POSLÁNÍ Posláním Azylového domu pro muže Třebíč je poskytnout účinnou pomoc a podporu mužům, kteří ztratili vlastní bydlení a nabídnout jim ubytování,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POPIS AREÁLU Ubytování představuje 12 rodinných dvojdomků vždy se sedmi 2 až 3 lůžkovými byty přístupnými vchodem situovaným do středu areálu. Každý byt.
Advertisements

Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Náš domov. Pojďte s námi na prohlídku Bezbariérový vstupVede k hlavnímu vchodu.
NÍZKOPRAHOVÉ A PORADENSKÉ CENTRUM
Zákon o sociálních službách
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
DM Lovosická a Dittrichova
DOMOV PRO SENIORY Reynkova 3643, Havlíčkův Brod
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Terénní sociální práce
Farní charita Prachatice
Sociální služba – domov pro seniory
1 Domov Duha, p.o. Hřbitovní č Nový Jičín Sociální služba – domov pro osoby se zdravotním postižením Domov Duha, p.o. Hřbitovní č
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Obor: Sociální práce se zdravotnickým profilem
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Poznatky z kontrol agentur práce
Rekreační zařízení Jazovice
Týdenní stacionáře.
Terénní programy.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Terapeutické komunity
OBLASTNÍ CHARITA MOST Sociálně aktivizační služby pro
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Ústav vs. Komunitní služba
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Náš domov.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

OBLASTNÍ CHARITA TŘEBÍČ DIECÉZNÍ CHARITA BRNO OBLASTNÍ CHARITA TŘEBÍČ AZYLOVÝ DŮM PRO MUŽE TŘEBÍČ

POSLÁNÍ Posláním Azylového domu pro muže Třebíč je poskytnout účinnou pomoc a podporu mužům, kteří ztratili vlastní bydlení a nabídnout jim ubytování, základní sociální poradenství, možnost přípravy stravy a pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí. CÍLE poskytnout uživatelům bezpečné prostředí a zázemí pro řešení jejich akutní tíživé situace (ubytování na dobu zpravidla 1 roku) STABILIZACE stabilizovat jejich situaci pomocí spektra nabízených činností a aktivit STABILIZACE vést uživatele k aktivnímu přístupu k řešení své sociální situace ODPOUTÁNÍ podporovat a udržovat u uživatelů motivaci pozitivní změně PRÁCE NA ZMĚNĚ podporovat uživatele v návratu do běžné společnosti a na trh práce PRÁCE NA ZMĚNĚ osamostatnit uživatele do té míry, aby převzali odpovědnost za další průběh svého života OSAMOSTATNĚNÍ CÍLOVÁ SKUPINA muži starší 18-ti let, kteří ztratili střechu nad hlavou a ocitli se tak v tíživé sociální situaci muži svéprávní, bez zdravotní či psychiatrické diagnózy, která by jim bránila v samostatném způsobu života v zařízení a vyžadovala by neustálou asistenci pracovníka zařízení přednostně muži s místem trvalého bydliště v regionu Třebíč

PRINCIPY dodržování práv uživatelů respektování volby uživatele individuální přístup k uživatelům flexibilita služeb POSKYTOVANÉ SLUŽBY azylové ubytování pomoc při zajištění stravy pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí základní sociální poradenství PROVOZNÍ DOBA nepřetržitý celoroční provoz

DÉLKA UBYTOVÁNÍ ubytování se poskytuje na dobu nezbytně nutnou, zpravidla na 1 rok, pro vyřešení nepříznivé sociální situace ÚHRADA ZA UBYTOVÁNÍ cena ubytování je 3 000 Kč měsíčně a uživatel je povinen uhradit částku za ubytování do 20. dne v daném měsíci uživatel má právo uhradit ubytování v hotovosti nebo bankovním převodem na účet OCHT první platbu v hotovosti platí uživatel v den uzavření Smlouvy o poskytnutí sociální služby DENNÍ ŘÁD 07:30-09:00 osobní hygiena, úklid pokojů a společných prostor 09:00-15:00 časový prostor pro hledání zaměstnání, bydlení a jednání na úřadech 22:00 noční klid (pátek a sobota ve 23:00) 00:00-6:00 uzamčení domu, přísné dodržování nočního klidu

SEZNÁMENÍ SE ZAŘÍZENÍM každý uživatel má na pokoji k dispozici postel s úložným prostorem, uzamykatelnou skříňku a šatní skříň, pokoj je dále vybaven stolem se židlemi a LCD televizorem WC, sprchový kout – společné vždy pro podlaží uživatel může využívat prádelnu vybavenou automatickou pračkou (obsluhuje pracovník AD) a sušárnu prádla kuchyň – k dispozici je kuchyňská linka se dřezem, elektrický sporák, varná konvice, lednice, mikrovlnná trouba společenská místnost – slouží pro volnočasové aktivity a přijímání návštěv, dispozici jsou stoly se židlemi, knihovna, televizor a dva počítače s internetovým připojením dvorek vybavený zahradním nábytkem, slouží k posezení a zároveň jako kuřárna (jediné místo, kde lze v areálu AD kouřit) POVINNOSTI UBYTOVANÉHO (NEJDŮLEŽITĚJŠÍ) dodržovat Ubytovací řád a vyvěšená písemná pravidla užívání jednotlivých místností v zařízení poskytovat o své osobě a situaci pravdivé informace platit v řádném termínu poplatek za poskytnutí sociální služby spolupracovat se sociálním pracovníkem a aktivně se podílet na řešení své nepříznivé sociální situace prostřednictvím individuálního plánování – každému uživateli je přidělen klíčový pracovník, který s uživatelem pracuje na individuálním plánu na pravidelných měsíčních schůzkách chovat se slušně k pracovníkům AD a spolubydlícím

