Vymáhání poplatků Daňová exekuce listopad 2013 Mgr. Martina Kvapilová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Mgr. Petra Kasalová 26.března 2013
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Obecní úřad jako správce daně.
Placení daní II Mgr. Karel Šimek
Životní úroveň (II. část)
Způsoby výkonu rozhodnutí na peněžitá plnění: Srážky ze mzdy, přikázání pohledávky, příkaz k výplatě z účtu.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Praha, Stanislav Pazderka Exekutorský úřad Písek
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Zkušenosti veřejného ochránce práv s řešením dluhových pastí
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Správa daní a daňové řízení
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Exekuční řád po novelách
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Exekuční řízení.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Správa místních poplatků
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Exekuce Výkon rozhodnutí.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Občanské právo procesní
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Obecná část daňového práva procesního I
Novela zákona o místních poplatcích
Obecná část daňového práva procesního I
Právo sociálního zabezpečení
Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Nález Pl. ÚS 9/2015, ze dne
Náhrada nákladů řízení
Školení obcí Daňová exekuce 2018.
Činnosti správce poplatku
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Valorizace pracovních odměn odsouzených
Transkript prezentace:

Vymáhání poplatků Daňová exekuce listopad 2013 Mgr. Martina Kvapilová Pracovní seminář Vymáhání poplatků Daňová exekuce listopad 2013 Mgr. Martina Kvapilová

Daňová exekuce Způsoby vymáhání postižením majetkových práv prodejem nemovitostí srážkami ze mzdy přikázáním pohledávky z účtu u PPS prodejem movitých věcí přikázáním jiných majetkových práv přikázáním jiné peněžité pohledávky soudem soudním exekutorem (novela OSŘ č. 386/2011 Sb., není promítnuto v DŘ) uplatněním v insolvenčním řízení přihlášením do veřejné dražby

Daňová exekuce Způsoby daňové exekuce § 178 DŘ: U daňových exekucí postupujeme dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále „DŘ“) se subsidiárním použitím zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále „OSŘ“). Způsoby daňové exekuce § 178 DŘ: postižením majetkových práv srážkami ze mzdy a z jiných příjmů § 187 DŘ, přikázáním pohledávky z účtu u PPS (bankovní účet), přikázáním jiné peněžité pohledávky (faktury), postižením jiných majetkových práv (podíly – s. r. o.), prodejem movitých věcí, prodejem nemovitostí.

EXISTENCE PODDLUŽNÍKA. Daňová exekuce Společným jmenovatelem pro všechny 4 způsoby exekuce postižením majetkových práv je : EXISTENCE PODDLUŽNÍKA. Správce daně by měl volit takový způsob vymáhání, při kterém náklady související s vymáháním nebudou ve zjevném nepoměru k výši nedoplatku!!!! § 175 odst. 2 DŘ Zjištění z praxe: (místní poplatek KO 490,-Kč + zvýšení 980,-Kč = celkem 1.470,-Kč + exekuční náklady 8.865,-Kč = 10.335,-Kč, místní poplatek KO 390,-Kč + zvýšení 170,-Kč = celkem 560,-Kč + exekuční náklady 7.865,-Kč = 8.425,-Kč)

Daňová exekuce Pojmy: Dlužník = DS, který neuhradil daň, poplatek, nedoplatek. Poddlužník § 186 DŘ osoba, vůči které má „daňový“ dlužník pohledávku, je příjemcem rozhodnutí (EP), musí být bezodkladně vyrozuměn o právní moci EP (doručením do vlastních rukou). Daňový exekutor = úřední osoba pověřená výkonem daňové exekuce. Exekuční titul § 176 DŘ---podklad pro--- Exekuční příkaz výkaz nedoplatků (nejedná se o rozhodnutí), vykonatelné rozhodnutí.

Daňová exekuce Daňová exekuce § 178 DŘ se nařizuje vydáním exekučního příkazu (EP), čímž se zahajuje tzv. exekuční řízení. Obsah výrokové části EP: obecné náležitosti dle § 102 odst. 1 písm. d) DŘ, výše nedoplatku, výše exekučních nákladů, odkaz na exekuční titul, způsob daňové exekuce musí být uveden v EP = na každý se vydává samostatný EP (tzn. je vedeno samostatné exekuční řízení). EP se doručuje všem příjemcům rozhodnutí (§ 101 DŘ). Opravný prostředek proti EP – ODVOLÁNÍ, 15 dnů, § 178 DŘ.

Daňová exekuce Daňová exekuce – srážkami ze mzdy Daňová exekuce se provede vydáním EP § 187 odst. 1 DŘ na srážku ze mzdy, při výkonu exekuce se subsidiárně použijí § 276 až 302 OSŘ. Správce daně v EP § 178 DŘ přikáže plátci mzdy, aby po doručení EP prováděl ze mzdy dlužníka stanovené srážky až do výše vymáhané pohledávky s příslušenstvím a nevyplácel sražené částky dlužníkovi. Srážky se provádějí z čisté mzdy § 277 OSŘ. Výpočet se provede dle podmínek a sazeb platných pro dlužníka v měsíci, za který se čistá mzda zjišťuje (nařízení vlády č. 595/2006 Sb., o způsobu výpočtu základní částky, která nesmí být sražena povinnému z měsíční mzdy při výkonu rozhodnutí). Neplnění povinnosti poddlužníka § 186 odst. 3 DŘ– poddlužnická žaloba § 247 odst. 2 DŘ - pokuta

Daňová exekuce Plátce mzdy přestane provádět srážky, jakmile je pohledávka oprávněného uspokojena. Změní-li se po nařízení exekuce plátce mzdy, vztahuje se EP i na mzdu dlužníka u nového plátce mzdy §187 DŘ, § 293 OSŘ, a to dne, kdy se od dlužníka nebo od dosavadního plátce mzdy dozví, že byl nařízen výkon exekuce. Nebo dnem, kdy je mu doručeno rozhodnutí správce daně o pokračování ve srážkách ze mzdy. Plátce mzdy je ze zákona odpovědný za provedení exekučních úkonů. Při nesplnění této povinnosti může proti němu správce daně uplatnit u soudu právo na vyplacení částek, které měly být ze mzdy povinného sraženy § 186 DŘ.

