Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris"— Transkript prezentace:

1 Divoké byliny s hlavním výskytem na rumištích, při okrajích cest, na polích a v zahradách

2 Kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris

3 Mladými listy kořeníme saláty, pickles, kaše, polévky a omáčky
Mladými listy kořeníme saláty, pickles, kaše, polévky a omáčky. Sušené, na prášek nadrcené používáme jako hořčičné koření. Kořen - čerstvý nebo sušený jako náhrada zázvoru. Semena - jako pepřové koření, na výrobu oleje. Podporuje trávení, staví i vnitřní krvácení, bohatá na vitaminy a minerály – vápník, síru. Jednoletka (0,3x0,1). Chrání půdu před vysycháním.

4 Ptačinec žabinec Stellaria media

5 Nať - můžeme sbírat po celý rok, ale nejlépe na jaře, do salátů, polévek, jako posypka do hotových jídel, na špenát. Semínka - pomletými zahušťujeme polévky. Odstraňuje zácpy, čistí organismus, výživný, bohatý zdroj vitaminů a minerálů (Fe, Ca, Mg, Cu, Mn, Si). Jednoletka (0,1x0,5). Roste všude, ale preferuje vlhkou půdu. Zelené hnojení, chrání půdu.

6 Hluchavka bílá Lamium album

7 Mladé listy a květy - od dubna do srpna jako zeleninu do salátů, špenátu a polévek. Květy i do dezertů. Bohatá na minerály (Ca, Mg, Fe), vitaminy, pomáhá při chudokrevnosti, žaludečních a střevních potížích. Láká včely, odpuzuje mandelinku.

8 Ohnice polní Raphanus raphanistrum

9 Listy - od dubna do podzimu jako pikantní hořčičné koření do salátů, polévek, omáček a kaší.
Kořen - na jemno nastrouhaný používáme jako křen. Květní vrcholky - můžeme napařovat jako brokolici. Lusky s nezralými semínky - syrové, vařené i nakládané. Semena - pomletá na výrobu hořčice. Zlepšuje trávení, čistí krev.

10 Kozlíček polní Valerianella locusta

11 Listy - i přes zimu jako salát, ořechová chuť.
Květenstvím zdobíme pokrmy. Bohatý zdroj vitaminů a minerálů. Podporuje krvetvorbu, odolnost, zvyšuje vitalitu. Nenáročný, odolný chladu. Samovýsevný. Pěstujeme s čekankou a zimní cibulí.

12 Řeřicha ladní Lepidium campestre

13 Mladé listy a výhonky - na jaře syrové i vařené.
Lusky - syrové, vařené i nakládané. Semena - jako koření do polévek a omáček. Náhražka pepře.

14 Mochna husí Potentilla anserina

15 Listy - na jaře jako zelenina syrová i vařená, jako posypka do všech jídel.
Kořeny - syrové i vařené, usušené a namleté na mouku do kaší. Pěstované mohou být podstatně větší než planě rostoucí. Žvýkání syrového oddenku pomáhá proti zánětům dásní a paradentóze. Chutná oříškově, slabě nahořkle, téměř jako pastinák. Květy - na zdobení pokrmů. Podporuje chuť k jídlu, zažívání, hojí, působí proti nadýmání a překyselení žaludku. Bohatá na vápník, železo a hořčík. Chrání půdu před erozí a vysoušením, snáší sešlapávání.

16 Pupalka dvouletá Oenothera biennis

17 Mladé listy - před rozkvětem vaříme nebo přidáváme do salátů.
Kořeny - na podzim syrové, vařené i smažené, sušené a pomleté na mouku. Chutí připomínají tuřín. Zralá semena - na podzim, pomletá do kaší, na lisování oleje. Květy - na zdobení. Čistí krev, uvolňuje křeče. Dvouletka. Nenáročná. Samovýsevná. Použití jako větrná clona.

18 Barborka obecná Barbarea vulgaris

19 Listy - možno sklízet po celý rok, na jaře do salátu, jinak vařit jako zeleninu, špenát. Chuť podobná řeřiše, čím starší, tím ostřejší. Květní vrcholky - před rozkvětem můžeme používat jako brokolici. Čistí krev.

20 Hulevník lékařský Sisymbrium officinale

21 Mladé výhonky a listy - od dubna do října, na jaře na salát, jinak jako zelenina a ostré hořčičné koření, posypka. Semínka - pomletá jako koření. Zvlhčuje kašel, podporuje činnost žaludku.

22 Podběl obecný Tussilago farfara

23 Mladé listy - od dubna do června na salát, jako zelenina, do špenátu, polévek a jako zelné závitky.
Poupátka - můžeme vařit i nakládat. Povzbuzuje chuť k jídlu, odhleňuje.

24 Křez úzkolistý Diplotaxis tenuifolia

25 Listy - od jara do podzimu při průběžném ořezávání stále dorůstají, chutnají jako řeřicha a ořechy. Používáme na saláty. Z křezu byla vyšlechtěna rukola.

