Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_UDŘ0404 Lidový nábytek I. Stupeň a typ vzděláníStřední odborné vzdělání Vzdělávací oborDesign a zpracování dřeva Tematický okruhUměleckořemeslné zpracování dřeva Druh učebního materiáluVýukový materiál, prezentace Cílová skupinažáci I. ročníku AnotaceHistorický vznik lidového nábytku dle potřeb prostých lidí, jeho členění a význam. Klíčová slovasvětnice, kamna, typizace Datum16.9.2012

2 Lidový nábytek Interiér a lidská obydlí Interiér a lidská obydlí Rozdělení a druhy nábytku Rozdělení a druhy nábytku Vztah lidových řemeslníků a umělců Vztah lidových řemeslníků a umělců Zdobnost nábytku Zdobnost nábytku Provedení nábytku Provedení nábytku

3 Lidový nábytek Nábytek prostých lidí se z minulosti příliš nedochoval a ani jeho přesné tvary nebyly ztvárněny na žádných kresbách nebo výkresech. Nábytek českého venkova je znám až od poloviny 16.století a to z knih komorního panství města Pardubic – patrné počátky ustálené skladby lidových nábytkových předmětů. Je to období zániku „černé jizby“. Se vznikem světnice se proměnil i způsob vytápění ( pec, kamna). V jednom rohu byla pec a v protilehlém pak stůl s lavicí. Starobylým prvkem světnice byla i podstropní palanda. Kolem pece byly postaveny lavice nejen na sedění, ale i na odkládání nádobí a na vědro na vodu. Nad pecí bylo bidlo, jež sloužilo na sušení bylin a oděvů.

4 Ukázky lidového nábytku Typický selský stůl vyrobený často z tvrdého a pevného dubového dřeva. Zdobnost představuje vyřezávané podnoží a luby stolu. Spoje na konstrukci stolu pomocí klínů, svlaků a svlakových drážek bez použití lepidla.

5 Lidový nábytek V průběhu 17. století nebylo ještě v interiéru světnice příliš nábytku. To se mění až revoluční proměnou pece na sporák a to v 19. století. V průběhu 17. století nebylo ještě v interiéru světnice příliš nábytku. To se mění až revoluční proměnou pece na sporák a to v 19. století. Nový nábytek rodiny získávaly většinou jako část svatební výbavy. Nový nábytek rodiny získávaly většinou jako část svatební výbavy. Většina nábytku tak sloužila dlouho až do úplného opotřebení. Zachovávaly se po předcích kusy nábytku jako mobiliáře. Byl to totiž stejný způsob života jednotlivých generací. Většina nábytku tak sloužila dlouho až do úplného opotřebení. Zachovávaly se po předcích kusy nábytku jako mobiliáře. Byl to totiž stejný způsob života jednotlivých generací. Lidový nábytek vyráběli místní výrobci a také majitelé stavení. Tvary a druhy nábytku podléhaly místním tradicím a materiálovým možnostem. Lidový nábytek vyráběli místní výrobci a také majitelé stavení. Tvary a druhy nábytku podléhaly místním tradicím a materiálovým možnostem. Ve svém vývoji dospěl lidový nábytek i do stadia „typizace“. Ve svém vývoji dospěl lidový nábytek i do stadia „typizace“.

6 Ukázky lidového nábytku Verpánek Stolička Městská židle Selská židle

7 Kontrolní úkol – popiš správně jednotlivé kusy sedacího nábytku www.zlinskedumy.cz


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google