Daňová exekuce Dávky nepodléhající výkonu exekuce peněžité dávky sociální péče – dávky těžce zdravotně postižených vyhláška MPSV č. 182/1991 Sb., - např. jednorázové příspěvky na opatření zvláštních pomůcek, příspěvek na úpravu bytu, příspěvky na zakoupení motorového vozidla, příspěvek na individuální dopravu, dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc, jednorázové dávky státní sociální podpory a příspěvek na bydlení, příspěvek na péči.

Daňová exekuce Dávky podléhající výkonu exekuce – pouze srážkami opakující se dávky státní sociální podpory s výjimkou příspěvku na bydlení, např. rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče, přídavek na dítě (je-li dítě dlužníkem), nemocenská, ošetřovné, odstupné, úrazový příplatek, úrazové vyrovnání, úrazová renta, peněžitá plnění věrnostní nebo stabilizační.

Daňová exekuce Přednostní pohledávky § 279 OSŘ pohledávky náhrady škody, způsobené úmyslnými trestnými činy, pohledávky daní a poplatků, pohledávky náhrady přeplatků na dávkách nemocenského pojištění, důchodového pojištění a důchodového zabezpečení, pohledávky výživného, pohledávky náhrady škod způsobené poškozenému ublížením na zdraví, pohledávky pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pohledávky pojistného na veřejné zdravotní pojištění, pohledávky náhrady za příspěvek na výživu dítěte a příspěvek na úhradu potřeb dítěte svěřeného do pěstounské péče.

Daňová exekuce Daňová exekuce – přikázáním pohledávky z účtu u poskytovatele platebních služeb § 190 DŘ provede se odepsáním peněžních prostředků dlužníka z jeho běžného, vkladového nebo jiného účtu, vedeného v jakékoliv měně, správce daně zašle výzvu § 57 DŘ k součinnosti na banky s dotazem na zůstatek a pohyby na BÚ za posledních 90 dnů. jestliže je exekuce nařízena na více účtů, stanoví správce daně v EP pořadí účtů, správce daně zašle EP nejprve poddlužníkovi – bance, poté dlužníkovi, po uplynutí lhůty na odvolání, zašle nabytí právní moci poddlužníkovi - bance, poddlužník – banka provádí nevyplácení peněžních prostředků z účtu dlužníka ve lhůtě do 6 měsíců ode dne vyrozumění o právní moci EP.

Daňová exekuce Daňová exekuce – přikázáním pohledávky z účtu u poskytovatele platebních služeb § 190 DŘ Přikázat úhradu pohledávky nelze použít dle § 303 OSŘ: u vkladů na vkladních knížkách, vkladních listech nebo u jiné formy vkladů, na pohledávky na účtu k vyplácení karty sociálních systémů,

Daňová exekuce Exekuční náklady § 182 až 184 DŘ zahrnují: náklady na nařízení daňové exekuce, náklady za výkon prodeje, hotové výdaje vzniklé při provádění exekuce. Povinnost uhradit exekuční náklady vzniká: vydáním EP (tzn. realizací prvního úkonu vedoucího k doručení), vydáním samostatného rozhodnutí o výši exekučních nákladů náklady za nařízení daňové exekuce činí 2% z částky, pro kterou je daňová exekuce nařízena, nejméně však 500,-Kč a nejvýše 500.000,-Kč, z částky vymožené daňovou exekucí se nejprve hradí hotové výdaje. Exekuční náklady lze stanovit: exekučním příkazem – výjimka – hotové výdaje, samostatným rozhodnutím – odvolání do 15 dnů ode dne doručení.

Daňová exekuce Odklad a zastavení daňové exekuce § 181 DŘ Odklad – DŘ vymezuje demonstrativní výčet skutečností, na jejichž základě může SD rozhodnout o odkladu: existují indicie pro zastavení daňové exekuce, DS podal námitku proti soupisu věcí, SD šetří podmínky pro posečkání úhrady nedoplatku. Pokud nedojde k zastavení, rozhodne SD o pokračování v daňové exekuci. Zastavení – částečné nebo úplné zastavení obecné důvody vymezuje § 181 odst. 2 DŘ. Rozhodnutí o odložení, pokračování v odložené daňové exekuci, nebo rozhodnutí o zastavení daňové exekuce se doručuje všem příjemcům exekučního příkazu. U částečného zastavení daňové exekuce doručí

Daňová exekuce rozhodnutí pouze dlužníkovi a plátci mzdy, poskytovateli platebních služeb nebo jinému poddlužníkovi, kterého se týká. Společné ustanovení § 181 odst. 4 – opravný prostředek je odejmut u: rozhodnutí o odložení daňové exekuce, rozhodnutí o pokračování v odložené daňové exekuce, rozhodnutí o zastavení daňové exekuce.

Daňová exekuce KONTAKT: Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor ekonomický Oddělení majetkové a správní Jeremenkova 40a 779 11 Olomouc tel: +420 585 508 501 www.kr-olomoucky.cz DĚKUJI ZA POZORNOST