Živá složka biomů - organismy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Život na Zemi.
Obecná biologie.
Potravní vazby rostlin a živočichů
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
Heterotrofní výživa rostlin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
VZTAHY ORGANISMŮ.
Živá a neživá příroda 3. ročník
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
Opakování učiva pro žáky 6. tříd
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní vztahy.
Rozmanitost organismů, třídění organismů
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Houby.
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK PRVOCI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Živá příroda.
Základní skupiny organismů
Základní skupiny organismů
LES ŘASY.
Živočichové Dělení.
Vztahy mezi organismy.
PŮDA Půda zabírá jen malé množství na povrchu Země.
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
Potravní pyramida, potravní řetězec
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Co jsme již poznali.
Projevy života, třídění organismů
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Rostliny.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Třídění živých organismů
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
HOUBY.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ROSTLINY, ŽIVOČICHOVÉ OPAKOVÁNÍ
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Transkript prezentace:

Živá složka biomů - organismy

Žádný organismus nežije nezávisle na prostředí a ostatních organismech Žádný organismus nežije nezávisle na prostředí a ostatních organismech. Každý organismus vstupuje do vzájemných vztahů s ostatními organismy. Každý z nich má v přírodě své místo a svůj význam. Abychom pochopili, jak příroda funguje, seznámíme se s následujícími pojmy a procesy.

1) Kdo je kdo? Živočich a rostlina Najděte mezi nimi rozdíly i všechny shodné znaky.

Kterých znaků je víc. Shodných nebo rozdílných? Shodné znaky Rozdílné znaky Kterých znaků je víc. Shodných nebo rozdílných?

2) Co je co? Organizmus a neživá složka biomů.

Organizmy Neživé složky biomů Rozmnožují se Nerozmnožují se

3) Kdo je kdo? Mnohobuněčný a jednobuněčný organizmus Které z těchto tří organizmů jsou mnohobuněčné a které jsou jednobuněčné? Vyjmenuj rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organizmy? Co znamená slovo mikroorganismus (mikros = drobný)?

4) Způsob výživy Přiřaď obrázky k pojmům AUTOTROFNÍ ORGANIZMUS (vyrábí si vlastní živiny, auto = sám; trofos = výživa) HETEROTROFNÍ ORGANIZMUS (vyživuje se přijímáním potravy, hetero = jiný; trofos = výživa) SAPROFYTICKÝ ORGANIZMUS (vyživuje se z odumřelých těl jiných organizmů, sapros – shnilý, fyton – rostlina ) PARAZITICKÝ ORGANIZMUS (živí se odnímáním živin hostitelům, para = vedle; sitos = pokrm) POLOPARAZITICKÝ ORGANIZMUS (hostitelům odnímá pouze část živin) HMYZOŽRAVÁ ROSTLINA (doplňuje si některé živiny rozkladem hmyzích těl) ROSNATKA

5) Kdo je kdo? Producent a konzument Kdo je producent a kdo je konzument? Najdi slova, která mají stejný význam jako slova producent a konzument? Co konzumují a co produkují organismy na obrázcích?

6) Kdo je kdo? predátor autotrofní organizmus heterotrofní organizmus mikroorganismus producent masožravec saprofytický organizmus býložravec

7) Kdo je kdo? Predátor nebo kořist? Tentokrát je vaším úkolem vybrat z nabízených obrázků predátora a jeho kořist 3 1 2 4 5 6 Svůj výběr zdůvodněte. Proč jste to takto vybrali?

Znáte zástupce „hygienické policie“? 8) Kdo je kdo? V přírodě se najdou i živočichové, kteří nespásají rostliny ani neloví, nýbrž odklízejí z krajiny mrtvé organizmy = mršiny. Jsou takovou „pohřební službou“. Říká se jim mrchožrouti. Znáte zástupce „hygienické policie“?

9) Kdo je kdo? Recyklace (re = znovu; cyklus = kruh) v přírodě I přes téměř dokonalou práci mrchožroutů vždy něco zbude. Pak nastupují reducenti, kteří rozkládají živou hmotu na neživou. Patří mezi ně hmyz, bakterie a houby.

Co jsou ty červeně zbarvené tečky v půdě? K čemu jsou využívány? 10) Potravní řetězec Na následujícím obrázku uvidíte několik organizmů. Pojmenujte je pojmy, které jsme použili v minulých snímcích. Co jsou ty červeně zbarvené tečky v půdě? K čemu jsou využívány?