Putování po ČR ( 3 ) Pár typů na výlet:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na vesnici v 18. století.
Advertisements

typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
Vězeňská služba České republiky Věznice Valdice nám
Zámek Hluboká Obr.1.
ZA DLOUHÝCH ZIMNÍCH VEČERŮ S přicházející zimou, když se dny krátí a mráz zalézá za nehty, trávíme stále více času v teple domova. Ale jak to bývalo dřív?
EXPEDICE STŘEDOVĚK. Interaktivní výstava přenesla návštěvníky do období středověku. Dozvěděli se zde řadu zajímavostí z tohoto rozporuplného historického.
Dana Hendrychová Anna Vostřelová Univerzita Pardubice
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Členění a evidence dlouhodobého majetku
REKREAČNÍ ZAŘÍZENÍ Podhradí nad Dyjí
SEDLIŠTĚ.
Hudba: ERNESTO CORTAZAR ‘BERTHA’
Vězeňská služba České republiky Věznice Valdice nám
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
Vážení spoluobčané, zastupitelé obecního úřadu Bítouchov Vás zvou na zájezd - prohlídka dělostřelecké tvrze Hanička. Po prohlídce tvrze je plánován společný.
Termín: vždy první středa v měsíci Začátek: 9 30 hod Vstupné: 20,-Kč - výstava čertů vyrobených rodiči s dětmi doma Termín: začátek prosince - Mikulášská.
Kamenická Stráň.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
… správný cíl vaší cesty!
Anthropos Brno 2008 Exkurze žáků 6. třídy ZŠ Krucemburk.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zájezd do Jindřichova Hradce
A a 5.A. 7:30 – odjezd od hlavního vchodu GVN J. Hradec 9:30 - příjezd na Lipno 10:00-11:00 – informační centrum (všichni) 11:00-12:00 –
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Zámek Sychrov Klára Panušková.
Mýma o č ima PAVEL DVOŘÁK student tercie Anglie 2006 / zájezd.
Národnostní menšiny v Evropě Znáš své sousedy? To je název projektu, který zpracovává třída 2.C pod vedením profesorek H. Syslové a L. Cihelkové. Dva.
Úspory energií na školách 2004 Úspory energií na školách 2004 SEVER Horní Maršov.
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
VILA TUGENDHAT JEDEN DŮM JEDNA RODINA JEDNO STOLETÍ
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Nejlákavější kulturní památka
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Penzion u máchova Jezera
Sluneční hodiny Zajímavost
VY_52_inovace_PRV.5.15 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
Vypracovali: P. Halámek, P. Seifer, T. Makovec, P. Kmoníček.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Zámek Červená Lhota se nachází v Jižních Čechách asi 20 km na SZ od města Jindřichův Hradec.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec Anotace ICT 2 _ 1/59 Prezentace seznamuje žáka s principy zdravého bydlení a vlivem.
Prezentuje se vám „ Penzion u krbu “ Pana Zdeňka Dvořáka Sokolovská 536, LOKET
ANGLIE Termín: – Místo pobytu: Torquay Cena: Kč (doprava, ubytování v rodinách, strava, výuka v jazykové škole pojištění). V.
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
PAMÁTKY PRAHA.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
Výlet autem do Mikulova a Valtic ÚVOD Naše první zastavení bylo v Pasohlávkách s prohlídkou areálu AQUALAND MORAVIA. Další zastavení byla návštěva.
… … Úvod V polovině měsíce prosince v roce 2014 jsem si prohlédl zajímavou výstavu Moravské vesničky a Betlému. Z prohlídky, která se mi líbila a.
Petr Cileček Denisa Junáková
2009/2010 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc Slovanské gymnázium Olomouc Christelijk Lyceum Veenendaal.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Moto muzeum Kašperské Hory
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
Domov pro osoby se zdravotním postižením ZBOROVICE
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Agroturistika a venkovská turistika
PTÁCI 6. ročník ZŠ Londýnská.
VY_32_INOVACE_Sib_III_06 Jak žili lidé dříve
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Život na vesnici v době vlády Marie Terezie (18. století)
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
Tradiční řemesla v konírně
Transkript prezentace:

