Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny"— Transkript prezentace:

1 Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Zásady slušného chování při jídle VY_32_INOVACE_2C_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny

2 Anotace Tento učební materiál slouží k tomu, aby se žáci naučili zásadám správného chování při stolování (viz. snímky 4, 5 a 6). Na snímku 7 musí žáci škrtnou věty, které nevyjadřují slušné chování u stolu. Naopak na snímku 8 mají žáci zakroužkovat věty, které slušné chování u stolu označují. V závěru prezentace (viz. snímek 9) musí žáci kliknout na správné obrázky, které patří na jídelní stůl případně k jídelnímu stolu. Autor Období vytvoření materiálu Bc. Luboš Mrázek Leden 2014 Speciální vzdělávací potřeby PAS, MP, kombinované postižení (MP v kombinaci se zdravotním znevýhodněním, MP v kombinaci s PAS, vícečetné postižení) Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Práce v domácnosti Druh učebního materiálu Interaktivní DUM Inovace Rukopisné poznámky v rámci nového softwaru Microsoft Cílová skupina  Žák ( PAS, MP, kombinované postižení, MP v kombinaci se zdravotním znevýhodněním, MP v kombinaci s PAS, vícečetné postižení) Stupeň a typ vzdělávání Praktická škola jednoletá

3 Zásady slušného chování při jídle

4 Zásady slušného chování při jídle
Než zasedneme k prostřenému stolu, je nutné dodržet základní pravidla hygieny: před jídlem si VŽDY musíme důkladně umýt ruce, k prostřenému stolu zasedáme vždy čistě oblečení a upravení.

5 Zásady slušného chování při jídle
Na svém místě sedíme klidně. Nikdy se na židli nehoupeme. Během jídla neodcházíme od stolu bez vážného důvodu. Během jídla nerušíme ostatní hlasitým mlaskáním nebo srkáním. Při jídle nikdy nemluvíme s plnými ústy. U jídla si nečteme (např. noviny, časopis apod.). Necinkáme příborem o talíř.

6 Zásady slušného chování při jídle
Pokud jsme dojedli, odkládáme příbor na talíř vždy držadlem směrem doprava. Pokud chceme v jídle ještě později pokračovat, odkládáme příbor na talíř křížem. Ústa si otíráme připraveným ubrouskem (papírový nebo látkový). Použitý papírový ubrousek odkládáme na talíř pod příbor. Použitý látkový ubrousek odkládáme vždy vedle talíře na stůl vpravo.

7 Zásady slušného chování při jídle
Škrtni, co je špatně. Před jídlem si ruce nikdy nemyjeme. U jídla sedíme klidně a slušně oblečení. Při jídle je slušné hlasitě mlaskat. Když dojíme, odložíme příbor na talíři vždy držadlem doprava. U jídla je slušné číst si noviny. U stolu je vhodné ostatním vyprávět historky s plnými ústy. Po skončení oběda / večeře si otřeme ústa připraveným ubrouskem.

8 Zásady slušného chování při jídle
Zakroužkuj věty, které označují slušné chování u stolu. U stolu sedíme v kabátu a v čepici. Při jídle hlasitě nemlaskáme ani nesrkáme a už vůbec nemluvíme s plnými ústy. Před jídlem je nutné si důkladně umýt ruce. Při jídle je povoleno se houpat na židli. U jídla si nikdy nečteme. Když dojíme, utřeme si ústa připraveným ubrouskem. Během jídla je slušné se často zvedat od stolu a běhat kolem něj.

9 Klikni na obrázky, které patří na/k jídelnímu stolu.

10 Použité zdroje Microsoft Office – Klipart


Stáhnout ppt "Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny"

Podobné prezentace


Reklamy Google