Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní studie RN4CAST a proč je důležité se do ní zapojit

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní studie RN4CAST a proč je důležité se do ní zapojit"— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní studie RN4CAST a proč je důležité se do ní zapojit
Hana Svobodová, Marie Zvoníčková 3. LF UK

2 Počet sester ve směně a úmrtnost pacientů
Aiken, H. L., Lancet, 2014 Rozdíly v počtu pacientů na sestru a kvalifikace sester v 9ti evropských zemích a souvislost s mortalitou po běžných chirurgických výkonech Zvýšení pracovní zátěže sester o 1 pacienta zvýšilo pravděpodobnost úmrtí pacienta v období 30 dní od příjmu o 7% Každé 10 % zvýšení o sestru s bakalářským vzděláním – snížení pravděpodobnosti o 7% 60% sester bc a sestra/6 pacientů – snížení mortality o 30% oproti 30% sester bc a sestra/8 pacientů Klíčová studie, resp. data ze studie podporované EU. Data z velkých souborů z zemí. Výsledky jednoznačné a týkající se výsledků u pacientů, čili nejsme orientovaní sami na sebe, ale na pacienty.

3 Chybějící péče Aussehofer, D. et al., BMJ Qual 2013
Ze souboru 13 činností sestry vybíraly činnosti, které byly nezbytné, ale nevykonané kvůli nedostatku času 10% - léčba a zvládání bolesti 53% - komunikace s pacienty a jejich pohodlí 42% - příprava a aktualizace plánu péče 41% - edukace pacienta a rodiny 34% - hygiena dutiny ústní 28% - dokumentování ošetřovatelské péče 27% - dostatečné monitorování pacienta 13 souborů činností, které jsou podle expertů nezbytné. Selháváme v oblastech, které samy považujeme za jádro ošetřovatelství. A zaměřujeme se na to, co se udělat musí. Ukazuje rozpor mezi teorií a praxí, a to je také třeba řešit. Sestry, ošetřovatelství trpí jako obor tím, že sestry nedělají to, co považují za důlržité – od lékaře nikdo nečeká, že s ním bude trávit čas vysvětlováním, protože ví, že má být na sále. Pacient to čeká hodně od sestry, a ta když nemá čas, tak nedělá svoji práci – poškozuje to dobré jméno ošetřovatelství.

4 Vize .CZ Získání finanční podpory k národní studii RN4CAST.CZ
Kontaktování vybraných nemocnic výzkumným týmem Koordinace výzkumu v nemocnici Výsledky – národní úroveň a mezinárodní srovnání Získání dat pro nemocnice, „policy makers“, plánování HR,…. V ČR nemáme takováto data, a potřebujeme je. Máme možnost replikovat studii za použití stejné metodologie ve spolupráci s KU Leuven. Jakmile se nám podaří získat finanční prostředky, oslovíme Vás. Děkujeme za spolupráci.

5 Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "Mezinárodní studie RN4CAST a proč je důležité se do ní zapojit"

Podobné prezentace


Reklamy Google