Integrovaná ochrana půdy a vody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Zemědělství – 1. část.
KOMPLEXNÍ PRŮZKUM PŮD (KPP).
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Návrh a využití územního informačního systému hydromelioračních staveb (IS HMS) BRNO HRADEC KRÁLOVÉ Rychnov nad Kněžnou Ústí nad Orlicí PRAHA PARDUBICE.
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Mimoprodukční funkce lesa
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Bonitovaná půdně ekologická jednotka
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Půda – složka životního prostředí
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Výpočet erozní ohroženosti půdy s využitím gridu
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Aktuální stav vývoje extenze Urban Planner Jaroslav Burian First StatGIS conference.
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Mechanismy pro zvyšování infiltrace povrchových vod
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY KOMBINACE OPATŘENÍ VE SPOLEČNÉM POVODÍ Kolektiv autorů.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
ZANÁŠENÍ TOKŮ A NÁDRŽÍ – PLOŠNÉ ZEMĚDĚLSKÉ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VLTAVY
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Integrovaná ochrana půdy a vody . Ing. Jiří Hladík, Ph.D.

Hlavní činnost Základním účelem veřejné výzkumné instituce VÚMOP, v.v.i. je rozvoj vědního poznání v oborech komplexních meliorací, pedologie a informatiky vztahující se k těmto oborům. Mezi druhy činnosti ve výzkumu, která je předmětem hlavní činnosti veřejné výzkumné instituce, patří také výzkum a vývoj metod geografických informačních systémů vztahujícím se k oborům meliorací a pedologie. Nutnost zabývat se detailně tématem informačních systémů vyplývá také z faktu, že VÚMOP, v.v.i. je výzkumnou institucí opírající svoje činnosti o prostorově umístěné informace a spravující rozsáhlou datovou základnu.

Nové směry výzkumu VÚMOP optimalizovat způsoby využívání půdy ve vazbě na ochranu množství a jakosti vody, vypracovat postupy rekultivace a využití půdy na pozemcích dřívějších zemědělských objektů (brownfields), poskytnout podklady pro rekultivace složišť vedlejších energetických produktů, využít předpovědních modelů v managementu odtoku vody malých povodí, optimalizovat způsoby monitoringu jakosti vody v malých povodí a nalézt vhodné způsoby predikce stavů jakosti vody v nemonitorovaných povodích,

. nalézt optimální východiska z veřejné diskuse o vhodnosti či nevhodnosti stavby navrhovaných přehradních nádrží a dostatečné či nedostatečné účinnosti alternativních organizačních, biotechnických a technických opatření za různých hydrologických stavů podpořené ekonomickou analýzou vybraných opatření v oblasti ochrany půdy, vody a krajiny, uplatnitelnosti a efektivnosti vložených nákladů na ochranu půdy, vody a krajiny, poskytnout spolehlivé podklady pro dlouhodobě úspěšnou a udržitelnou implementaci Rámcové směrnice v oblasti vodní politiky, Rámcové směrnice pro ochranu půdy a pro implementaci Evropské úmluvy o krajině, zhodnotit socioekonomické parametry navržených opatření a vlivu změny využívání krajiny na rozvoj venkovského prostoru, vypracovat legislativní podklady pro tvorbu územního plánu a pozemkových úprav. zhodnotit mikroklima porostů na pozemcích s hydromelioracemi a navrhnout postupy pro racionalizaci závlah a optimalizace vodního režimu v období zemědělského sucha,

Nový VZ Projekt 01: Tvorba a naplnění pedologického a hydropedologického informačního systému ČR pro ochranu a rozvoj venkovského prostoru. Projekt 02: Kvantifikace vlivu využívání pozemků na hydrologické procesy v půdě a krajině. Projekt 03: Tvorba a ochrana jakosti vody a stavu vodních útvarů v krajině venkova. Projekt 04: Systém opatření k ochraně půdy a vody v zemědělské krajině –závazný podklad pro územní plán a komplexní pozemkové úpravy. Projekt 05: Trvale udržitelný rozvoj venkovského prostoru prostřednictvím integrovaného systému ochrany a tvorby zemědělské krajiny.

Soustava bonitovaných půdně ekologických jednotek je v současné době nezastupitelně využívána především pro: přiřazení průměrných cen zemědělských pozemků v jednotlivých katastrálních územích (vyhláška č. 463/2002 Sb.) stanovení základní sazby úředních cen zemědělské půdy (vyhláška č. 540/2002 Sb.) oceňování zemědělských pozemků pro stanovení nároků v řízení o pozemkových úpravách dle zákona č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech … stanovení tříd ochrany zemědělské půdy (metodický pokyn odboru ochrany lesa a půdy MŽP ČR …)

NEJČASTĚJŠÍ DALŠÍ ZPŮSOBY SOUČASNÉHO VYUŽÍVÁNÍ ANALOGOVÉ A DIGITÁLNÍ DATABÁZE BPEJ VÚMOP PRAHA vymezování vysychavých půd a půd snadno zranitelných nedostatkem atmosférických srážek vymezování mělkých skeletovitých a výrazně sklonitých půd pro diverzifikaci využití (zatravnění, zalesnění, …) vymezování rozsahu půd velmi těžkých, silně lepivých a půd s nepříznivými mechanickými vlastnostmi vymezování půd s potenciálním nebezpečím zaplavení při povodňových stavech stanovení pořadí naléhavosti pozemkových úprav podle kriteria, průměrného produkčního potenciálu katastrálních území stanovení stupně ohrožení půd větrnou erozí podle metody odvozené V. Pasákem a M. Janečkem využití soustavy BPEJ při zpracování územně plánovací dokumentace a v územním plánování stanovení rozsahu infiltračních oblastí a infiltračně transportních zón v krajině pro návrh stanovištně vhodných automorfních dřevin, např. při projektování ÚSES, krajinotvorných opatření apod.

