Vedení elektrického proudu v polovodičích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Vedení elektrického proudu v látkách
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. Páka
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Látky jsou složeny z částic
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektromagnet a jeho užití - test
Dioda jako usměrňovač Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Měření objemu Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
Vedení elektrického proudu v polovodičích
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Magnety přírodní a umělé
Gravitační síla a hmotnost tělesa
zpracovaný v rámci projektu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Rychlost, dráha a čas.
Model atomu a elektrování těles
Zákon vzájemného působení dvou těles
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
28. Elektrický proud v polovodičích
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Je-li materiál polovodič, vede proud?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Téma: JAK LZE ZMĚNIT ODPOR POLOVODIČŮ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ55 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplotní roztažnost pevných látek
Anotace Prezentace, která se zabývá reostatem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak využít reostat ke změně proudu či.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v kapalinách. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Základy Elektrotechniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_ZMĚNY.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_08_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Jak lze změnit odpor polovodičů
Základní škola Čelákovice
Opakované měření délky
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Měření objemu pevného tělesa
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_36_ Výpočet U, I a R z Ohmova zákona Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_36_ Závislost elektrického odporu na vlastnostech.
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v polovodičích Autor: Lukáš Polák Pokračovat

Rozdělení látek vodivé vodiče polovodiče látky nevodivé izolanty ( kov, roztoky, …) polovodiče látky ( křemík, arsenid galitý, …) nevodivé izolanty ( guma, porcelán, …) Zpět Pokračovat

Polovodiče o kterých se budeme bavit Termistor Fotorezistor Zpět Pokračovat

Změny odporu vodičů při jejich zahřívání termistor ocelový drát A t Zpět Pokračovat

Měření hodnot Zjistíme proud procházející ocelovým drátem při teplotě 25 °C a pak při teplotě 85 °C. Stejný postup zvolíme i u termistoru. Z naměřených hodnot vypočítáme elektrický odpor. t [°C] I [mA] R [Ω] Ocelový drát (U = 1,5 V) 25 741 2,7 85 500 3 Termistor (U = 3,0 V) 14 212 30 100 Zpět Pokračovat

Ocelový drát při zahřívání svůj odpor zvětšuje Zpět Pokračovat

Termistor při zahřívání svůj odpor zmenšuje Látky, u kterých se se zvyšováním teploty odpor výrazně zmenšuje, patří mezi polovodiče. Zpět Pokračovat

Využití a výroba Měření teploty Měření průtokového množství. Termistor se napřed elektrickým proudem ohřeje na jistou teplotu a pak se ponoří do proudu kapaliny nebo plynu a tak se ochlazuje. Ochlazení závisí na průtoku (při dané teplotě látky, která protéká). Termistor se vyrábí z oxidů různých prvků – oxid hořečnatý MgO. Zpět Pokračovat

Změny odporu vodičů při jejich osvětlování Při osvětlení fotorezistoru proud obvodem s fotore-zistorem vzroste – jeho odpor se zmenší. Zacloníme-li fotorezistor, proud poklesne – jeho odpor vzroste. A Látky, jejichž odpor se mění s osvětlením, patří mezi polovodiče. Zpět Pokračovat

Využití a výroba Měření osvětlení Automatické počítání předmětů (pečivo, lahve) Automatické otvírání a zavírání dveří Fotorezistor se vyrábí z polovodičových materiálů, které jsou citlivé na světlo – sirník kademnatý CdS. Zpět Pokračovat

Použité materiály Zpět Konec Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 6. ročník základní školy, ISBN 80-7196-246-5 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 7. ročník základní školy, ISBN 80-7196-265-1 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 8. ročník základní školy, ISBN 80-7196-149-3 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 9. ročník základní školy, ISBN 80-7196-193-0 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 1. díl, ISBN 80-85849-06-2 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 2. díl, ISBN 80-85849-15-1 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 3. díl, ISBN 80-85849-82-8 Obrázky: http://www.qark.net/fotky/blesk.jpg http://www.filipova.com/blog/blesk03_w.jpg http://ukazy.astro.cz/gal/20050714JiriLos_Kopie-Blesk.jpg http://www.ucebna.seniortip.cz/foto/blesk.jpg http://someonewhocares.org/pics/lightning_1368_medium.jpg http://ph99.bc.edu/educational_resources/demos/data/Large_Van_De_Graff/LargeVDG.JPG http://libraries.mit.edu/archives/exhibits/objects-2005/img/van-de-graaff-th.jpg http://www.iht-pup.com/fotogalerie/svar.jpeg http://www.a1-gastro.cz/foto2/2-ozlhpr-001.jpg http://www.lightneon.cz/neonova_reklama/kornout.jpg Zpět Konec