26 Pelyněk černobýl Artemisia vulgaris

27 Mladé listy - se suší a drtí v létě jako koření např. do kaše, mochi.
Nať - odpuzuje hmyz, šťáva z natě na hmyzí bodnutí. Sušená nať na čaj. Odčervuje, pomáhá řešit žloutenku, překyselení žaludku a poruchy trávení - kvasné, hnilobné pochody Nedávat na kompost, silně antibakteriální.

28 Krvavec menší Sanguisorba minor

29 Celou rostlinu lze sbírat od dubna do srpna jako polévkovou nať, zelené koření i syrovou do salátů. Chutí připomíná okurky a oříšky. Podporuje trávení, zvlhčuje kašel, odvar z listů léčí popáleniny.

30 Lopuch větší Arctium lappa

31 Kořen - první rok od září do zimy, druhým rokem brzy zjara jako zelenina, starší sušený na čaj.
Mladé listy - jako zelenina, vnitřek stvolů chutná jako kedluben. Semena - na čaj. Možné naklíčit do salátů. Posiluje vitalitu, ledviny a močový měchýř, čistí krev, upravuje zažívání, povzbuzuje činnost střev, bohatý na minerály. Provzdušňuje půdu, vhodný jako mulč, do jíchy.

32 Hrachor hlíznatý Lathyrus tuberosus

33 Hlízky - na podzim syrové, vařené, …
Chutnají nasládle, jako jedlé kaštany.

34 Čekanka obecná Cichorium intybus

35 Mladé spodní listy - na salát, vařené na špenát (půl hodiny v osolené vodě, pak se opláchnou studenou vodou, nakrájí a dusí na cibuli, na konec shoyu nebo miso). Poupátka - nakládáme. Kořeny - na podzim - louhujeme 2 hodiny ve vodě, pak vaříme jako zeleninu. Můžeme usušit, pomlít a upražit na kávu. Kořeny můžeme uložit do písku a sklízet vybělené listy. Podporuje trávení, činnost jater a žlučníku, čistí krev. Bohatá na vitaminy (B, C , P, K) a minerály (Fe, Ca, Cu).

36 Pilát lékařský Anchusa officinalis

37 Listy a květy - od dubna do srpna na salát, listy vařené na špenát
Listy a květy - od dubna do srpna na salát, listy vařené na špenát. Mají okurkovou chuť. Čistí krev, působí příznivě na trávení.

38 Brutnák lékařský Borago officinalis

39 Listy a květy - od května do září
Listy a květy - od května do září. Mladé listy do salátu, starší do špenátu. Chutnají jako okurky. Nejíme často a ve velkém množství. Zvláčňující a čistící pleťová voda: hrst listů vhodíme do šálku vařicí pramenité vody, přikryjeme, necháme přejít varem a 20 minut louhujeme, přecedíme. Ráno a večer. Podporuje pocení, čistí krev. Jednoletý. Přímý výsev v dubnu. Zlepšuje kvalitu půdy. Pěstujeme společně s cuketou, okurkami, rajčaty, košťálovinami, červenou řepou, celerem, jahodami.

40 Merlík (bílý, všedobr) Chenopodium (album, bonus-henricus)

41 Mladé listy - do salátu, vařené jako zelenina, na špenát.
Prýty a klasy - jako chřest. Semena - lze mlít a používat jako mouku. Čistí krev, podporuje krvetvorbu, je bohatý na železo, hořčík, vápník, síru a vitaminy. Chrání půdu před vysycháním, vhodný jako mulč.

42 Jitrocel Plantago

43 Mladé listy - před vykvetením do salátu i vařené jako zelenina, obalované v těstíčku. Sušíme na čaj. Má oříškovou chuť, někdy chutná jako houby. Je všestranně léčivý, odhleňuje a upravuje stolici. Bohatý na minerály (železo, křemík, hořčík, vápník, kobalt, zinek). Zastavuje krvácení, působí proti bodnutí hmyzem. Snáší sešlapávání.

44 Lebeda Atriplex

45 Mladé listy - zjara na saláty a na špenát. Chutná jako ořechy.
Semena - je možné vařit nebo pomlít na mouku. Podporuje metabolizmus a krvetvorbu. Jednoletka. Samovýsevná, semena rychle ztrácejí klíčivost.

46 Přeslička rolní Equisetum arvense

47 Prýty - od února do května, celé, nažloutlé, syrové i vařené.
Zlelené prýty (nejedlé) možné používat smotané do klubíčka jako drátěnku na nádobí. Bohatý zdroj vitaminů a křemíku. Do jíchy proti plísním.

48 Pýr plazivý Agropyron repens

49 Čerstvé oddenky - jemně nakrájíme a vaříme v zeleninové polévce
Čerstvé oddenky - jemně nakrájíme a vaříme v zeleninové polévce. Sušené na čaj (např. se sušenými bezinkami) nebo namočené vařit v polévce. Pročišťuje a posiluje a chrání organismus. Vhodný pro diabetiky. Provzdušňuje půdu.

50 Máčka ladní Eryngium campestre

51 Mladé výhonky - na salát, vařit jako chřest.
Kořen - od jara do podzimu jako zelenina. Můžeme jej usušit na čaj. Působí proti kašli, jaterním, ledvinovým a kožním problémům.


Stáhnout ppt "Kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris"

Podobné prezentace


Reklamy Google