Historické Stavby v Uhříněvsi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

Autoři: Šimon Prchal-text Matěj Novák-Obrázky ZDROJ FOTEK:
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Křižánky Vítejte u nás.
SOU a SOŠ Weilova – Praha 10 Automobilní a informatiky
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Historické památky města MIKULOV
Vyhledávání dopravního spojení na internetu
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kostelec nad Černými lesy
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 20 S PŘECHODEM DESÍTKY
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Třebenice Okres Litoměřice.
SVITAVY.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech, Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Vizovice Eliška Kratinová.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Moje oblíbené místo O P A V.
Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.
Občanská výchova 6. ročník
Vizovice Simona Tichá.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
Nejprve provedeme výpočet v závorce
Praha.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Významné budovy v obci Kostel Pošta Prodejna Škola.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Česká románská kultura
PAMÁTKY PRAHA.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor: Lukáš Vávra. POLOHA  Vizovice se nachází na Moravě, ve Zlínském kraji. Vizovice Znak města.
Historie školy Původně zde byla v roce 1976 otevřena Zvláštní škola internátní v nově otevřených prostorách Na Vizině 28 ve Slezské Ostravě. V současné.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Uhříněveské památky Výroba Kvíz v příběhu Kvíz v příběhu Zdroje Začato: Dokončeno:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C - 20.
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Olomouc.
Karlovy Vary Prezentace 2016 – 07 Foto a text Zdeněk Kačena Ruční posun obrázků.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SNĚŽNÉ.
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Kostel sv. Jana Křtitele ve Lštění
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Historie Nesovic Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Historické Stavby v Uhříněvsi Autoři: Eliška Křížová a Dominika Kašová Zdroje:www.wikipedie .cz, www.uhrineveska.farnost.cz, MENU

MENU Kostel Všech svatých Židovský hřbitov Zámek ZŠ Bří. Jandusů Otázka č. 1 Otázka č. 2 Otázka č. 3

Uhodnete v jakém století byly první zmínky o kostelu Všech svatých? A) v 17. století B) v 14. století C) v 11. století menu Otázka č. 3

Co tvoří jádro zámecké budovy ? Panský dům Jízdárna Zbrojírna menu Otázka č. 4

Uhodnete kdy byl položen zákl. kámen ZŠ Bří Jandusů ? V roce 1715 V roce 1905 V roce 1882 menu konec

Uhodli byste z jakého roku je nejstarší náhrobek? Z roku 1766 Z roku 1719 Z roku 1650 Otázka č. 2 menu

BOHUŽEL TATO ODPOVĚD´ NENÍ SPRÁVNĚ. ZPĚT NA OTÁZKU Č. 1 POKRAČOVAT NA OTÁZKU Č. 2

Tato odpověd´ je správná POKRAČOVAT NA OTÁZKU Č. 3

Pokračovat na: židovský hřbitov Kostel Všech svatých Prvé zmínky o uhříněveské faře a kostelu se vyskytují od 14. století, kdy byl patronem kostela klášter Matky Boží sv. Jana Jeruzalémského (Johannitů, maltézů) v Praze. Po husitských válkách se ocitla Uhříněves v rukou utrakvistických. Po bitvě bělohorské bylo panství uhříněveské, dosud náležející Smiřickým, prodáno knížeti Karlu z Liechtenštejna: Liechtenštejnové se tak stali i patrony kostela. Od roku 1624 je fara opět spravována kněžími katolickými, z nichž nejvýznamnějším se stal Václav Jan Nep. Cžipa, který v Uhříněvsi působil v letech 1731–1773 (!). Tento horlivý kněz se zasloužil o stavbu nynějšího kostela. Přednesl osobně ve Vídni žádost k vrchnosti, aby dovolila buďto dosavadní velmi malý kostel rozšířit, nebo vystavět od základů nový. Vévodkyně Marie Terezie Savojská z rodu Liechtenštejnů svolila nejen k tomu, aby se ze zádušních peněz stavěl nový chrám, ale slíbila na svůj náklad vystavět věž. Nakonec byla však ponechána spodní část věže původní a pouze přistavěn hořejšek. S novou stavbou kostela dle plánů říčanského stavitele Tomáše Budila se začalo roku 1740; dokončen byl o tři roky později MENU Pokračovat na: židovský hřbitov

