Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Divoké byliny s hlavním výskytem v lesních porostech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Divoké byliny s hlavním výskytem v lesních porostech"— Transkript prezentace:

1 Divoké byliny s hlavním výskytem v lesních porostech

2 Česnáček lékařský Alliaria petiolata

3 Mladé výhonky a listy - (od března do srpna nejlépe po ránu) a květy (od dubna do září) - nasládlé, česnekové, ostré i nahořklé chuti vždy čerstvě natrhané do všech jídel jako posypka. Květenství - jako ozdoba do všech jídel. Hořčice: semena, zralá a usušená roztlouci a umlít s umeoctem. Zvlhčuje kašel, působí antisepticky, proti jarní únavě, průjmu. Bohatý zdroj Ca, S, vitaminu C a enzymů. Dvouletka (1x0,4). Pěstujeme ve stínu keřů, stromů, ve vlhké bohaté hlinité půdě. Samovýsevná, výsev na podzim nebo na jaře. Odpuzuje mšice.

4 Česnek medvědí Allium ursinum

5 Listy i stonky - vždy čerstvě natrhané před rozkvětem používáme jako pažitku do všech jídel.
Cibulky - po odkvětu v létě a na podzim - syrové i vařené. Květy - syrové, vařené i smažené. Podporuje činnost žaludku, působí antisepticky na střeva, syrový odčervuje. Cibulovitá trvalka (0,3x0,3). Pěstujeme na stinných místech ve vlhké humózní půdě. Samovýsevná. Množíme cibulkami na konci léta nebo osivem od podzimu do jara. Jako podsadba pod ovocnými stromy a keři chrání před houbovitými chorobami a hmyzem. Roste dobře ve společnosti s mrkví, řepou a heřmánkem. Bobovité jeho společnost nesnášejí.

6 Šťavel kyselý Oxalis acetosella

7 Lístečky - kyselé chuti, pouze čerstvé, na jaře v malém množství a ne příliš často jako posypka do všech jídel. Náhrada citronu, sušený jako srážedlo do rostlinných mlék. Květy - zjara jako ozdoba salátů a jídel. Povzbuzuje činnost jater, čistí krev. Trvalka (0,1x0,3). Preferuje vlhké stinné bohaté půdy. Samovýsevná, množí se dělením na jaře.

8 Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria

9 Listy i stonek - od března do podzimu
Listy i stonek - od března do podzimu. Opakovanou sklizní je možné mít čerstvé listy téměř po celý rok. Mladé listy - do salátů, starší a stonky do špenátu, polévek a jako zelenina. Čerstvá šťáva z lodyh na hmyzí bodnutí. Podporuje trávení, zvlhčuje kašel, uvolňuje křeče, bohatá na Ca, Mg, Fe, karoten a vitamin C. Trvalka (0,8x1). Půdopokryvná, roste ve vlhké bohaté stinné půdě. Samovýsevná, množíme kdykoli dělením. Vynikající hnojivo na kompost, jako mulč a do rostlinné jíchy na košťáloviny.

10 Jahodník obecný Fragaria vesca

11 Jahody - od konce května do září: syrové i vařené, do dezertů, kompotů, marmelád, vymačkané na šťávu, možno i nasušit. Rozmačkané jahody jako zubní pasta. Listy - na čaj (čistí krev, působí příznivě na játra). Jahodová voda na lišeje a skvrny na obličeji. Trvalka (0,3). Preferuje úrodnou vlhčí půdu na slunci i v polostínu. V červenci, srpnu zakořeňujeme odnože.

12 Udatna lesní Aruncus sylvestris

13 Výhonky - sklízíme mladé 10 – 15 cm dlouhé načervenalé na jaře ještě před prvními listy. Vaříme ve vodě s trochou umeocta. Planě rostoucí chřest. Trvalka (2x3). Cizosprašná. Pěstujeme v polostínu, ve vlhké půdě, u jezírka, na okraji louky pod stromy. Množíme dělením oddenků zjara nebo na podzim.

14 Brusnice brusinka Vaccinium vitis-idaea

15 Brusinky - od srpna do října. Vaříme se špetkou soli a zavařujeme
Brusinky - od srpna do října. Vaříme se špetkou soli a zavařujeme. Nakládáme do soli. Listy - na čaj od května do srpna (dezinfekce močového měchýře, snižuje obsah cukru v krvi). Keř (0,3x1). Roste v částečně vlhkých, kyselých půdách na slunci a v polostínu. Množíme dělením na jaře nebo na začátku podzimu.

