SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference 8.9.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Obecné požadavky na výstavbu
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Možnosti a limity kontroly obcí
Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Kontrolní procesy. Funkce kontrolního procesu Dohled Srovnávání Náprava odchylek Ovlivňování budoucích rozhodnutí (zpětná vazba)
Příloha č. 6: Údaje o podporovaných sociálních službách v Plzeňském kraji.
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Švarcsystém a jeho postih po
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
OSTRAVA Legislativní předpisy k Nařízení o dřevu.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Plánování interních auditů Ing. Šárka Kavková
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
01.14 Inventarizace majetku
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Jednání zastupitelů Nezávislý audit Městské lesy s.r.o.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti ROP Střední Morava.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
2. února 2016 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
BOZP při práci ve výškách
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Kalamitní situace - opatření
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Poznatky z kontrol agentur práce
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Odbor životního prostředí MHMP
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Lesy Kontrolní úkol je zaměřen na vlastníky nebo uživatele lesů v souvislých lesních porostech o celkové výměře vyšší než 50 hektarů. Cílem kontroly je.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
„Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Projekt registrační číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ je hrazen v rámci Operačního programu Zaměstnanost.
Krajské ředitelství Hradec Králové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Výsledky Společného regionálního
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Oblasti, kterým je nutné věnovat zvýšenou péči ŘÁDNÉ PLNĚNÍ POVINNOSTÍ
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference

Systém kontroly plnění a realizace lesnické zakázky - 2 úrovně A. Kontrolní úroveň - Organizační jednotky  Revírník / adjunkt – základní kontrolní činnosti •Zadávat smluvnímu partnerovi (SP) požadavky na provedení prací pěstební činnosti a těžby (Projekty lesnických prací, zadávací listy, fyzické vyznačení těžby v porostech), •Provádět kontrolu plnění činnosti SP a v případě zjištění neplnění zadání či smlouvy upozorňovat na nedostatky a požadovat zjednání nápravy, •Provádět kontrolu množství a kvality provedených prací SP a kontrolu správného příjmu dříví •Předávat Lesnímu správci podněty k uplatnění sankcí v případě zjištění porušení či nedostatků  Lesní správa (LS) – kontrolní činnosti •Provádět kontrolu činnosti revírníků a plnění povinností SP •Provádět průběžné kontroly ostatními zaměstnanci LS •Řešit provozní problémy vzniklé při realizaci zakázky a plnění smluvních povinností •Uplatňovat smluvní sankce dle podnětů revírníků nebo při zjištění porušení povinností SP na základě průběžných kontrol •Postoupit řešení problémů na Krajské ředitelství, pokud řešení je nad rámec kompetencí LS  Krajské ředitelství (KŘ) – kontrolní činnosti •Řešit smluvní a provozní problémy realizace zakázky, přesahující rámec jedné LS •Provádět průběžné kontroly plnění kontrolních povinností revírníkem i Lesní správou •Provádět průběžné kontroly plnění povinností SP prostřednictvím provozních inspektorů i ostatních zaměstnanců KŘ Stávající systém kontroly při těžbě dřeva 1

B. Kontrolní úroveň - Ředitelství podniku  Odbor bezpečnosti a kontroly – působnost v oblasti kontroly lesnické zakázky •Zpracovávat koncepci kontrolního systému, vyhodnocovat jeho účinnost a kontrolovat jeho dodržování •Provádět průběžný dohled nad plněním kontrolních činností zaměstnanců na organizačních jednotkách •Provádět nezávislou kontrolu SP při realizaci lesnické zakázky prostřednictvím provozních inspektorů •Zjišťovat a dokumentovat případy mimořádných situací a neoprávněného nakládání s dřevní hmotou •Zjišťovat a dokumentovat případy neplnění pracovních povinností při provádění kontroly zaměstnanci podniku •Předkládat vedení podniku návrhy na opatření k nápravě a odstranění zjištěných nedostatků při realizaci zakázky •Předkládat vedoucímu příslušné organizační jednotky/personálnímu úseku podklady o neplnění nebo porušování pracovních povinností zaměstnanci podniku k řešení v rámci pracovně právních předpisů Stávající systém kontroly při těžbě dřeva 2

B. Kontrolní úroveň - Ředitelství podniku  Provozní inspektor – kontrolní činnost •Provádět v rámci všech organizačních jednotek neohlášené kontroly plnění smluv smluvními partnery •Provádět v rámci všech organizačních jednotkách neohlášené kontroly při plnění kontrolních činností zaměstnanci podniku •Provádět kontroly při riziku či vzniku mimořádných situací •Provádí průběžnou kontrolu těžební a pěstební činnosti zajišťovanou smluvním partnerem z hlediska dodržování všech podmínek smlouvy: •kontrola dodržování stanovených smluvních podmínek pro výkon činnosti •kontrola příjmu, adjustace a evidence vyrobeného dříví •kontrola správnosti zařazování vyrobeného dříví do cenových kódů •kontrola správnosti vykazované průměrné hmotnatosti těženého dříví •kontrola fyzického vyznačování těžby dřeva •kontrola provádění asanace porostních ploch po provedené těžbě a přibližování dřeva •kontrola odvozu dříví z lesa a stavu odvozních míst a LDS •kontrola dodržování termínů plnění zadaných prací •kontrola vyfakturovaných nákladů z hlediska souladu skutečnosti a smluvních cen •účast při inventurách dříví Stávající systém kontroly při těžbě dřeva 3

Organizační zajištění kontrolních činností 4 2 Provozní inspektor 24

Kontrolní opatření v Tendrech cíl: zvýšená kontrola evidence těženého dříví a pohybu dříví 5

•V květnu t. r. byla vlastní kontrolní činností Lesů ČR zjištěna neoprávněná těžba dříví provedená smluvním partnerem •Následovala okamžitá hloubková kontrola Lesů ČR, která odhalila závažné nesrovnalosti spočívající: •v těžbě nevyznačených stromů •ve vykázání nesprávné hmotnatosti dříví • Celkově se jedná o 3026 m3 dřevní hmoty •V souladu s platnou smlouvou byl smluvní partner, vyzván k zaplacení smluvní pokuty 3,458 mil Kč a náhradě způsobené škody ve výši 4,458 mil. Kč. •Jelikož tak smluvní partner neučinil v řádně stanovených termínech, přistoupily Lesy ČR k čerpání bankovní záruky ve výši 7,916 mil Kč a zároveň byly naplněny důvody pro odstoupení od smlouvy na této SÚJ •Lesy ČR odstoupily od smlouvy Příklad výstupu z kontrolní činnosti 6