Jak využít programy EU v oblasti vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Od eTwinningu Od eTwinningu Národní konference eTwinning, Most, 11. května 2012 k eTwinningu? k eTwinningu?
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Brno, 2009 Projekty spolupráce na dálku. Brno, 2009 Kdo Vás bude seminářem provázet? Elena Tomanová Střední škola inf. technologií a sociální péče školitelka.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING PRO ZAČÁTEČNÍKY. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Leonardo da Vinci (LDV) - Multilaterální projekty/Přenos inovací (TOI) SK-CZ tematický seminář, Bratislava
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Evropský program Monika Mrňávková Silvie Pýchová Centrum Euroguidance NAEP.
Využití ICT ve výuce jazyků. CílCíl Cílem školení je seznámit se s možností využití ICT ve výuce anglického jazyka. Důraz je kladen na osvojení a praktické.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Rozvoj výuky cizích jazyků
TTnet (Training of Trainers Network)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Kariérové poradenství a podnikavost
konference Jak se žije malotřídkám Praha
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Jak využít programy EU v oblasti vzdělávání Mgr. Lenka Vladařová

Proč využívat programy eu Nápad Seznámení se s inovačními postupy Poznat jinou kulturu Navazování nových kontaktů Výměna zkušeností se zahraničními kolegy Posílení schopnosti orientovat se v prostředí mezinárodní organizace Nové zkušenosti Posílení sebevědomí (flexibilita, adaptibilita) Prestiž

Est – Europian Shared Treasure

Programy EU týkající se SŠ Comenius Leonardo da Vinci Přípravné návštěvy Průřezový program eTwinning Euroguidance Norské fondy a fondy EHP

Program COMENIUS www.naep.cz/

Komu je program určen? Žákům/studentům ve školním vzdělávání - od mateřských po střední školy Školám zařazeným v Rejstříku škol a školských zařízení MŠMT: mateřské školy, včetně speciálních Základní školy, včetně speciálních a uměleckých Střední školy, včetně odborných, speciálních, uměleckých a učilišť Učitelům a dalším pracovníkům v těchto školách Asociacím, neziskovým a nevládním organizacím zapojeným do školního vzdělávání a zástupcům těchto institucí Osobám a institucím zodpovědným za organizaci a poskytování vzdělání na místní, regionální a národní úrovni Vysokým školám, které vzdělávají učitele/budoucí učitele Institucím zajišťující poradenství a informační servis

Co projekt COMENIUS nabízí Projekty partnerství škol Partnerství Comenius Regio Hledání partnerů Přípravné návštěvy Asistentský pobyt Comenius Hostitelské instituce Další vzdělávání pedagogických pracovníků Individuální mobilita žáků Centralizované multilaterální projekty Tematické sítě Doprovodné aktivity - eTwinning Comenius Week 2009 Pečeť kvality Comenius

PRO INSPIRACI – Internetové stránky projektů Comenius http://www. naep

Leonardo da Vinci

Program Leonardo da Vinci je v rámci programu celoživotního učení  zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby všech osob účastnících se odborného vzdělávání a odborné přípravy na jiné než vysokoškolské úrovni a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto vzdělávání a přípravu. Přispívá ke zvýšení přitažlivosti, kvality a výkonnosti systémů odborného vzdělávání a přípravy, ke zlepšování průhlednosti, informačních a poradenských systémů, k uznávání kompetencí a kvalifikací a k posilování evropského rozměru.

Leonardo da Vinci - Mobility IVT Podpora mezinárodních stáží pro žáky středních a vyšších odborných škol. Stáže se skládají z odborné přípravy a/nebo praxe realizované v podnicích nebo vzdělávacích institucích. Leonardo da Vinci - Mobility PLM Podpora mezinárodních stáží pro osoby na trhu práce. Stáže se skládají z odborné přípravy a/nebo praxe realizované v podnicích nebo vzdělávacích institucích. Leonardo da Vinci - Mobility VETPRO Přenos zkušeností, zdokonalení a aktualizace kvalifikací a/nebo inovačních metod a postupů v odborném vzdělávání a přípravě. Kdo se může zúčastnit? Pracovníci v odborném vzdělávání a přípravě (učitelé, školitelé, pracovníci v odborné přípravě, poradci, osoby odpovědné za plánování a organizaci odborného vzdělávání, kariéroví poradci, personalisté/manažeři lidských zdrojů v podnicích a další).

