FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardy finanční gramotnosti. Program  užší a širší standard FG a návaznost na RVP  v kterých p ř edm ě tech u č it  materiály k výuce  co by si.
Advertisements

IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová,
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Centrum celoživotního vzdělávání
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Vzdělávání a jeho kategorie
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Etická výchova a Finanční gramotnost
Celostátní síť pro venkov
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
FINANČNÍ GRAMOTNOST. COFET x finanční gramotnost Vzdělávací materiály Kurzy Semináře, konference Mediální kampaň Projekty.
CERTIFIKACE „CMC“ Vážení poradci, jistě se v každodenní praxi setkáváte u svých klientů se zvyšujícími požadavky na prokázání způsobilosti a důvěryhodnosti.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Mentoring a Magistrát HR Know - How & Fórum personalistů Ing. Libor Peprný
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Vzdělání z hlediska teorie statků
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PHmax ve středním vzdělávání
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Finanční gramotnost v ZŠ
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Organizační struktura
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kariérové poradenství a podnikavost
Spotřebitelské vzdělávání dětí a mládeže Poznatky z praxe
Vzorový projekt pro gymnázia
Transkript prezentace:

FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s. založena: v roce 2008; cíl: poskytovat občanům prevenci formou vzdělávání a poradenství v oblasti finanční gramotnosti zkušenosti : ve spolupráci z Českým rozhlasem 2 – Praha pořad Ztráty a naděje aneb Pracovně právní poradna – prostřednictvím živých telefonátů do vysílání lidem v tíživé situaci radili odborníci Finanční gramotnost, o.p.s. – poskytla odborníky a ceny pro výherce (kniha Lucie Vrbkové „Už nikdy dlužníkem“).

Projektová a osvětová činnost Realizované projekty: - „Malá finanční gramotnost“ – celkem proškoleno 2.395 dlouhodobě nezaměstnaných a několik desítek dobrovolníků ze státní správy a neziskových organizací v základních znalostech finanční gramotnosti - „Vzdělávejte se“ – společnost Benteler ČR, s.r.o. - proškoleno 162 zaměstnanců v oblasti finanční gramotnosti Osvětové aktivity: pořádání odborných seminářů – seminář „Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ uskutečněný v Senátu Parlamentu ČR dne 31.3.2009

CERTIFIKACE LEKTORŮ FG „Firma má jen určité množství peněz a času. Ti úspěšní investují tam, kde se to nejvíc vyplácí“ Jack Welch Vzdělávání ve finanční gramotnosti - nedílnou součástí by měla být kvalita ve vzdělávání měřená vysokou odbornou úrovní vzdělavatelů a lektorů FG. Různé metody měření kvality vzdělání - jednou z nich je certifikace.

Proč personální – osobní certifikace? Pojem certifikace Proč personální – osobní certifikace? Samotná povaha certifikačního procesu se speciálním důrazem na nezávislost, objektivitu, hloubku prověřování a schopnosti řešit problémy praxe předurčuje certifikaci osob významnou roli ve zvyšování odborné úrovně profesí.

Certifikace osob Certifikace osob nastavuje určité mantinely požadované úrovně - vědomostí - praktických zkušeností stanoví podmínky pro udržení - kvalifikačních podmínek - motivuje pracovníky být v procesu jejich udržování osobně aktivní.

Certifikace osob Nedílnou součástí personálního certifikačního procesu k získání osobního certifikátu je vstupní ověření základních vstupních podmínek, které musí žadatelé splňovat: - tedy vzdělání - praxi v oboru Certifikát musí garantovat kvalitu způsobilosti k zastávání příslušné funkce, a proto je požadovaná praxe nezbytná. Osobní certifikát je dokladem vysoké úrovně způsobilosti vykonávat určené činnosti. Stanovený systém recertifikace zajišťuje neustálé sebezdokonalování v oblasti teoretické i praktické.

vzor Finanční gramotnost, o.p.s. připravuje Akreditační proces vzor Finanční gramotnost, o.p.s. připravuje akreditační proces u národního akreditačního orgánu založeného Českou republikou, výsledkem kterého bude Osvědčení o akreditaci a odborné způsobilosti poskytovat služby v oblasti certifikace osob. Program certifikace v oboru Lektor FG: stanovit minimální požadavky na úroveň odborných znalostí vyučujících v oblasti finančního vzdělávání vypracovat ucelený systém pro jejich ověřování.

„Lektor finanční gramotnosti II. stupně“ Program certifikace „Lektor finanční gramotnosti I. stupně“ disponuje odbornými znalostmi z oblasti finanční problematiky, spolu s pedagogicko-didaktickými schopnostmi a dovednostmi a osobnostními charakteristikami potřebnými k lektorské činnosti. „Lektor finanční gramotnosti II. stupně“ disponuje odbornými znalostmi z oblasti finanční problematiky ve zvolené specializaci (modulu) v takové míře, aby mohl být považován za experta na danou problematiku.

SOUTĚŽ FG NA ZÁKLADNÍCH A STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH Vznikla za účelem rozšíření vzdělání v oblasti FG na ZŠ a SŠ, které podporuje a opakovaně doporučuje EU svým členským vládám. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se snaží prostřednictvím rámcového vzdělávacího programu (RVP) implementovat standardy FG do školního vzdělávacího programu (ŠVP) ve školách. FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s. & MŠMT organizace 1. ročníků celostátní soutěže Finanční gramotnost na ZŠ a SŠ v celé ČR.

Kategorie I. kategorie určena pro: žáky 6.-9. ročníků ZŠ, 1.-4.ročníků osmiletých gymnázií a 1. a 2. ročníků šestiletých gymnázií II. kategorie určena pro: žáky 1.-4. ročníků SŠ, 5.-8. ročníků osmiletých gymnázií a 3.-6. ročníků šestiletých gymnázií

Cíl soutěže Cíl soutěže: neformálním způsobem seznámit žáky ZŠ a SŠ s finanční problematikou prevence rozšířit jejich praktické a teoretické znalosti a vědomosti v oblasti finanční gramotnosti. Nedílnou součástí projektu je vzájemná spolupráce učitelů, předávání si zkušeností při zavádění finančního vzdělávání žáků ZŠ a SŠ nejen na školách, ale i v rámci volnočasových aktivit.

Organizace soutěže Školská kola 24.2.2010 - 3.3.2010 Okresní kola 16.3.2010 - 18.3.2010 - budou probíhat formou e-learningového systému - testy budou rozdělené podle kategorií žáků. Krajská kola 12.4.2010 - 14.4.2010 - se uskuteční veřejnou formou za přítomnosti publika. Celostátní finále v Praze 6.5.2010 - 7.5.2010

Informace Bližší informace o jednotlivých kolech a průběhu soutěže najdete na internetových stránkách společnosti FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s www.financnigramotnost.eu nebo FGsoutez.cz

Adriána Matúšová ředitelka Děkuji za pozornost! Adriána Matúšová ředitelka e-mail: adriana.matusova@financnigramotnost.eu