Příklady možných tématických vrstev SOWAC GIS: • vrstvy poskytnuté zřizovatelem (ortofotomapy, ZABAGED apod.) • vrstva BPEJ • KPP (po dokončení první fáze digitalizace KPP v rastrové formě, po dokončení druhé fáze digitalizace KPP ve vektorové formě) • mapa potenciálního stupně ohrožení vodní erozí na bloky ZPF • mapa aktuální vodní eroze • mapa potenciálního stupně zranitelnosti větrnou erozí na bloky orné půdy • faktor erodovatelnosti půd K • hydrologické skupiny půd • stanovištní a půdní podklady pro zatravňování a zalesňování • vymezování okrsků mělkých skeletovitých a výrazně sklonitých půd • vymezování okrsků půd zamokřovaných podzemními vodami nebo poškozovaných zamokřením povrchovými vodami • vymezování ploch obtížně zpracovatelných půd • vymezení ploch vhodných pro výstavbu vodních nádrží • vymezování ploch vysýchavých půd a půd ohrožených nedostatkem vláhy • výběr stanovišť pro zřizování tzv. vetlendů v krajině • stanovení infiltračních schopností a propustnosti půd jako podkladů pro modelování povodňových stavů • vymezení půd zranitelných kompakcí (utužením), acidifikací (okyselením), úbytkem organické hmoty • upřesňování hranic biotopů zvláště chráněných rostlin, významných krajinných prvků a navrhování vhodných dřevin v rámci řešení krajinotvorných opatření

Oddělení pozemkových úprav Oddělení se zabývá těmito úkoly: nové metody a postupy v navrhování a provádění pozemkových úprav, ochrana půdy a vody opatřeními pozemkových úprav, krajinné plánování, prevence možných negativních důsledků klimatických změn na zemědělství, nové metody a postupy řešení při účelovém využívání prostředků GIS. V rámci ochrany půdy a vody opatřeními pozemkových úprav se zabýváme těmito činnostmi: regulace odtokových a erozních poměrů v krajině, řešení rizik větrné eroze, ochrana vodních zdrojů.

Oddělení VPF se zabývá: Studiem racionálního využití půdního fondu ve znevýhodněných oblastech a v oblastech se zvláštním režimem hospodaření Procesy infiltrace a tvorby jakosti vody v povodí Lokalizací a detekcí plošných i bodových zdrojů znečištění v povodí Vlivem využití půdního fondu a rozmístění kultur v povodí na rozsah a dynamiku odnosu nutrientů se zřetelem k extrémním srážkoodtokovým událostem Restrukturalizací zemědělské výroby zatravněním Extenzivními způsoby využití trvalých travních porostů ve vazbě na jakost a množství infiltrované vody Monitoringem jakosti vody v povodí IV. řádu vodárenské nádrže Švihov včetně sledování drenážních systémů Návrhem diferencované ochrany půdy a vody v rámci řešení ochranných pásem vodárenských nádrží pro Povodí Vltavy, státní podnik Provozem vodohospodářského geografického informačního systému ve vazbě na návrhy ochranných pásem vodárenských nádrží v povodí Vltavy a plány oblastí povodí

Oddělení vodního režimu půd se zabývá: návrhy technologických postupů výstavby, údržby, rekonstrukce a modernizace závlahových, odvodňovacích a kombinovaných staveb, návrhy způsobů regulace odtoku vody v povodí a způsobů rekonstrukce odvodňovacích systémů, problematikou adaptace a revitalizace meliorač-ních staveb a systémů, problematikou řízení závlahových režimů, měřením a modelováním vodního režimu půdy a transferu polutantů v půdě. problematikou využití odpadních vod pro závlahu zemědělských plodin včetně hnojivých závlah,

. speciální hydrologická pozorování a sledování kvality vod ve vybraných zemědělsky využívaných povodích drobných vodních toků, hodnocení vlivu vodohospodářských staveb a zemědělského hospodaření na odtokové poměry v malých povodích s využitím metod matematického modelování, posuzování vodních režimů zemědělských pozemků a půd, základní meteorologická a hydrologická měření na experimentálních plochách a vyhodnocování naměřených dat pro výzkumné účely, poradenskou činnost v oboru zemědělských meliorací (závlahy a odvodnění), laboratorní měření hydrofyzikálních vlastností půd a kalibrace čidel vlhkostí a sacího tlaku půdy.