Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla a technika obsluhy
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní vybavení kuchyně
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Obor: H/01 Kuchař-číšník
charakteristika kovového inventáře
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
PORCELÁNOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Podávání vína Stolničení KC1.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_384 Ročník: 1.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ U BANKETU
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvíz Kvíz
SLAVNOSTNÍ HOSTINY Postup podávání pokrmů a nápojů dle menu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Základy stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníbřezen 2012 Ročník1. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 23 ) Člověk.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava místnosti a slavnostní tabule
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zakládání inventáře na slavnostní tabuli
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_13_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Význam a zásady stolovania
Transkript prezentace:

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2006 Multimediální svět www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ

Název prezentace : „ Společenská etiketa. Kultura stolování“ Vzdělávací obor : Rodinná výchova Ročník : 7. ročník Autor prezentace : Mgr. Lenka Golová Název prezentace : „ Společenská etiketa. Kultura stolování“

Zdroje informací JANOŠCOVÁ, D. a KOL. AUTORŮ. Občanská výchova s blokem rodinná výchova pro 7.ročník základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004. ISBN 80-7238-207325-6. BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování.Praha: Road, 1991. ISBN 80-385-09-0. http://www.ceskatelevize.cz/program/204522161300018.html?&tema=detail http://www.ceskatelevize.cz/program/204522161300015.html?&tema=detail

Společenská etiketa KULTURA STOLOVÁNÍ

KULTURA STOLOVÁNÍ Bez ohledu na typ stolování bychom měli dodržovat následující zásady: úpravu stolu čistotu a estetický vzhled stolu rozsazení kolem stolu výběr a používání stolního náčiní také se nesmí zapomínat na dodržování společenské etikety

ZASEDACÍ POŘÁDEK – OPAKOVÁNÍ Častým společenský prohřeškem bývá nesprávné rozmístění osob kolem stolu. Vyjmenuj základní pravidla zasedacího pořádku. Dokážeš rozsadit podle pravidla společenské významnosti následující členy rodiny? Rozpoznáte, u kterých stolů nejsou členové rodiny správně usazeni?

KONTROLA . . . Usazení 4 členů rodiny kolem čtvercového stolu je správné. Pravidlo pravé ruky při posazování kolem stolu, nejváženější osoba sedí proti dveřím a dále postupuj podle pravidla pravé ruky.

KONTROLA . . . Usazení 6 členů rodiny kolem obdélníkového stolu není správné. Řešení podle pravidla pravé ruky: v čele děda – dcera – matka – syn – babička – otec.

MOJE MÍSTO U STOLU Moje místo u stolu je po levé straně ohraničeno talířkem na pečivo s nožem na máslo. Mimochodem, pečivo se nikdy neukusuje, láme se na malé kousky a ty se vkládají do úst. Vpravo je hranicí mého místa nůž, případně nože, protože příborů je tolik, kolik bude chodů. Příbory na předkrm a hlavní chod odebíráme postupně, od vnější strany směrem k talíři. Vpravo jsou i mé sklenice, vedle sklenic leží dezertní příbor, na moučník. Někdy se sklenice na víno, ale i příbory, přináší během večeře, podle toho, co si hosté poručí - jiný je příbor na ryby, jiný na steak, jiný na dezert či ovoce.

PROSTÍRÁNÍ STOLU UBRUSY: Slavnostní tabule – ubrusy budou bílé a nezapomeňte na MOLTON a NAPERON. Molton - tlumící podložka pod ubrus Naperon - ozdobný větší ubrousek uprostřed stolu Ubrus by měl na každé straně přesahovat o 20 - 30 cm

TALÍŘE Podkladový, neboli klubový talíř, leží na stole po celou dobu hodování. Na něj klademe ubrousek, aby talíře o sebe nevrzaly. Podkladový talíř nemůže nikdy zůstat prázdný. Vždy na něm je buď jiný, čistý talíř nebo talíř s nějakým chodem. Založíme dezertní talířek na předkrm, na něj pěkně složíme ubrousek a pak zakládáme příbory

PŘÍBORY Z pravé strany je z vnějšku založen nejprve nůž na předkrmy - dnes bude rybí předkrm, takže jde o speciální rybí nůž. Po něm následuje lžíce na polévku a po ní nůž, tzv. hlavní nebo také masový. Z levé strany z vnějšku: menší vidlička na předkrm a větší vidlička na hlavní chod. Nad talířem je tzv. dezertní nebo také moučníkový příbor skládající se z vidličky a ze lžičky. Talířek na pečivo leží po levé ruce, v úrovni středu hlavního talíře, přes něj je přeložen malý nožík na máslo.

SKLENICE Nejdříve největší sklenice na červené víno, to je ta s vysokou stopkou a širokým tělem. Tu položíme ke špičce nože hlavního příboru. Další, na bílé víno, šikmo vpravo. A ještě na vodu, tu dáme doleva takže nakonec vytvoří sklenice trojúhelník. Na stole mohou být pouze tři sklenice, jinak by stůl nebyl přehledný. Sklenici na pivo přineseme později a vyměníme ji třeba za sklenici s vodou.

Víš, na co se jednotlivé skleněné nádoby používají? 1. Sklo na nealkoholické nápoje a pivo nealkoholické nápoje a mléko na dlouhé nápoje na vodu džbánky na pivo pivní poháry 2. Sklo na víno džbánek na víno flétna kořeněné miska na sekty bílé špička římský pohár červené

SKLENĚNÉ NÁDOBY 3. Sklo na lihoviny misky na likéry napoleonky na brandy a koňaky sklenky na lihoviny sklenky na whisky

SAMOSTATNÁ PRÁCE Víš, na co se jednotlivé skleněné nádoby používají? nealkoholické nápoje, mléko pivní poháry džbánek na pivo víno špička a miska na sekty džbánek na víno sklenky na lihoviny

SKUPINOVÁ PRÁCE Víte, k čemu slouží předměty nakreslené na obrázku? Vyberte ty, které používáte při jednoduchém, každodenním stolování a ty, které používáte při výjimečných rodinných oslavách. Vytvořte 2 inventáře: 1. Prostření pro jednoduchý oběd 2. Prostření pro slavnostní příležitost

UKÁZKY ZALOŽENÍ INVENTÁŘE Prostření pro jednoduchý oběd Prostření pro slavnostní příležitost

Poznámky k prezentaci Využití laserového ukazovátka usnadňuje učiteli i žákům orientaci v textu. Prezentaci je vhodné oživit efekty (atraktivnost). Postupné zobrazování textu – žáci nevidí celý text najednou, ale učitel žákům zobrazuje text v závislosti na rychlosti výkladu. Skupinová práce (viz. list 17) : cíl: vyzkoušení si založení inventáře k různým příležitostem pomůcky: sešit, list papíru, tužka, popř. zhotovený inventář z papíru nebo využití školní kuchyňky organizační forma: skupinová práce nebo samostatná práce hodnocení aktivity: hodnotit účelnost, estetické ztvárnění.Práci skupin porovnáváme, děti hledají odlišnosti při jednoduchém a při slavnostním prostření.Ve spolupráci s žáky v jednotlivých skupinách hodnotíme, čím každý jednotlivec ke splnění úkolu přispěl.