Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
„správné, morální“ zacházení se zvířaty Etologie
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Ochrana hospodářských zvířat
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
RADA EVROPY Rada Evropy založena 5. května 1949 sídlo Palác Evropy ve Štrasburku 47 členských států (ČSFR od r. 1991, ČR od r. 1993) cíl.
Hodnocení škol a školských zařízení
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Zásady správné zemědělské praxe
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
SPRÁVNÍ ČINNOSTI V TAXISLUŽBĚ VE VAZBĚ NA VYHLÁŠKU Č. 281/2007 SB.
Kontrola podmíněnosti (Cross Compliance) v praxi
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
Dokumentace systému managementu jakosti
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Praktické zkušenosti z pořádání kurzů na ochranu rostlin.
Legislativa.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Ochrana zvířat proti týrání
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Ochrana hospodářských zvířat
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Novela veterinárního zákona
Změna veterinární legislativy
Požární ochrana v obcích
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení

Právní předpisy upravující ochranu hospodářských zvířat při porážení Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 382/2004 Sb., o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování, ve znění vyhlášky č. 424/2005 Sb. Nařízení Rady (ES) č. 1099/2009 o ochraně zvířat při usmrcování - účinnost od 1. ledna 2013

Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů § 3 písm. p): Pro účely tohoto zákona se rozumí porážkou usmrcení jatečného zvířete za účelem využití jeho produktů. § 5 odst. 2 písm. a): Důvodem k usmrcení je využití produktů hospodářského zvířete (využití produktů zvířete chovaného nebo drženého pro produkci potravin, vlny, kůže, kožešin nebo jiných produktů)

Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů Porážení hospodářských zvířat (§ 5, 5a - 5g) Přeprava zvířat na jatky Vykládka a přehánění zvířat na jatkách Ustájení zvířat, která nejsou poražena do 12 hodin Fixace zvířat před omráčením Omračování Vykrvování Jatečné zpracování Porážku jatečných zvířat na jatkách musí provádět osoba odborně způsobilá. Podrobnosti stanoví ministerstvo vyhláškou.

  Vyhláška č. 382 / 2004 Sb., o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování Odborně způsobilé osoby k porážení hospodářských zvířat na jatkách Požadavky na vykládku a přehánění zvířat na jatkách Péče o zvířata před porážkou Péče o ryby před usmrcením Postupy omračování zvířat Vykrvování jatečných zvířat Postupy při usmrcování zvířat PŘÍLOHY č. 1: Podmínky přechovávání živých ryb v kádích a příručních nádržích č. 2: Nákresy a popis stanovených míst na hlavě zvířete pro vedení omračovacího úderu a umístění mechanického omračovacího nástroje

Nařízení Rady (ES) č. 1099/2009 o ochraně zvířat při usmrcování - účinnost od 1. ledna 2013 Příručky osvědčených postupů Standardní operační postupy Kontrolní postupy (včetně kontrol omráčení) Úroveň způsobilosti a osvědčení o způsobilosti Pracovník pro řádné zacházení se zvířaty – povinnosti v SOP Vědecká podpora – kontaktní místo

Nařízení Rady (ES) č. 1099/2009 o ochraně zvířat při usmrcování - účinnost od 1. ledna 2013 Vnitrostátní pravidla, jejichž cílem je zajištění rozsáhlejší ochrany zvířat při usmrcování, mohou být ponechána v platnosti. Členské státy mohou přijmout vnitrostátní pravidla zajišťující rozsáhlejší ochranu zvířat při usmrcování než ta, která jsou obsažena v tomto nařízení, a týkající se usmrcování zvířat mimo jatky a souvisejících úkonů porážení farmové zvěře rituální porážení zvířat

Welfare při porážení - problémy Pět základních příčin Stres způsobený nevhodným vybavením a postupy Vlivy rušící zvířata při přehánění Nezpůsobilý personál Nedostatečná údržba vybavení/přístrojů Špatná kondice zvířat přijatých na jatky