenstvích – plynném ( vodní pára), kapalném ( mlha, mraky, déšť), pevném ( sníh, kroupy) vlhkost vzduchu – přítomnost vodních par ve vzduchu zdroj vodních par – vodstva, půda, rostlinstvo vodní pára ve vzduchu = přehřátá pára ( většinou ) absolutní vlhkost vzduchu – Ф = m / V m … hmotnost vodní páry V … objem vzduchu při poklesu teploty se přehřátá pára může stát sytou parou ( největší množství vodní páry, kterou do sebe může vzduch přijmout ) – absol. vlhkost dosáhne maxima Фmax relativní vlhkost vzduchu – Ч = Ф / Фmax suchý Ч = 0 %, nasycený 100 % rosný bod – při urč. teplotě tr (závisí na vnějším tlaku )se vodní pára stává sytou parou a při nižší teplotě kapalní ( rosa, mlha, zamlžené brýle) je-li tr < 0 vzniká jinovatka, sněhové vločky odpařováním vody z lidského těla se tělo ochlazuje – alkohol urychluje odpařování – nebezpečí umrznutí konstantní vlhkost vzduchu – skladování potravin (zamezení plísní), uchování vzácných knih, sklad dřeva