Putování po ČR ( 3 ) Pár typů na výlet: Lidový skanzen – vesnice v 19-20 století (Na východ od Prahy – PŘEROV n/Labem) Ježišová smrť Z pohľadu vedy Prohlížení fotografií Hudební doprovod J@

Skanzen – život na vesnici v Polabí v 19-20 století Přerov nad Labem Skanzen – život na vesnici v Polabí v 19-20 století 50°9'38" N 14°49'29" E

Skanzen se nachází asi 30 km na východ od Prahy – autem po „poděbradské“ silnici a odbočit z ní směr Přerov n/L. (Lysá n/L.). Přerov n/L. oslavil v roce 1993 tisíc let od první písemné zmínky o něm. Zde umístěný skanzen patří mezi největší a nejvýznamnější stavby svého druhu v Evropě. Počátky skanzenu se datují kolem roku 1900, kdy tehdejší majitel zámku arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský, pod dojmem tzv. Stoleté výstavy zakoupil Staročeskou chalupu a založil v ní muzeum. Muzeum bylo přístupné veřejnosti a ukazovalo život v Polabí. Na tuto aktivitu navázalo v roce 1967 Polabské muzeum, které zde založilo záchranný skanzen polabské lidové architektury, který funguje dodnes. Skanzen tvoří více než třicet různých sem přenesených objektů většinou doplněných dobovým vybavením a figurami ze života polabských vesnic v 19-20. století.

Procházku po skanzenu začneme prohlídkou staročeských chalup … a ukázkami života v nich … Horší

… stěhování se do nového domu i s celým majetkem Život celé rodiny i se svátečními událostmi se odehrával většinou v jedné společné místnosti …

Výbava nevěsty

Namlouvání – svatba – děti …

Život ženy na vesnici nebyl vůbec jednoduchý…

Namlouvání – svatební smlouva

Úřední listiny …

Nevěsty:

„Radostná událost“…

Sváteční oblečení - kroj

Sváteční oblečení - kroj

Život na vesnici nebyla jenom práce…

patřily k hospodářství i další stavby, stroje a nářadí … Mimo obytné budovy patřily k hospodářství i další stavby, stroje a nářadí … Včelí úly

Studny

Zemědělské stroje …

Povozy

Polní stroje

K vesnickému životu patřila i různá řemesla: Švec

Bába kořenářka

Selské stavení

Důležitým zdrojem obživy bylo mléko. Máslo se většinou prodalo. Máselnice na stloukání másla Konve na mléko

Důležitou potravinou byl též chléb

Zadělávání těsta na chléb.

K vaření, pečení a vytápění sloužila pec, kuchyňská kamna, nebo ohniště „černé kuchyně“. Nověji se k vytápění používala i tato kamínka na pevná paliva, petrolej, líh, nebo i elektřinu.

Téměř na závěr: do vynálezu mechanických a nyní automatických praček bylo praní prádla pro ženy velká dřina. Dříve se špína z prádla „vytloukala“ a prádlo se drhlo na valše...

Později se praní, ždímání a mandlování alespoň trochu „zmechanizovalo“.

A nesmíme zapomenout i na vzdělávání dětí …. ŠKOLA:

Žáci ve třídě – chlapci zvlášť – dívky zvlášť …

HŘBITOV. I tohle patří k životu na vesnici… (pomníčky jsou ze zrušených hřbitovů)

Na závěr pár informací: Vstupné v r 2010: Dospělí: 50,- Kč Důchodci: 30,- Kč Studenti: 30,- Kč Děti od 6 let: 30,- Kč Děti do 6 let: zdarma Rodinné: 130,- Kč (2 dospělé osoby a 2-3 děti od 6 do 15 let) Zvíře: 20,- Kč Doporučuji návštěvu. Tento typ na výlet je jen malým nahlédnutím a nemůže obsáhnout všechno co skanzen nabízí. Myslím, že určitě stojí za to ho navštívit, celý si ho prohlédnout a poznat jak žili naši předkové a v mnohém se i poučit. Podrobnější popisy a vysvětlení najdete ve skanzenu a něco též na Netu.. J@

A ještě pár receptů na jídla našich předků...

Tak kam vyrazíme příště ??? Říjen 2010 Foto a text vlastní: J@