Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup obcí při zjištění porušení rozpočtové kázně
Advertisements

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
NESROVNALOSTI.
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Přístup ke kontrole prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí Josef Polák Výroční konference ROP JZ Listopad 2011.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Správa EKO daní celními orgány
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Právo pro podnikatele II
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Správní právo procesní
Seminář SoMoPro II. Právní část – nezpůsobilé výdaje, porušení rozpočtové kázně a odvody, možnosti promíjení, nejčastější pochybení Mgr. Benišová/1258.
Správa daní a daňové řízení
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Správní řád -vybrané instituty
Proces správy daní Michal Radvan.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Některé právní aspekty čerpání dotací z evropských fondů JUDr. Jan Brodec, LL.M., Ph.D.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
 Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů  Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád  Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Chyby při zadávání dotovaných veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Transkript prezentace:

Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční kontroly Finanční úřad pro Jihomoravský kraj

Proč Finanční úřad kontroluje veřejné zakázky? Porušení rozpočtové kázně spočívající v nesprávně provedeném výběrovém řízení Co je to porušení rozpočtové kázně podle rozpočtových pravidel? Jaké druhy pochybení v zadávání veřejných zakázek nejčastěji zjišťuje FÚ Vyměření odvodu a penále, opravné prostředky Jaké používá FÚ procesní postupy při vyměření odvodu za porušení rozpočtové kázně? Jaké jsou možnosti obrany proti vyměření odvodu?

Finanční úřad a kontrola veřejných zakázek Porušení pravidel při výběru dodavatelů může znamenat současně porušení rozpočtové kázně Zákon 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) §3 písm e) Správa odvodů za porušení rozpočtové kázně je zákonem svěřena územním finančním orgánům: Finanční úřad – oddělení dotací a finanční kontroly Odvolací finanční ředitelství Generální finanční ředitelství

Správa odvodů za porušení rozpočtové kázně Procesní předpis: zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád Odvod a penále za porušení rozpočtové kázně spadá pod pojem „daň“ podle daňového řádu FÚ stanoví výši odvodu a penále v rámci daňového řízení Daňová kontrola Daňové řízení bez kontroly Porušitel rozpočtové kázně má postavení daňového subjektu

Podněty poskytovatelů k zahájení řízení – jihomoravský kraj

Pochybení při výběrovém řízení v rámci kontrolní činnosti – jihomoravský kraj 2013

Vztah k rozhodování ÚOHS Dohled nad dodržováním povinností zadavatelů je dle zákona o veřejných zakázkách svěřen Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (§112 odst. 1) Rozhoduje o uložení předběžných a nápravných opatření V době po uzavření smlouvy ukládá sankce za spáchání správního deliktu Do skutkové podstaty správního deliktu spadají pouze nejzávažnější porušení zákona o veřejných zakázkách

Porušení rozpočtové kázně Správní delikt podle ZVZ

Porušení rozpočtové kázně je vymezeno jako porušení povinnosti dané právním předpisem (§44 odst. 1 rozpočtových pravidel) V oblasti zadávání veřejných zakázek lze PRK konstatovat při porušení prakticky jakékoliv povinnosti vyplývající ze zákona o veřejných zakázkách Zdánlivý nesoulad mezi rozhodováním ÚOHS a FÚ při kontrole totožné veřejné zakázky

Porušení rozpočtové kázně spočívající v nesprávně provedeném výběrovém řízení

Kompetence FÚ FÚ v rámci výkonu správy odvodů za porušení rozpočtové kázně posuzuje splnění povinností při zadávání VZ pouze u účelově určených peněžních prostředků státního rozpočtu, jiných peněžních prostředků státu, Prostředků poskytnutých ze Státních finančních aktiv, Státního fondu, Národního fondu

Povinnosti při zadávání veřejných zakázek jsou příjemci účelově určených prostředků stanoveny zákonem č.137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Veřejný zadavatel podle §2 odst. 2 V podmínkách rozhodnutí, dohody nebo smlouvy o poskytnutí dotace V případech, kdy se na subjekt nebo danou veřejnou zakázku zákon nevztahuje (výjimky z postupu podle ZVZ uvedené v §18 zákona)

Porušení rozpočtové kázně v důsledku porušení povinností pro zadávání veřejných zakázek Výdej poskytnutých prostředků dodavateli, který nebyl vybrán v souladu se ZVZ Skutková podstata neoprávněného použití dle §3 písm. e) rozpočtových pravidel Porušení rozpočtové kázně podle ust. § 44 odst. 1 písm. a), b) nebo j).

Nejčastěji zjištěná pochybení Zadavatelem stanovené parametry výběrového řízení (limitní cena, rozsah a druh prací) nepromítnuté do smlouvy s vybraným realizátorem akce, resp. v průběhu realizace akce změněny nastavení diskriminačních kvalifikačních parametrů výběrového řízení (min. počet realizovaných akcí) označení konkrétního výrobku v zadávací dokumentaci - nejčastěji problém při nákupu IT techniky (taktovací frekvence)

Nejčastěji zjištěná pochybení Smluvní pokuta jako hodnotící kritérium - od novely zákona o VZ, t.j. od 1.4.2012, nelze smluvní pokutu jako hodnotící kritérium použít Nevyloučení uchazeče nesplňujícího kvalifikační předpoklady resp. obsah nabídky Neoslovení zákonem nebo podmínkami požadovaného počtu zájemců o zakázku-na základě průzkumu trhu a získaných informacích o tom, že oslovený je schopen zakázku realizovat

Vyměření odvodu a penále, opravné prostředky

Odvod za porušení rozpočtové kázně Odvod za porušení rozpočtové kázně vyměří správce daně v částce, v jaké byla porušena rozpočtové kázeň Výdej poskytnutých prostředků učiněný dodavateli na základě chybně provedeného výběrového řízení = částka porušení rozpočtové kázně Poskytovatel může vyčlenit v rozhodnutí o poskytnutí dotace některé podmínky jako méně závažné, potom je vyměřena částka stanovená poskytovatelem Pokyn Evropské komise COCOF 07/0037/03 ke stanovení finančních oprav v případě nedodržení pravidel pro veřejné zakázky – odpovídající sankce musí být zapracovány do rozhodnutí Penále

Postup poskytovatele podle §14e Podle § 14e rozpočtových pravidel má poskytovatel možnost nevyplatit část dotace Postačí „domněnka“ poskytovatele, že došlo k porušení pravidel pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných z rozpočtu EU V kterékoliv fázi projektu, pokud existuje část prostředků, které poskytovatel dosud nevyplatil Poskytovatel oznámí tento svůj postup FÚ FÚ již v rozsahu opatření poskytovatele nebude kontrolovat postup příjemce při zadávání VZ

Opravné prostředky, prominutí Daňový subjekt může uplatňovat svá práva v průběhu celého daňového řízení V průběhu daňové kontroly Řízení bez kontroly Řádné opravné prostředky Odvolání Mimořádné, dozorčí opravné prostředky Obnova řízení Přezkoumání rozhodnutí Správní soudnictví Žaloba proti rozhodnutí správního orgánu Lhůta dva měsíce od doručení rozhodnutí

Prominutí odvodu a penále Rozhoduje Generální finanční ředitelství podle §44a odst. 10 a 11 rozpočtových pravidel Pokyn GFŘ – D- 15 Lhůta pro podání žádosti 1 rok ode dne nabytí právní moci platebního výměru Stavění lhůty: obnova řízení, přezkoumání rozhodnutí, správní žaloba

Děkuji za pozornost Katerina.fillova@fs.mfcr.cz