IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Nabídka personálních služeb
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Člen skupiny HVB Group E- HVB Bank Petra Slabá, HVB Bank Czech Republic a.s. Lucie Melicharová, learn2grow s.r.o.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Rozvoj e-learningové formy vzdělávání zaměstnanců ve správních úřadech
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Efektivně vzdělávat zaměstnance? Víme jak na to. SAP ČR a Oxygen Solutions Milan Štolba Ing. Milan Štolba; ředitel sekce Rozvoj vzdělávání; Oxygen Solutions,
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Pohled dodavatelů na výběrová řízení POHLED „z druhé strany“ Ing. Dušan Číčel ředitel FBE Praha a FBE Bratislava.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
IBM Global Services © Copyright IBM Corporation 2002 Internet ve státní správě a samosprávě, Programy „Blended Learning“ pro zaměstnance.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Úspěšný projekt č. CZ / E-Úřad E-learningový vzdělávací program pro další vzdělávání pracovníků ve veřejné správě.
Personální plánování.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Pro podporu začlenění České republiky do EU Microsoft s.r.o. „Informatická podpora procesů vzdělávání “
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
1 Architektura IS podporující manažerské řízení 9. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O INFORMATICKÉ PODPOŘE PERSONÁLNÍCH PROCESŮ V OZBROJENÝCH SILÁCH A STÁTNÍ SPRÁVĚ.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Vzdělávací portál Edumenu.cz a jeho funkce pro uživatele systému ORTEX
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
E-learningový kurz e-learningu
Název operačního programu:
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Vítejte na třetí místní konferenci
Transkript prezentace:

IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová, CSc.

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 2 Konference ISSS 2005, Hradec Králové Obsah 1.Úvod 2.Distanční vzdělávání v dalším vzdělávání pracovníků státní správy 3.Některé vybrané omyly ve vzdělávacích projektech a návrhy na jejich řešení 4.Shrnutí a závěr

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 3 Konference ISSS 2005, Hradec Králové  vzdělávání založené na řízeném samostudiu  umožňuje úspěšné zvládnutí studijního obsahu s minimální podporou učitele  vzdělávání dospělých ve státní správě a samosprávě  vzdělávání s podporou IT i prezenční vzdělávání 2. Distanční vzdělávání

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 4 Konference ISSS 2005, Hradec Králové Proč bývá v některých případech realizace vzdělávacích projektů neúspěšná a proč se někteří brání jejich nasazení? 3. Omyly ve vzdělávacích projektech a návrhy řešení

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 5 Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyl 1 Popis pracovních pozic Analýza vzdělávacích potřeb Screening osobnostních a odborných dimenzí „Při zavádění DiV se popisem pracovních pozic buď vůbec nebudeme zabývat nebo budeme toto řešit v některé z dalších etap.“

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 6 Konference ISSS 2005, Hradec Králové Popis pracovních pozic Analýza vzdělávacích potřeb Screening osobnostních a odborných dimenzí  Nepřesné určování znalostí při přijímání nových zaměstnanců  Chybné stanovení vzdělávacího obsahu z krátkodobého i dlouhodobého hlediska (elektronické, prezenční kurzy)  Nesprávné nastavení vzdělávacího rozvoje zaměstnance

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 7 Konference ISSS 2005, Hradec Králové Nebezpečí Pohled na DiV jako na úzkou oblast bez vazby na personální procesy. Řešení  Profesní diagnostika, příprava / aktualizace pracovních pozic (služba dle norem EU Intosai)  Využívání vzděl. portálů k testování znalostí při vstupních pohovorech  Návrhy katalogu vzdělávacího obsahu (eL + F2F) vycházející ze vzdělávacích potřeb, nezávislé na nabídce jednoho dodavatele  Stanovení osobnostních dimenzí, jejich porovnání s osobním profilem (služba dle US patent)  Příprava rozvojových / studijních plánů, napojení na katalog vzdělávacího obsahu (služba stanovení „ukotvení“) Omyl 1 „Při zavádění DiV se popisem pracovních pozic buď vůbec nebudeme zabývat nebo budeme toto řešit v některé z dalších etap.“

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 8 Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyl 2 „Příprava našeho vlastního odborného kurzu DiV bude trvat min. rok.“ Definování Plánování Realizace, kontrola Ukončení Defi- no- vání Pláno- vání Realizace, kontrola

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 9 Konference ISSS 2005, Hradec Králové Řešení  Používání standardního projektového řízení (WWPMM, školení, outsourcing PM)  Volba jednoho generálního dodavatele, který pokrývá se svými subdodavateli celou škálu potřebných služeb  Čerpání konzultačních služeb na libovolné z etap projektu  Při volbě dodavatele kladení důrazu na jeho ověřené reference  Realizace základního proškolení celého projektového týmu interních pracovníků k porozumění klíčových prvků v projektu (v případě samostatné práce i v projektu s dodavatelem) Omyl 2: „Příprava našeho vlastního odborného kurzu DiV bude trvat min. rok.“ Nebezpečí Nárůst finančního rozpočtu a času na realizaci při dodržení kvality.

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 10 Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyl 3 „Na trhu dostupné kurzy mají nízkou kvalitu a našim zaměstnancům se v nich špatně studuje.“ Nebezpečí Nesprávný výběr vzdělávacího obsahu (kombinovaných programů) a nedostatečná příprava zaměstnanců/studentů na vzdělávání. Řešení  Plánování ucelených vzdělávacích programů kombinovaného studia (manažerské vzdělávání - simulace)  Využívání vzdělávacího obsahu pro každodenní pracovní činnost (objektová metodika pro help-content)  Používání „netradiční“ formy vzdělávacího obsahu (EveryDay English, certifikační programy)  Poskytování konkrétních návodů zaměstnancům pro začlenění do celoživotního vzdělávání (kurzy Studijní průvodce)  Vzájemné sdílení vzdělávacích portálů (Portál veřejné správy?)

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 11 Konference ISSS 2005, Hradec Králové Proč bývá v některých případech realizace vzdělávacích projektů neúspěšná a proč se někteří brání jejich nasazení? Pohled na DiV jako na úzkou oblast bez vazby na personální procesy.Nárůst finančního rozpočtu a prodloužení času na realizaci při dodržení kvality. Nesprávný výběr vzdělávacího obsahu (kombinovaných programů) a nedostatečná příprava zaměstnanců/studentů na vzdělávání. 4. Shrnutí a závěr

© 2003 IBM Corporation IBM … creating the future of learning 12 Konference ISSS 2005, Hradec Králové

IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Jana Pradlová