Přípravné návštěvy

Co nabízí Nalezení nového partnera pro projekt/aktivitu Definování cílů, zaměření a metodiky řešení projektu Specifikace rolí a úkolů jednotlivých partnerů  Vypracování plánu aktivit a rozpočtu Vypracování postupu pro hodnocení a šíření výsledků Zpracování žádosti o grant

Průřezový program – studijní návštěvy

Komu je určen Program studijních návštěv se zaměřuje na osoby s rozhodovací pravomocí, osoby zodpovědné za tvorbu politik a osoby, které z titulu svých profesních aktivit mohou přispět k multiplikaci výsledků učení a inovací, například: Zástupci místních, regionálních a národních orgánů Ředitelé institucí pro vzdělávání a odbornou přípravu, středisek nebo poskytovatelů poradenských středisek Učitelé připravující budoucí učitele Zástupci sítí a sdružení pro všeobecné a odborné vzdělávání Pedagogičtí poradci Zástupci služeb v oblasti vzdělávání, pracovních úřadů nebo poradenských středisek Personální manažeři a manažeři pro vzdělávání a rozvoj ve společnostech; vlastníci/manažeři malých a středních podniků

eTwinning

Pro koho je eTwinning určen Aktivita eTwinning je určena učitelům a žákům všech typů mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol v 32 evropských zemích.  Stanete se součástí této evropské internetové komunity více než 100 000 učitelů a škol, která nabízí databázi partnerů pro eTwinning a další programy LLP (Comenius, Leonardo da Vinci), on-line vzdělávací kurzy pro učitele a prostor pro vytváření skupin na základě společných profesních zájmů. Prostřednictvím moderních technologií mohou evropské školy navzájem spolupracovat a realizovat vzdělávací projekty na dálku. Projekty eTwinning umožňují přenos zkušeností škol v evropském měřítku. Žáci využívají v praxi své znalosti cizích jazyků a informačních technologií, setkávají se s kulturními odlišnostmi a učí se týmové spolupráci.

Aktivity eTwinningu Program je založen na vzájemné spolupráci učitelů i žáků evropských škol prostřednictvím ICT nástrojů. Žáci si vyměňují informace, ve společném prostředí je sdílejí a vytvářejí společné výstupy. V mezinárodním projektovém týmu pracují na společných úkolech.  K vzájemné komunikaci využívají diskusní fóra, chaty, videokonference apod. Jednotlivé projekty eTwinning mohou mít podobu jednoduchých aktivit jako seznamování se s evropskými „spolužáky“ prostřednictvím emailů, výměna informací o škole, městě a zemi nebo náročnějších, tematicky zaměřených aktivit, společné zpracování určitého tématu v rámci výuky, vytváření a publikace webové prezentace, elektronické časopisy, blogy apod. Učitelé plánují a organizují projektovou činnost a mohou sdílet metodické a výukové materiály. Příklady úspěšných projektů oceněných certifikátem kvality, které lze využít jako inspiraci, jsou publikovány na portálu www.etwinning.cz. 

Euroguidance

Co nabízí Tvoří celoevropskou síť středisek, která se zabývají poradenskými systémy Podporuje mobilitu, pomáhá poradcům/kyním a jednotlivcům lépe pochopit možnosti, které se nabízejí občanům a občankám v Evropě. Vyvíjí aktivity zaměřené zejména na poradce/kyně škol a úřadů práce, kteří pomáhají zvyšovat úroveň poskytovaných služeb na poli poradenství, a tím zlepšují zaměstnatelnost na trhu práce. Stránky evropské sítě Euroguidance: www.euroguidance.net Stránky českého Centra Euroguidance: www.euroguidance.cz

Norské fondy a fondy EHP

Co nabízí Program na spolupráci škol a stipendia Usiluje o vytvoření vhodných podmínek pro navazování dobře fungujících mezinárodních partnerství mezi institucemi i jednotlivými osobami působícími v oblasti vzdělávání Nabízí svým zájemcům možnost mezinárodní projektové spolupráce a studijních stáž

Europass - Mobility http://www.europass.cz/mobilita/ Zaznamenává evropskou studijní stáž (např. studijní pobyt v rámci výměnného programu, odbornou praxi v zahraničí, dobrovolnickou práci v nevládních organizacích) Vyplňuje vysílající organizace (např. škola, zaměstnavatel, nevládní organizace, agentura) a hostitelská organizace (škola, firma, nevládní organizace apod.) Je možné vydávat v jakémkoli jazyce zemí EU a lze jej vydat i zpětně Je součástí evropského pasu dovedností

K čemu je Europass - Mobility Posilování evropské mobility ve vzdělávání prostřednictvím zviditelňování jejích výsledků Zajišťování větší transparentnosti a viditelnosti celého procesu mobility, které umožní jeho držitelům lépe Vykazovat znalosti, dovednosti a schopnosti získané v rámci studijních pobytů/pracovních stáží Podporu uznávání zkušeností získaných v zahraničí.

Děkuji za pozornost