Kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Divoké byliny s hlavním výskytem na okrajích lesů a v křovinách
Advertisements

Léčivé rostliny na Vysočině
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Divoké byliny s hlavním výskytem v lesních porostech
Rostliny okolo naší školy
Divoké byliny s hlavním výskytem ve vodním a vlhkém prostředí
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Nově pěstované rostliny a jejich využití
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Petržel Petroselinum crispum.
Divoké byliny luk, pastvin a trávníků
Brukvovité Brassicaceae
Roční kurz permakultury a permakulturního designu
Zelinářské zahrady.
Léčivé rostliny I..
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Třída DVOUDĚLOŽNÉ rostliny -
LÉČIVÉ ROSTLINY bříza bělokorá.
Stromy a keře.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Celer
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Léčivé rostliny II..
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
Čeleď brukvovité Přídopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Čeleď: Brukvovité.
Čeleď: Brukvovité.
Strava při zánětu jater
Společenstvo polí a sídel
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Brukvovité.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Co je jedlé pod zemí?. Trocha historie... Nejvíc jedlých kořenů a hlíz pochází z tropických nížin Lidské kultury záviské na produkci „vegekultur“ (vegetativně.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Kouzlo bylinek:. Vratič obecný: Účinky: antibiotické protirevmatické odpuzuje hmyz Sběr: nať, květ Příklady použití: Mast-na nehojící se rány jako antibiotikum.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ČELEĎ BRUKVOVITÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zelinářské zahrady.
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
BRUKVOVITÉ Dvouděložné rostliny.
Transkript prezentace:

Divoké byliny s hlavním výskytem na rumištích, při okrajích cest, na polích a v zahradách

Kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris

Mladými listy kořeníme saláty, pickles, kaše, polévky a omáčky Mladými listy kořeníme saláty, pickles, kaše, polévky a omáčky. Sušené, na prášek nadrcené používáme jako hořčičné koření. Kořen - čerstvý nebo sušený jako náhrada zázvoru. Semena - jako pepřové koření, na výrobu oleje. Podporuje trávení, staví i vnitřní krvácení, bohatá na vitaminy a minerály – vápník, síru. Jednoletka (0,3x0,1). Chrání půdu před vysycháním.

Ptačinec žabinec Stellaria media

Nať - můžeme sbírat po celý rok, ale nejlépe na jaře, do salátů, polévek, jako posypka do hotových jídel, na špenát. Semínka - pomletými zahušťujeme polévky. Odstraňuje zácpy, čistí organismus, výživný, bohatý zdroj vitaminů a minerálů (Fe, Ca, Mg, Cu, Mn, Si). Jednoletka (0,1x0,5). Roste všude, ale preferuje vlhkou půdu. Zelené hnojení, chrání půdu.

Hluchavka bílá Lamium album

Mladé listy a květy - od dubna do srpna jako zeleninu do salátů, špenátu a polévek. Květy i do dezertů. Bohatá na minerály (Ca, Mg, Fe), vitaminy, pomáhá při chudokrevnosti, žaludečních a střevních potížích. Láká včely, odpuzuje mandelinku.

Ohnice polní Raphanus raphanistrum

Listy - od dubna do podzimu jako pikantní hořčičné koření do salátů, polévek, omáček a kaší. Kořen - na jemno nastrouhaný používáme jako křen. Květní vrcholky - můžeme napařovat jako brokolici. Lusky s nezralými semínky - syrové, vařené i nakládané. Semena - pomletá na výrobu hořčice. Zlepšuje trávení, čistí krev.

Kozlíček polní Valerianella locusta

Listy - i přes zimu jako salát, ořechová chuť. Květenstvím zdobíme pokrmy. Bohatý zdroj vitaminů a minerálů. Podporuje krvetvorbu, odolnost, zvyšuje vitalitu. Nenáročný, odolný chladu. Samovýsevný. Pěstujeme s čekankou a zimní cibulí.

Řeřicha ladní Lepidium campestre

Mladé listy a výhonky - na jaře syrové i vařené. Lusky - syrové, vařené i nakládané. Semena - jako koření do polévek a omáček. Náhražka pepře.

Mochna husí Potentilla anserina

Listy - na jaře jako zelenina syrová i vařená, jako posypka do všech jídel. Kořeny - syrové i vařené, usušené a namleté na mouku do kaší. Pěstované mohou být podstatně větší než planě rostoucí. Žvýkání syrového oddenku pomáhá proti zánětům dásní a paradentóze. Chutná oříškově, slabě nahořkle, téměř jako pastinák. Květy - na zdobení pokrmů. Podporuje chuť k jídlu, zažívání, hojí, působí proti nadýmání a překyselení žaludku. Bohatá na vápník, železo a hořčík. Chrání půdu před erozí a vysoušením, snáší sešlapávání.

Pupalka dvouletá Oenothera biennis

Mladé listy - před rozkvětem vaříme nebo přidáváme do salátů. Kořeny - na podzim syrové, vařené i smažené, sušené a pomleté na mouku. Chutí připomínají tuřín. Zralá semena - na podzim, pomletá do kaší, na lisování oleje. Květy - na zdobení. Čistí krev, uvolňuje křeče. Dvouletka. Nenáročná. Samovýsevná. Použití jako větrná clona.

Barborka obecná Barbarea vulgaris

Listy - možno sklízet po celý rok, na jaře do salátu, jinak vařit jako zeleninu, špenát. Chuť podobná řeřiše, čím starší, tím ostřejší. Květní vrcholky - před rozkvětem můžeme používat jako brokolici. Čistí krev.

Hulevník lékařský Sisymbrium officinale

Mladé výhonky a listy - od dubna do října, na jaře na salát, jinak jako zelenina a ostré hořčičné koření, posypka. Semínka - pomletá jako koření. Zvlhčuje kašel, podporuje činnost žaludku.

