Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KAPALNĚNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KAPALNĚNÍ."— Transkript prezentace:

1 KAPALNĚNÍ

2 KAPALNĚNÍ (KONDENZACE)
= opačný děj k vypařování. Je to přeměna plynu v kapalinu. Ke kapalnění vodní páry ve vzduchu dochází při snížení teploty. Vysvětlení vzniku: rosy (na chladnějším povrchu), mlhy (v celém objemu vzduchu), oblaků (v atmosféře).

3 Uzavřená soustava: voda, vodní pára, vzduch.
SYTÁ PÁRA Uzavřená soustava: voda, vodní pára, vzduch.

4 SYTÁ PÁRA V uzavřené soustavě při stálé teplotě, dojde po nějaké době k tomu, že rychlost kondenzace bude stejně velká jako rychlost vypařování → množství páry se nezvýší a kapaliny neubývá → nastává rovnovážný stav → vytvořila se sytá pára = vzduch nad povrchem vody je párou nasycen.

5 VLHKOST VZDUCHU Vzduch může při určité teplotě obsahovat jen omezené množství vodní páry. Čím je vzduch teplejší, tím více vodní páry může obsahovat, aniž začne kapalnět. ROSNÝ BOD = teplota, při které je vzduch maximálně nasycen vodními parami. Pokud teplota vzduchu klesne pod tento bod, nastává kondenzace.

6 Otázky k zamyšlení: 1) Proč se v zimě při vstupu z venkovního prostředí do vytopené místnosti zamlžují brýle? 2) Proč se sklenice, do které nalijeme ledovou vodu, orosí?

7 Otázky k zamyšlení: 3) Proč se zrcadlo v koupelně při sprchování zarosí a po chvíli se sražená vodní pára zase ztratí?


Stáhnout ppt "KAPALNĚNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google