Židovský Hřbitov MENU Pokračovat na: zámek Nejstarší písemné záznamy o židovské obci v Uhříněvsi pocházejí z roku 1670. Hřbitov byl založen nejpozději na začátku 18. století, výrazně rozšířen před polovinou 19. století. Pohřby se zde konaly do 2. světové války, kdy zdejší židovská komunita zanikla. Hřbitov má plochu 3302 m2 a dochovalo se na něm cca 300 náhrobků, nejstarší z roku 1719. Severní část je prázdná, nikdy nebyla k pohřbívání používána. V jižní části hřbitova chátrá hrobnický domek (čp. 57) postavený před polovinou 19. století. V márnici se uchovaly zbytky hebrejských nápisů. Hřbitovní zeď spolu s Komenskou brankou byla opravena částečně na počátku 21. století, na větší rekonstrukci hřbitov zatím čeká. Památka je ve správě Matana a.s. . MENU Pokračovat na: zámek

Pokračovat na: ZŠ . Bří. Jandusů Zámek Jádro zámecké budovy tvoří bývalý panský dům (1591) Jaroslava Smiřického. Liechtensteini jej vlastnili od roku 1623. Švédové tuto budovu roku 1639 (již jakož to zámek) vypálili, byl ale záhy opraven. Současný vzhled zámečku vychází z přestavby Janem A. z Liechtensteina roku 1711. MENU Pokračovat na: ZŠ . Bří. Jandusů

ZŠ. Bří. Jandusů Pokračovat na: KONEC MENU Krátká historie Základní škola nám. Bří Jandusů má mnoholetou tradici . Byla pojmenována po Jaroslavu a Františku Jandusových , kteří byli bojovníci proti fašismu a předváleční činovníci dělnického hnutí. Základní kámen byl položen již v roce 1882 a vyučování začalo v září 1884. Od té doby se mnohé změnilo a dnes zde stojí moderní škola s nově přistavenou budovou, krásnou tělocvičnou a víceúčelovým sportovním areálem s umělým povrchem.  Poloha školy, dopravní dostupnost Škola se nachází v městské části Praha 22 – Uhříněves (výpadovka směr Říčany). Škola stojí v blízkosti zastávek autobusů MHD (cca 10 minut z Hájů a 20 minut z Depa Hostivař), pro děti není problém se k nám bezpečně dopravit. Velikost školy, učitelský sbor Škola má 21 tříd a v současné době jí navštěvuje 440 žáků (cca 23 žáků na třídu). Ve škole působí mnoho mladých, ale zkušených pedagogů (průměrný věk je 39 let). Hlavně díky nim se daří do hodin zavádět moderní metody výuky a vychovávat vzdělané žáky se zdravým sebevědomím. Školní vzdělávací program Od školního roku 2005/2006 jsme začali v prvních a šestých třídách vyučovat podle vlastního školního vzdělávacího programu (ŠVP)  "Věřit si a znát", v jehož rámci vyučujeme anglický jazyk již od první třídy. Od roku 2009/2010 vyučujeme podle vlastního ŠVP ve všech ročnících.  V sedmé třídě si mohou žáci zvolit 2. cizí jazyk (Nj).  Sportovní areál V klidné části za hlavní budovou školy se nachází víceúčelový sportovní areál s umělým povrchem a atletickou dráhou (velké hřiště 40 x 20 m, malé hřiště 30 x 16 m, tréninkové hřiště na tenis). Ve škole je krásná tělocvična velikosti basketbalového hřiště obložená ve dřevě. Učebny Škola má 10 odborných učeben, 5 interaktivních tabulí a 2 počítačové učebny. Téměř všechny kabinety učitelů jsou taktéž vybaveny touto technikou. V půdních prostorách školy byly dostavěny tři učebny: Odborná učebna Hv a zkušebna DPS Jiskřička, kmenová učebna a klubovna. MENU Pokračovat na: KONEC

KONEC Doufáme , že jste si zapamatovali něco z historie Uhříněveských historických staveb.

Dominika Kašová: Obrázky Eliška Křížová: Informace Eliška Křížová a Dominika Kašová : Otázky