Podběl obecný Tussilago farfara

Mladé listy - od dubna do června na salát, jako zelenina, do špenátu, polévek a jako zelné závitky. Poupátka - můžeme vařit i nakládat. Povzbuzuje chuť k jídlu, odhleňuje.

Křez úzkolistý Diplotaxis tenuifolia

Listy - od jara do podzimu při průběžném ořezávání stále dorůstají, chutnají jako řeřicha a ořechy. Používáme na saláty. Z křezu byla vyšlechtěna rukola.

Pelyněk černobýl Artemisia vulgaris

Mladé listy - se suší a drtí v létě jako koření např. do kaše, mochi. Nať - odpuzuje hmyz, šťáva z natě na hmyzí bodnutí. Sušená nať na čaj. Odčervuje, pomáhá řešit žloutenku, překyselení žaludku a poruchy trávení - kvasné, hnilobné pochody Nedávat na kompost, silně antibakteriální.

Krvavec menší Sanguisorba minor

Celou rostlinu lze sbírat od dubna do srpna jako polévkovou nať, zelené koření i syrovou do salátů. Chutí připomíná okurky a oříšky. Podporuje trávení, zvlhčuje kašel, odvar z listů léčí popáleniny.

Lopuch větší Arctium lappa

Kořen - první rok od září do zimy, druhým rokem brzy zjara jako zelenina, starší sušený na čaj. Mladé listy - jako zelenina, vnitřek stvolů chutná jako kedluben. Semena - na čaj. Možné naklíčit do salátů. Posiluje vitalitu, ledviny a močový měchýř, čistí krev, upravuje zažívání, povzbuzuje činnost střev, bohatý na minerály. Provzdušňuje půdu, vhodný jako mulč, do jíchy.

Hrachor hlíznatý Lathyrus tuberosus

Hlízky - na podzim syrové, vařené, … Chutnají nasládle, jako jedlé kaštany.

Čekanka obecná Cichorium intybus

Mladé spodní listy - na salát, vařené na špenát (půl hodiny v osolené vodě, pak se opláchnou studenou vodou, nakrájí a dusí na cibuli, na konec shoyu nebo miso). Poupátka - nakládáme. Kořeny - na podzim - louhujeme 2 hodiny ve vodě, pak vaříme jako zeleninu. Můžeme usušit, pomlít a upražit na kávu. Kořeny můžeme uložit do písku a sklízet vybělené listy. Podporuje trávení, činnost jater a žlučníku, čistí krev. Bohatá na vitaminy (B, C , P, K) a minerály (Fe, Ca, Cu).

Pilát lékařský Anchusa officinalis

Listy a květy - od dubna do srpna na salát, listy vařené na špenát Listy a květy - od dubna do srpna na salát, listy vařené na špenát. Mají okurkovou chuť. Čistí krev, působí příznivě na trávení.

Brutnák lékařský Borago officinalis

Listy a květy - od května do září Listy a květy - od května do září. Mladé listy do salátu, starší do špenátu. Chutnají jako okurky. Nejíme často a ve velkém množství. Zvláčňující a čistící pleťová voda: hrst listů vhodíme do šálku vařicí pramenité vody, přikryjeme, necháme přejít varem a 20 minut louhujeme, přecedíme. Ráno a večer. Podporuje pocení, čistí krev. Jednoletý. Přímý výsev v dubnu. Zlepšuje kvalitu půdy. Pěstujeme společně s cuketou, okurkami, rajčaty, košťálovinami, červenou řepou, celerem, jahodami.

Merlík (bílý, všedobr) Chenopodium (album, bonus-henricus)

Mladé listy - do salátu, vařené jako zelenina, na špenát. Prýty a klasy - jako chřest. Semena - lze mlít a používat jako mouku. Čistí krev, podporuje krvetvorbu, je bohatý na železo, hořčík, vápník, síru a vitaminy. Chrání půdu před vysycháním, vhodný jako mulč.

Jitrocel Plantago

Mladé listy - před vykvetením do salátu i vařené jako zelenina, obalované v těstíčku. Sušíme na čaj. Má oříškovou chuť, někdy chutná jako houby. Je všestranně léčivý, odhleňuje a upravuje stolici. Bohatý na minerály (železo, křemík, hořčík, vápník, kobalt, zinek). Zastavuje krvácení, působí proti bodnutí hmyzem. Snáší sešlapávání.

Lebeda Atriplex

Mladé listy - zjara na saláty a na špenát. Chutná jako ořechy. Semena - je možné vařit nebo pomlít na mouku. Podporuje metabolizmus a krvetvorbu. Jednoletka. Samovýsevná, semena rychle ztrácejí klíčivost.

Přeslička rolní Equisetum arvense

Prýty - od února do května, celé, nažloutlé, syrové i vařené. Zlelené prýty (nejedlé) možné používat smotané do klubíčka jako drátěnku na nádobí. Bohatý zdroj vitaminů a křemíku. Do jíchy proti plísním.

Pýr plazivý Agropyron repens

Čerstvé oddenky - jemně nakrájíme a vaříme v zeleninové polévce Čerstvé oddenky - jemně nakrájíme a vaříme v zeleninové polévce. Sušené na čaj (např. se sušenými bezinkami) nebo namočené vařit v polévce. Pročišťuje a posiluje a chrání organismus. Vhodný pro diabetiky. Provzdušňuje půdu.

Máčka ladní Eryngium campestre

Mladé výhonky - na salát, vařit jako chřest. Kořen - od jara do podzimu jako zelenina. Můžeme jej usušit na čaj. Působí proti kašli, jaterním, ledvinovým a kožním problémům.