16 Kuklík (městský, potoční) Geum (urbanum, rivale)

17 Oddenky - jako náhrada za hřebíček a skořici, brzy zjara nebo na podzim vyryjeme, omyjeme a ve stínu usušíme, uchováváme ve sklenici. Nadrtíme vždy těsně před použitím - jako koření do polévek, omáček, obilí, dezertů a na čaj. Listy a výhonky - zjara před květem do polévek a zeleninových jídel. Podporuje chuť k jídlu. Snižuje horečku, posiluje žaludek, proti překyselení žaludku, průjmu, paradentóze, potlačuje zápach z úst (žvýkání oddenku). Trvalka (0,5x0,5). Roste v polostínu ve vlhké půdě bohaté na živiny. Samovýsevná, množíme na jaře nebo na podzim dělením.

18 Orsej jarní Ficaria verna

19 Poupata - zjara, ještě uzavřená, 10 minut povaříme v osolené vodě, naložíme do umeocta jako nepravé kapary. Listy - zjara nejlépe před rozkvětem výjimečně pro zpestření do salátu, nebo zeleninového jídla. Čistí krev i pleť. Trvalka (0,2x0,2). Půdopokryvná. Roste ve vlhké půdě na slunci i v polostínu. Množíme dělením na jaře.

20 Vrbka úzkolistá Chamerion angustifolium

21 Mladé výhony - zjara blanšírujeme a používáme jako zelenou zeleninu.
Listy a oddenky - zjara a na podzim, usušené lze pomlít na mouku. Trvalka (2x0,5). Roste ve vlhké půdě. Samovýsevná. Množení dělením na podzim a na jaře.

22 Vřes obecný Calluna vulgaris

23 Jarní vršky - jako koření s nahořklou chutí na drobno nasekáme na posledních 10 minut tepelné úpravy. Rostlina čistící a detoxifikující. Keř (0,6x0,5). Půdopokryvný. Vyžaduje slabě kyselou půdu a slunce až polostín. Množíme na jaře dělením.

24 Plicník lékařský Pulmonaria officinalis

25 Mladé listy - březen – květen (chutnají jako okurky) do salátů, pickles, nakrájené do polévek, nebo krátce spařené v osolené vodě a pak popř. ještě krátce zprudka orestované na oleji jako příloha k obilí, nebo smíchané s uvařeným obilím na zeleninové knedlíčky či karbanátky. Květy - na zdobení salátů a jídel. Nať - sušená na čaj – ke kloktání při bolestech v krku. Příznivě působí na žaludek a na problémy dýchacích cest. Dodává minerály – vápník, křemík zpevňující tkáně. Trvalka (0,3x0,3). Půdopokryvná. Vyžaduje vlhkou, humózní půdu a polostín i stín. Množíme dělením na podzim, nebo na jaře.

26 Břečťan popínavý Hedera helix

27 Čerstvé listy - do polévek. Odvar ze sušených listů na odhlenění.
Chrání les a okolí – pohlcuje toxické výpary i elektromagnetický smog. Popínavá trvalka (15x5). Půdopokryvná. Roste ve vlhké půdě ve stínu i na slunci. Množíme hřížením a řízkováním červenec/srpen.

28 Brusnice borůvka Vaccinium myrtillus

29 Listy - sušíme na čaj od května do srpna.
Borůvky - do marmelád, kompotů, dezertů. Sušené stahují - důkladně prožvýkané působí jako podpůrný prostředek pro diabetiky. Pleťová voda proti podráždění, trudovitosti a lišeji: hrst nahrubo podrcených borůvek + několik listů do šálku studené pramenité vody, vaříme 20 minut na mírném ohni. Přecedíme a vymačkáme. Ráno a večer. Keř (0,2x0,3). Vyžaduje vlhkou, kyselou půdu, slunce nebo polostín. Množíme dělením na jaře nebo na začátku podzimu, hřížením koncem léta.

30 Hasivka orličí Pteridium aquilinum

31 Listy - křehké svinuté zjara nakládáme, dusíme nakrájené na krátce osmahnuté cibuli, vaříme vcelku jako chřest. Oddenek - po celý rok, především na podzim a v zimě. Dříve se zpracovával na mouku a z ní na chléb a kaši. Kapradina, trvalka (1,2-3x2). Roste v kyselé půdě, na slunci i v polostínu. Sama silně odnožuje. Vhodná jako hnojivo na kompost, mulč, do jíchy odpuzující hmyz a slimáky.


Stáhnout ppt "Divoké byliny s hlavním výskytem v lesních porostech"

Podobné prezentace


Reklamy Google