Leonardo da Vinci/ Vetpro leden 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Itálie Shrnutí programu mobility v Itálii Benátky, Cesenatica, San Benedetta del Tronto, Loreta, Porto Recanati, Modena, Cavalese, Dolomity, Merano.
Chemické ošetřování sadů a vinic
Jana Hanosová a Jan Palán
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Francouzské potravinářství
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
% % PROCENTA PŘEHLED UČIVA Milan Hanuš DOC PDF
Vinařství Kašík L.P Víno s tradicí. Úrodná půda, vinná réva, slunce, vinařovo srdce. To jsou již po staletí hodnoty,které tvoří jeden celek.
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Připravil: Jan Polehňa
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Evropské rekordy Oborové dny 2013/2014 Evropsk é rekordy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
PRAVÉ VALAŠSKÉ Regionální ochranná známka Ing. Kateřina Sobotková MAS Rožnovsko
VOC ZNOJMO vína originální certifikace
Složitá a slavnostní menu
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Praha, 1. června 2012 Ministerstvo zemědělství Regionální potravina tisková konference.
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Bio není jenom zrní.
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Jižní MORAVA Připraveno v roce 2008 Svatý kopeček.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Praktické použití nových metod pro výrobu pokrmů Institucionální program UTB Zlín (2014)
2 USKUPENÍ BOHEMIA SEKT BOHEMIA SEKT je největším dodavatelem klidných šumivých vín a jedním z předních výrobců lihovin v České republice Výhradní dovozce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
STATEK HORNÍ DVORCE Pecinová Václava, Pererka Vojtěch.
Technika obsluhy – Vinárny
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Název projektu: Moderní škola
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
SOŠ a SOU Blansko škola moderních technologií
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Leonardo da Vinci/ Vetpro leden 2013 Zahraniční odborná praxe Gastronomie a turismus v Itálii

Výroba vína – tradiční, moderní Merano, region Trentino - vinařství sídlí ve zrekonstruované části hradu, součástí firmy je také tradiční výroba tyrolského špeku.

Víno, tyrolský špek V tomto vinařství se prolíná tradiční výroba s moderní, zkušenosti předchozích generací v pěstování vína. Vína vyrábějí z odrůd Pinot Noir, Sauvignon, Tramin, Ryzlink, Merlot a Cabernet. Vína červená a bílá doplňují vína šumivá, která se vyrábí metodou Champagne. Vinice majitelé obhospodařují ručně bez strojního zásahu, k ošetření vinic používají vápno, síru nebo modrou skalici.Chemické přípravky používají minimálně, vše by mělo být „naturel“. Nejstarší hlava vinné révy je stará 100 let. Víno je uskladněné ve sklepích 12m pod hradem, ve velkých dřevěných sudech. Sklepy jsou propojené s moderní částí vinařství, kde už je vše řízené počítačem. Zajímavostí je i banka s vínem, kde najdete vína stará 50 let, všechna výborné kvality.

Víno Každá láhev je uzavřená kvalitním kordovým špuntem. Korek pochází ze Sardinie či Portugalska.

Tradice – tradiční postupy ve výrobě, tradiční nářadí Tyrolský špek – vyrábí se z vykostěné vepřové kýty, která se hodně osolí, opepří a přidá se směs bylin. Každý druhý den se maso překládá do čisté kádě. Po měsíci se maso protkne provázkem a další měsíc se udí/ vždy 4 hodiny denně. Závěrečná fáze trvá 4 měsíce , v této době maso „zraje“, dosouší se.

Cavalese – výroba sýrů a parmezánu Horskou vesničku Cavalese najdete v oblasti Val di Fieme. Sýr se vyrábí ze dvou dávek mléka – z večerní dávky 500 l, ze které se odebírá smetana na výrobu másla, a z ranní dávky 450 l plnotučného kravského mléka. Z těchto 950 l mléka se vyrábí parmezán/ 2 bochánky o váze 35 – 40 kg, které se ukládají do zvláštních forem, později do šablon se značkou a logem firmy. Ve formách je sýr 24 hodin a pětkrát denně se otáčí. Poté se po dobu 20 dní namáčejí sýry do slané lázně. Po této době se umístí do sýrové banky, kde na dřevěných policích zrají. Doba zrání je 9 měsíců.

Cavalese - výroba parmezánu Vytvoření bochánků, po odkapání se přendají v síťkách do forem.

Sýrová banka v Cavalese Sýry zrají v sýrové bance na dřevěných policích 9 měsíců. Robot sýry obrací a zbavuje je plísně. Poté sýry zrají ve skladech v horách – opět 9 měsíců. Ročně se vyrobí 1 000 bochníků sýra.

Zkouška kvality výrobku - kladívkem Kvalita sýra se zjišťuje poklepem kladívka – sýr nesmí být dutý a také nesmí mít vzduchové bubliny,

Měkký zrající sýr Cavalese Sýr Cavalese z oblasti Val di Fieme je místní specialitou. Jedná se měkký sýr z kravského mléka. V sýrové bance každý sýr denně kartáčují a potírají slaným nálevem.

Tradiční italský pokrm - pizza Rodinné firmy jsou v Itálii součástí hospodářství – jednou z nich je také rodinná pizzerie „Roma“ , která patří rodině Monsorno. Tento podnik se specializuje nejen na pizzu, ale propagují i regionální kuchyni. Jejich cílem je získat také zahraniční klientelu – kontakty budují i v Čechách. Češi jsou zde důležitými klienty a není problém se česky domluvit.

Firma ROTARI – největší výrobce spumante v Itálii

ROTARI Tato firma se nachází opět v regionu Trentino – specializuje se na výrobu vína a spumante, jedná se o největší firmu v oboru v celé Itálii. Firma pěstuje víno na 2 600 ha, 70% produkce jde na vývoz – hlavními odběrateli je Německo a USA, ročně firma prodá 40 milionů lahví. Nejmodernější část výroby je z roku 1997, zde se používá při výrobě metoda „champagne“. Vše je plně automatizované . Lahve jsou uskladněny ve tmě při teplotě 11 – 13o C. Z každé lahve je nutné odstranit kal u hrdla, hrdlo lahve se zmrazí na - 25o C, lahev se otevře , kal odsaje a místo v lahvi se doplní kvalitním likérem, který je tajemstvím výrobce. - Na výrobu spumante se používá odrůda Chardonay.

Výroba balsamikového octa v Modeně Výroba tradičního octa trvá minimálně 12 let. Ze 130 litrů vinného moštu získáme po 25 letech 5 lahviček o obsahu 100 ml. Tradice výroby octa se datuje 2000 let zpět.

Balsamiko Každá firma má svoji ochrannou známku. Kvalitu octa schvaluje speciální komise. Hodnotí se kvalita, vůně, vzhled a chuť.

Italská káva – nejen moderní technika, ale i dekorativní prezentace nápoje

SIGEP 2013 – nabídka moderních přístrojů

Mezinárodní veletrh SIGEP – soutěž cukrářů

Návštěva školy IAL Cesenatico

IAL Cesenatico – seminář moderních forem výuky, prohlídka školy a učeben praktické výuky při běžném provozu