přicházet do azylového domu bez zjevných známek opilosti; při podezření na opilost se podrobit dechové zkoušce na alkohol, v případě odmítnutí je uživatel považován za opilého přicházet do azylového domu bez zjevných známek požití návykových látek, při podezření na požití omamných látek se podrobit testu na zjištění návykových látek v organismu, v případě odmítnutí nebo maření provedení testu je uživatel považován za pozitivního na návykové látky nevnášet do zařízení alkohol a drogy za účelem konzumace a nevnášet zbraně a jiné nebezpečné látky (hořlaviny, výbušniny, ředidla) dodržovat hygienu a pravidelně si prát osobní šatstvo dle svého uvážení tak, aby nedošlo k riziku přenosu infekčních chorob a narušení společného soužití zajišťovat a dodržovat čistotu a pořádek na pokoji a v ostatních prostorách domu dodržovat stanovený noční klid NEDODRŽENÍ POVINNOSTÍ – SANKCE mírné porušení – ústní napomenutí např. nedodržování hygieny, nedodržování čistoty na pokoji, nezajišťování úklidu společných prostor, návštěvy na cizích pokojích, nedodržování vyvěšených písemných pravidel závažné porušení - písemné napomenutí např. 7 příchodů do AD se zjevnými známkami požití alkoholu (vykázání uživatele do vystřízlivění až na 24 hodin), 3 příchody do AD pod vlivem jiných návykových látek (vykázání uživatele na 24 hodin), vnášení a konzumace alkoholu nebo drog v zařízení, uživatel se nechová slušně k pracovníkům AD a spolubydlícím, používání vlastních nepovolených elektrospotřebičů Po pěti ústních napomenutích následuje písemné napomenutí Třetí písemné napomenutí znamená ukončení ubytování

hrubé porušení – ukončení ubytování např hrubé porušení – ukončení ubytování např. uživatel jedná agresivně, vyhrožuje, slovně napadá pracovníky AD a spolubydlící, uživatel nezaplatil v řádném termínu poplatek za poskytnutí sociální služby, uživatel vnesl do zařízení zbraně a jiné nebezpečné látky PRÁVA (NEJDŮLEŽITĚJŠÍ) právo na důstojné zacházení právo na soukromí právo na informovanost právo na respektování vlastní volby a na přiměřené riziko právo na ochranu osobních údajů STÍŽNOSTI Uživatel má právo podat stížnost na kvalitu služeb, na pracovníka AD – stížnost je podána ústně nebo písemně vedoucímu zařízení, ten se jí bezprostředně zabývá, o vyřešení je uživatel informován do 3 týdnů, proti výsledku se lze písemně odvolat řediteli Oblastní charity Třebíč na vedoucího zařízení – písemná stížnost se zašle řediteli Oblastní charity Třebíč, ten do tří týdnů písemně oznámí výsledek, proti rozhodnutí se lze písemně odvolat řediteli Diecézní charity Brno stížnost lze podat i anonymně – anonymní schránka je umístěna u dveří na dvorek další možnosti – Veřejný ochránce práv (ombudsman), Český helsinský výbor

MOŽNÉ KRIZOVÉ SITUACE Agresivita mezi uživateli Co dělat? Neřešit situaci sám, ale vyhledat sloužícího pracovníka a seznámit ho se situací Prevence : každý uživatel si plní své povinnosti vyplývající z Ubytovacího řádu a zásady slušného chování (praní osobního šatstva, hygiena, slušné chování k spolubydlícím…) Krádež a poškození majetku uživatele Co dělat? Neprodleně vyhledat sloužícího pracovníka a seznámit ho se situací Prevence: každý uživatel si plní své povinnosti vyplývající z Ubytovacího řádu (zamykání osobních věcí do přidělených skříní a nočních stolků, uložení cenných věcí u vedoucí zařízení…) Možnost hromadné evakuace při havarijní situaci Co dělat? Zjištěnou závadu - požár, voda, elektroinstalace – neprodleně nahlásit sloužícímu pracovníkovi a dále se řídit jeho instrukcemi Prevence: zákaz kouření v budově AD, zákaz používání vlastních elektrospotřebičů, být všímavý a včas nahlašovat závady… Nakažení infekční chorobou Co dělat? Nahlásit sloužícímu pracovníkovi podezření na infekční chorobu, vyhledat lékaře, seznámit pracovníka s výsledkem vyšetření Prevence: dodržovat osobní hygienu, praní šatstva, úklid, kontrolovat trvanlivost konzumovaných potravin, všímat si svého zdravotního stavu a svých spolubydlících…

PRACOVNÍCI Mgr. Eliška Klimešová Bc. Jaroslava Dohnalová Bc. Otakar Prokeš Pavel Veselý vedoucí zařízení sociální pracovnice sociální pracovník pracovník v soc. sl. Ivo Tesař Zbyněk Vejmelka Zbyněk Dočkal Eliška Krátká pracovník v soc. sl. pracovník v soc. sl. pracovník v soc. sl. pracovník v soc. sl.

E-mail: ad.trebic@charita.cz KONTAKTY Heliadova 10, 674 01 Třebíč Tel.: 568 843 168 E-mail: ad.trebic@charita.cz www.trebic.charita.cz