Mezioborová komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Organizace ošetřovatelské péče u neurochirurgických pacientů
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
Darja Hrabánková Navrátilová
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Kurz Všeobecný sanitář
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Řízení ekonomiky a technicko-provozní agendy zdravotnického zařízení
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Perioperační bezpečnostní proces
Koncepce ošetřovatelství
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Praxe ve Věznici Karviná
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Lékařské přístroje, klinický provoz
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
1 Cyklus konferencí a seminářů pro nelékařské zdravotnické obory v rámci projektu MZ ČR RNDr. Martin Kalina, Ph.D. Manager Aesculap Akademie B. Braun Medical.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Bezbolestná nemocnice Mgr. Eva Bendová MUDr. Petr Vojtíšek.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Audit zdravotnické dokumentace jako nástroj řízení bezpečnosti pacientů Ing. Gabriela Franková foto: Marie Psotková, Jana Gojová.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Robotické centrum Vysočina Roboticky asistované operace recta od roku 2007 Provedeno 111 operací da Vinci LAR87 da Vinci APR 24 Stp. CHTRT.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Terapeutická komunita v systému veřejného zdravotnictví Mgr. Gabriela Mahrová Libuše Antalová.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Organizace a řízení ošetřovatelské péče
V. KONGRES PERIOPERAČNÍCH SESTER S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Onkologie v ČR v roce 2017 a dále?
Domov pro seniory U Pramene Louny Organizační schéma
Snížení administrativní zátěže
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Zdravotnická zařízení
Národní ošetřovatelské standardy
Prezentace výsledků průzkumu
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Mezinárodní studie RN4CAST a proč je důležité se do ní zapojit
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Mezioborová komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové Zuzana Holečková

Komunikace na operačních sálech Sestra instrumentářka – sestra obíhající Komunikace uvnitř operačního týmu Při uvažování nad tématem přednášky jsem si uvědomila, že pojem komunikace na op. sálech bývá v povědomí odborné veřejnosti zjednodušována pouze na komunikaci mezi sestrami ( instr. – obíhající,) nebo na komunikaci uvnitř operačního týmu. Ale není tomu tak

Současné trendy moderní medicíny Optimalizace léčebných procesů Snižování morbidity a mortality u pacientů Současné trendy moderní medicíny, které jsou, kromě odborného hlediska, ve velké míře ovlivňovány hlavně ekonomickým tlakem, se soustředí na optimalizaci léčebných procesů, které v konečném důsledku vedou ke snižování morbidity a mortality u pacientů.

Mezioborová spolupráce Složitější a komplikovanější onemocnění a operace Onkochirurgie Traumatologie Ortopedie Kardiochirurgie Urologie A vedou také k tomu, že musíme navázat mezioborovou spolupráci. Neboť Díky finanční náročnosti léčby pacientů se stále složitějšími a komplikovanějšími onemocněními, bývají tito nemocní soustředěni do center, která se nacházejí většinou ve velkých nemocnicích. Zde jsou tak léčeni odborníky z různých oborů. Přiklad: Pacienti ….nádory zažívacího traktu a parenchymatózních orgánů, polytraumata a sdružená poranění…

Cíl mezioborové komunikace Dosažení úspěchu a dobrých výsledků léčby Racionální využití plánované operační doby Optimalizace možnosti zařazení akutních operačních výkonů Vytvoření klidného pracovního prostředí a minimalizace stresové zátěže

Co se stane? Zvýší se kvalita péče o pacienta Zlepší se organizace práce Sníží se stres v pracovním procesu Vytvoří se lepší pracovní atmosféra Kvalitní fungující mezioborová spolupráce vede v důsledku ke spokojenosti pacienta, personálu, ale i v neposlední řadě k ekonomickým úsporám.

Aplikace mezioborové komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové Zařazení OCSS do komunikačních procesů FN Hradec Králové Komunikace s klinikami ve FN Hradec Králové Osobní komunikace - Perioperační bezpečnostní proces Administrativní komunikace - Medix Operační sály jsou pouze jednou částí v posloupnosti péče o pacienta, nikoli však článkem nezanedbatelným. Cílem mé přednášky je ukázat jakým způsobem je na COS ve FN Hradec Králové mezioborová komunikace aplikována.

Oddělení Centrálních operačních sálů a sterilizace Samostatné oddělení ve FN Hradec Králové Celkem na OCSS - 95 pracovníků Skladba pracoviště : Centrální operační sály Centrální sterilizace – CS nástroje CS prádlo CS Neurochirurgie

Centrální operační sály

Centrální sterilizace

Komunikace s managementem FN Hradec Králové Náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemocniční hygiena Oddělení kontroly a kvality Ekonomický úsek Personální a mzdové oddělení

Komunikace s ostatními složkami FN Hradec Králové Oddělení zdravotnické techniky Oddělení zdravotnického materiálu Lékárna Oddělení spotřebního materiálu Prádelna

Mezioborová spolupráce s klinikami ve FN Hradec Králové KARIM Klinika Všeobecné chirurgie a Onkochirurgie, Traumatologie, Cévní Klinika Kardiochirurgická, Hrudní Klinika Urologická Klinika Dětské chirurgie, Ortopedie, PGK, NCHK CS celá FN a externí zákazníky

Osobní komunikace Sestra – sestra Sestra – lékař Sestra – klient ! Perioperační bezpečnostní proces ! ! Edukace pacientů !

Perioperační bezpečnostní proces Zvýšení kvality péče o pacienta a jeho bezpečí Zachycení nežádoucích událostí – záměna pacienta, operované strany či orgánu

Perioperační bezpečnostní proces

Perioperační bezpečnostní proces

Komunikace administrativní a její nástroje Medix – Sesterský operační protokol Plánovaný operační program Ukazatelé kvality – hygienické stěry, měření ovzduší na OCS, sterilita pomůcek, reklamace, nežádoucí události. Předávací protokol sterilních kontejnerů Standardy OCSS, standardy a směrnice FN Hradec Králové

Medix Komunikace s Centrální sterilizací Ekonomický přehled o operacích Zjednodušení sesterské administrativy – tvorby žádanek a tvoření sesterské dokumentace Možné plánování operačních programů

Práce s Medixem

Závěr Mezioborová komunikace na OCSS Zlepšení péče o pacienta a jeho bezpečí Ekonomický efekt Lepší pracovní prostředí Cílem mé přednášky bylo ukázat, že COS na velkém pracovišti patří mezi Interdisciplinární obory. A kvalitní mezioborová komunikace vede ke zlepšení péče o pacienta, hlavně o jeho bezpečnost. Ve svém důsledku má i ekonomický efekt a vede ke zlepšení atmosféry při práci.

Děkuji za pozornost