Doporučené postupy při zadávání veřejných zakázek a veřejno- soukromých partnerstvích Jan Pavel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Hodnotový management Teorie rozhodování
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Ekonomická analýza fungování institutu veřejných zakázek v ČR Jan Pavel Květen 2010.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
NAUKA O PODNIKU I.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Korupce a veřejné zakázky
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Administrace veřejných zakázek elektronicky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Tomáš Mikulecký Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Téma 13: Finanční plánování
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Hodnocení ve veřejných zakázkách
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Transkript prezentace:

Doporučené postupy při zadávání veřejných zakázek a veřejno- soukromých partnerstvích Jan Pavel

Indikátory „problémové“ veřejné zakázky  Nízký počet uchazečů  Eliminační kvalifikační předpoklady  Dodatečné navyšování ceny veřejné zakázky (vícepráce)  Nevymáhání smluvních pokut zadavatelem  Prodlužování doby plnění veřejné zakázky  Uzavírání dodatků ke smlouvě

Klíčová východiska  Cílem veřejné zakázky je uspořit veřejné peníze  Prostředkem k dosažení tohoto cíle je získání co nejvíce nabídek a tomu by mělo být vše podřízeno  Konkurenčním testováním prokazuji, že jsem jednal hospodárně  Je nutné zveřejňovat maximum (nemám se za co stydět)

Logický rámec pro rozhodování o vynaložení veřejných prostředků

Charakter poptávaného předmětu plnění  Problém zejména u služeb  Velice obtížná kvantifikace  Důsledkem mohou být velmi vysoké transakční náklady  Někdy je tedy lepší zůstat u interní produkce

Ukázka indikátorů

Zákon o veřejných zakázkách a metodika 3E  Při vynakládání veřejných prostředků je nutné sledovat kriteria hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti

Klíčové body v zadávacím řízení  A) Vymezení předmětu plnění  B) Kvalifikační předpoklady  C) Volba zadávací metody  D) Hodnotící kriterium  E) Lhůty a informace

A) vymezení předmětu plnění  Je stále nutné vidět vazbu na 3 E  Příliš úzce vymezený předmět omezuje konkurenci a vede k růstu ceny  Jaké jsou užitné vlastnosti předmětu plnění, jež uspokojí naši potřebu?  Problém sdružování předmětů plnění do velkých zakázek a obráceně

B) kvalifikační předpoklady  Cílem kvalifikačních předpokladů je vyloučit ty firmy, které nejsou schopny danou zakázku uspokojit  Při příliš přísných kvalifikačních předpokladech dojde k omezení konkurence a k růstu ceny.  Kolik firem se bude moci ucházet o mou zakázku při zvolených kvalifikačních kriteriích?

C) Volba zadávací metody  Jakákoliv jiná zadávací řízení než otevřená omezují konkurenci a vedou k růstu ceny.  Potenciální úspory administrativních nákladů jsou zanedbatelné.  Je v zájmu každého zadavatele získat maximální počet nabídek:  Snižuje se pravděpodobnost kartelizace  Firmy se vzájemně hlídají

D) Hodnotící kriterium  Kriterium nejnižší ceny je nejvíce transparentní.  Při poklesu váhy ceny vesměs klesá počet podaných nabídek.  Užitné a jiné vlastnosti je možné specifikovat ve vymezení předmětu plnění.  Koncept celoživotních nákladů.  Pokud je již použito kriterium ekonomické výhodnosti, je vhodné nastavit max/min hranice  Někdy jsou kriteria bez limitů nesmyslná (např. smluvní pokuta)

D) Hodnotící kriterium  Ovlivňuje mi zvolené kriterium schopnost statku uspokojit mou potřebu?  Pokud ano, kolik jsem za to ochoten zaplatit?  Ekonomická výhodnost = efektivnost = poměr mezi užitky a náklady

Možný příklad patové situace při nesprávném chápání kriteria ekonomická výhodnost

Základní kategorie předmětů plnění

1.Definuj cílové stavy výdajové aktivity! Cíle vychází z nutnosti uspokojit pociťovanou potřebu. 2.Identifikuj roli veřejné zakázky v dosažení cílů sledované aktivity. Zařaď předmět veřejné zakázky do jedné z kategorií uvedené v tabulce 1. 3.Specifikuj předmět plnění ve vazbě na jeho kategorizaci! 4.Analyzuj definici předmětu plnění! 5.Rozhodni: Umožňuje definice předmětu plnění, aby se v nabídkách objevily statky, které se mohou lišit v relevantních provozně- nákladových nebo relevantních užitných vlastnostech?  Ano – Jdi na krok 6.  Ne – Použij kriterium nejnižší nabídkové ceny. 6.Rozhodni: Umožňuje definice předmětu plnění, aby se v nabídkách objevily statky, které se mohou lišit v relevantních provozně- nákladových vlastnostech, ale nemohou se lišit v relevantních užitných vlastnostech?  Ano – Použij kriterium ekonomická výhodnost, které budou tvořit pouze dílčí kriteria nákladového charakteru (jedná se o modifikaci kriteria nejnižší nabídková cena).  Ne – Jdi na krok 7 7.Rozhodni: Umožňuje definice předmětu plnění, aby se nabídky lišily pouze z hlediska relevantních užitných vlastností, ale nemohou se lišit v relevantních provozně-nákladových vlastnostech?  Ano – Použij kriterium ekonomická výhodnost, které budou tvořit užitková kriteria a nabídková cena.  Ne – Použij kriterium ekonomická výhodnost, které budou tvořit užitková i nákladová kriteria.

Rekapitulace možných typů rozhodovacího kriteria uvádí následující tabulka

E) Lhůty a informace  Podat nabídku není lehké ani levné  Zadavatel by měl firmám vše dělat co nejjednodušší  Po schválení rozpočtu zveřejnit plán nakupování včetně předběžného časového plánu  Nepožadovat zbytečné dokumenty  Vše (pokud možno) řešit dálkovým přístupem

Postkontraktační chování  Zveřejňování smluv a zejména dodatků  Vyhodnocení zakázky  Problém dobrých smluv (je lepší dávat do zadávací dokumentace vzorovou smlouvu)

Transparentnost  Zakázky s nízkou hodnotou  Zveřejňování výsledků  Elektronické aukce (zvýší počet podaných nabídek a následně i cenu)

Procentuální pozice limitů ZsNH na dodávky a služby Zdroj: Rišticová (2009) Působnost Evropské unie - nadlimitní zakázky Zdroj: Rističová (2009)

Reakce na kontroly  Nutné jednoznačně specifikovat zodpovědnost  Při udělení pokuty je nutné o ní účtovat a vymáhat ji  Reakce jak personální tak i metodická

PPP projekty  Partnerství veřejného a soukromého sektoru  Zdá se být dobrým řešením – investice bez peněz  ALE:  Je vhodné jen tehdy, když se ekonomicky ukáže jako výhodnější

Public Sector Comparator Zdroj: Asociace PPP

Hlavní rizika  Vznik monopolní závislosti  Morální hazard  Dlouhodobost (skutečně vím, co bude za 30 let?)