Amantciems malý ráj z Lotyšska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Život na venkově.
Bc. Lucie Ptáková,  Plánované spuštění systému: 2014  = evropská agentura pro vesmírný systém Galileo (GSA)  Bude zajišťovat především navigaci.
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Takhle může vypadat ráj. Hlavní ideou tvůrců projektu byl pokus o syntézu současných nároků na bydlení se vším komfortem v neporušeném a jedinečném.
Amatciems je unikátní koncept bydlení, který spojuje klid panenské přírody s komfortem. Celá oblast je národním přírodním parkem, ležícím pouhých.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Studijní program Stavební inženýrství
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Mimoprodukční funkce lesa
CENTRUM BABYLON je zábavní a společenský komplex
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Amatciems se nachází 80 km od Rigy. Představuje urbanistický komplex v přírodě nepopsatelného půvabu, působící dojmem přírodní rezervace. Mnoha uznávanými.
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
TÉMA: Daň z nemovitostí
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Životní prostředí klady vs. zápory.
Teorie optimální velikosti města
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.66 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
ERASMUS.  Obor předškolní pedagogika je vyučován pod Fakultou sociálních studií (Department of Social Education) v malebném městě Odense  V závislosti.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Prezentuje se vám „ Penzion u krbu “ Pana Zdeňka Dvořáka Sokolovská 536, LOKET
Moderní cyklistická doprava
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Komunitní a otevřená škola
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Marketingové prostředí obce
MARKETINGOVÝ MIX.
PRŮMYSLOVÁ ZÓNA nad OEZ Letohrad
SUBURBANIZACE.
Teorie optimální velikosti města
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
ČESKO a jeho krajina.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Marketingové aktivity sdružení České dědictví UNESCO.
Obytný soubor Za Školkou
EJPOVICE Výstavba obytné zóny. Umístění Ejpovic: Plzeňský kraj, okres Rokycany.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Řešení „psí“ problematiky v Českých Budějovicích CpKP jižní Čechy
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Krajina Co to je krajina?
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Rozpočet obce Černovice
Autor: Bc. Martin Dědič Vedoucí: doc. Ing. Jaroslav Žák, CSc.
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Transkript prezentace:

Amantciems malý ráj z Lotyšska

Amantciems najdete 80 km od hlavního města Lotyšska Rigy a 12 km od města Casis (20 ooo obyvatel). V neporušeném a krásném přírodním prostředí vzniklo a ještě pokračuje výstavba unikátního obytného sídliště. To rychle vzbudilo pozornost nejen architektů, ale i široké veřejnosti: V Lotyšsku se něco děje!

Hlavní ideou tvůrců projektu byl pokus o syntézu současných nároků na bydlení se vším komfortem v neporušeném a jedinečném přírodním prostředí. Toto prostředí je pak všude a ve všech ohledech akcentováno jako“conditio sine qua non“ (podmínka bez které nelze) a je jedním z úhelných kamenů Pravidel soužití v komunitě Amatciems.

Každý dům je ale začleněn do krajiny tak, aby měl své soukromí. Domy jsou umístěny tak, aby kolem nich byl dostatek volného prostoru s výhledy na les, louky, vodu, oblaka. Tyto prvky se tak mohly stát trvalou součástí obytného prostoru. Každý dům je ale začleněn do krajiny tak, aby měl své soukromí. Protože u nich nejsou ploty, lesní zvířena může používat tuto krajinu stejně jako tomu bylo dříve a přicházívá proto až k domům. Za samozřejmé se tu považuje maximální ohled na původní faunu i flóru okolního prostředí.

Protože výraznou krajinnou dominantou jsou tu rozsáhlé plochy kvalitní čisté vody, je její ochraně věnována velká pozornost. Podrobně se tu mj. upravuje i rybářská činnost, práva i povinnosti obyvatel-rybářů. Protože všichni obyvatelé komunity se jednoznačně vyslovili pro nerušené a čisté prostředí, jsou na vodních plochách zakázány jakékoliv motorizované plavební prostředky.

Každá parcela je napojena na inženýrské sítě, včetně optického kabelu. Domy, které v Amatciems jsou na parcelách o velikosti 0,4 ha až 1,5 ha, mohou být max. jednoposchoďové, na výběr má zájemce ze tří doporučených typů. Má však i možnost se rozhodnout pro individuální projekt, pak je však vázán pravidly komunity. Např. dům nesmí rušit přírodní prostředí a soukromí jiných majitelů domů, narušovat přírodní, zejména pak vodní zdroje a jakožto součást sídliště s jednotným stylem musí mít „Zvláštní stavební povolení“ Amatského okresu. Každá parcela je napojena na inženýrské sítě, včetně optického kabelu.

Doporučené typy domů: dům s dřevěnou konstrukcí, dřevěný srub, zděný dům. Doporučená střešní krytina: přírodní rákosina, dřevěné hobliny, pálené tašky nebo speciální cementové tašky.

V domech komunity Amatciems není dovoleno provozovat veřejnou náboženskou, kultovní a politickou činnost, dále bary, diskotéky, taneční kluby, kasina, herny, herní automaty a organizování jiných zábavných činností podobného charakteru. Obdobně není dovoleno v nich provozovat obchody, veřejné služby, jakoukoliv výrobní činnost nebo činnost spojenou s nadměrným hlukem či zápachem.

Překvapivě rozsáhlá pasáž o chování domácího zvířectva v Pravidlech soužití plně respektuje práva majitelů domů v této oblasti, ale současně podrobně upravuje i jejich povinnosti z toho vyplývající. Jde zejména o ohled na ostatní obyvatele komunity a životní prostředí komunity. Není jen restriktivní – převažuje řada zajímavých opatření, která chovatelům vycházejí značně vstříc, protože tak chtějí současně chránit zájmy ne-chovatelů. Snad je to náznak, jak se v budoucnu může vyvíjet tento problém zejména v městských komplexech jinde. .

Pravidla komunity neobsahují zákaz plotů kolem jednotlivých domů Pravidla komunity neobsahují zákaz plotů kolem jednotlivých domů. Je tu pouze doporučení, že by se tak mělo stát z vážných důvodů po bedlivém uvážení. Domy v Amatciems však ploty nemají, s výjimkou několika usedlostí v těsném sousedství jezer. Ploty (nízké, dřevěné) jsou tu z bezpečnostních důvodů kvůli malým dětem. Vpravo je muž, jemuž autor prezentace vzdává hold jakožto tvůrci „malého ráje v Lotyšsku“ Aivars Zvirbulis. Níže pak hold: Una forma natural de la vida, un proyecto único, una obra maestra de un genio ecológico, el Sr. Aivars Zvirbulis, que piensa que la vida urbana es una pérdida de tiempo. Aivars Zvirbulis

Fin Amatciems es una comunidad residencial, pero se siente más como una reserva natural. Fin Muchos arquitectos famosos ya han reconocido Amattsiems un monumento cultural del futuro.