Integrace cizinců na území ČR v gesci MŠMT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ Rakovského v Praze 12.  Ve škole je integrováno 35 dětí cizích státních příslušníků  Nejpočetněji je zastoupena skupina vietnamských žáků  Dále.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
doc. PaedDr. J. Šindelářová, CSc.
Pobytové středisko Zastávka
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Výstupy z Úvodního semináře
Nový systém ekonomické migrace
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Minimální preventivní program školy
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Lenka Herčíková,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora žáků - mluvčích cizích jazyků z pohledu MŠMT
Plán vzdělávacích aktivit
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Liberecký inspektorát ČŠI
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Tisková konference
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Integrační opatření MŠMT
Mabistrát hlavního města Prahy
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Integrace cizinců na území ČR v gesci MŠMT Ladislav BÁNOVEC Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Oddělení mezinárodních vztahů

Cizinci na školách v ČR (výkonové ukazatele) V roce 2011/12 navštěvovalo v ČR: Základní školy 14 344 cizinců z celkového počtu 794642 žáků (z toho 5565 Evropa mimo EU 27; 4542 třetí země – nejvíce Ukrajina, Vietnam, Rusko; 212 azylantů) Střední školy 8 852cizinců z celkového počtu 501185 žáků (z toho 3 616 Evropa mimo EU 27; 3232 třetí země – nejvíce Vietnam, Ukrajina, Rusko; 46 azylantů) Vysoké školy 38 942 cizinců z celkového počtu 392429 studentů, z toho třetí země (nejpočetněji): Rusko, Ukrajina, Vietnam, Kazachstán

Základní vzdělávání: žáci-cizinci podle státního občanství (2011/12)

Vzdělávání ve středních školách: žáci-cizinci podle druhu pobytu – podle státního občanství (2011/12)

Studenti – cizinci (mimo SK) na veřejných vysokých školách v ČR v roce 2011 (prezenční studium):

Studenti – cizinci (mimo SK) na soukromých vysokých školách v ČR v roce 2011 (prezenční studium)

Právní rámec – zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) Povinná školní docházka se vztahuje na všechny cizince, kteří jsou oprávněni pobývat na území České republiky po dobu delší než 90 dní Občané EU – přístup ke vzdělávání za stejných podmínek jako občané ČR Občané třetích zemí – přístup k základnímu vzdělávání (vč. vzdělávání při výkonu ústavní a ochranné výchovy); střední a vyšší vzdělávání za podmínek oprávněnosti pobytu na území ČR Postavení azylanta, osoby požívající doplňkové ochrany a účastníka řízení o udělení mezinárodní ochrany na území České republiky je pro účely školského zákona sociálním znevýhodněním => více možností při vyrovnávání speciálních vzd. potřeb MŠMT V OBLASTI INTEGRACE CIZINCŮ ÚZCE SPOLUPRACUJE S OAMP MV ČR a dále spolupracuje s MZV ČR (např. studentská migrace)

Aktivity resortu školství v oblasti integrace cizinců Spolupráce na plnění úkolů z usnesení vlády č.6/2012 k Postupu při realizaci aktualizované Koncepce integrace cizinců Společné soužití 2012 Vzdělávání osob se statusem mezinárodní ochrany (azylanti a doplňková ochrana) – kurzy: ČJ, sociálně-kulturního a právního minima Rozvojové programy na podporu vzdělávání dětí – cizinců ve školách Dotační program Podpora integrace cizinců na území ČR

Rozvojové programy na podporu vzdělávání dětí-cizinců ve školách Finanční prostředky školám prostřednictvím 3 programů v roce 2012: Zajištění bezplatné přípravy k začlenění do základního vzdělávání (děti stát. přísl. EU) – podpořeno 12 škol, celkem rozděleno 806 151 Kč Zajištění podmínek základního vzdělávání nezletilých azylantů, osob požívajících doplň.ochr., žadatelů o udělení mezinár. ochrany na území ČR a dětí cizinců umístěných v zařízení pro zajištění cizinců – 12 škol, rozděleno 2 828 042 Kč Bezplatná výuka českého jazyka zaměřená na potřeby dětí–cizinců ze třetích zemí – 91 škol, rozděleno 4647224 Kč

Dotační program Podpora integrace cizinců na území ČR v roce 2012 Vzdělávací aktivity dětí-cizinců ze třetích zemí (NE pro děti azylantů – viz rozvojové programy): jazyková výuka a mimoškolní aktivity (doučování, volnočasové aktivity – festivaly, sportovní hry, výlety apod.) Důraz: integrace cizinců do kulturního a sociálního prostředí výchova dětí z majoritní společnosti k přijímání cizinců podpora interkulturní výchovy Hodnocení a výběr projektů: MŠMT, ČŠI, MV ČR, MPSV Podpořeno 12 projektů (z 15 přihlášených) částkou ve výši 2 443 228 Kč

Projekty ESF (OP VK) Podpořeno 10 projektů – 53 184 200 Kč Ústecký kraj, Královéhradecký kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Severomoravský kraj, Střední Čechy Zaměřeny na začleňování dětí-cizinců bez znalosti ČJ do vzdělávacího procesu metodická podpora pedagogů zlepšení atmosféry ve školách odstraňování komunikačních problémů podpora výukového asistenta provoz odpoledního výukového klubu individuální doučování zvýšení jazykové kompetence žáků umožnění přístupu k učivu elektronickou cestou zvýšení jazykových a odborných kompetencí pedagogů vztahy žáků v třídních kolektivech mezi žáky s migrační minulostí a bez této zkušenosti

Návrh integračních opatření 2013 Zajistit podporu výuky českého jazyka nad rámec běžné výuky v předškolním a zákl. vzdělávání V programech na podporu výuky ČJ pro cizince klást důraz na: základní komunikační dovednosti v běžných životních situacích, vícejazyčný kontext-multikulturní výchovu, specifickou roli pedagoga v multikult. třídě, respektování interkulturních postojů Další vzdělávání učitelů ČJ a vzdělávání ostatních pedagogů v oblasti VaV cizincůjako jedna z priorit DVPP Podpora zvyšování interkulturních kompetencí pedagogů v rámci DVPP Sjednocení výuky azylantů – v současné době 2 poskytovatelé kurzů ČJ (MŠMT a Správa uprchlických zařízení) – zajistit prostupnost mezi vzděl. systémy a operativní spolupráci obou poskytovatelů

Systém výuky českého jazyka a zkoušek pro cizince www.cestina-pro-cizince.cz www.check-your-czech.com Od června 2008 provozuje Národní ústav pro vzdělávání (dříve VÚP) z pověření MŠMT Portál zaměřen na zkoušku z ČJ pro trvalý pobyt v České republice Povinnost prokazování znalosti češtiny (na úrovni A1) pro získání povolení k trvalému pobytu jako jedné z podmínek ukládá od 1. ledna 2009 zákon o pobytu cizinců Pro učitele i zkoušející: Jak (se) připravit, jaká jsou pravidla, kde zkoušku složit Česká a anglická verze (ev. další jazykové mutace)

Děkuji Vám za pozornost! ladislav.banovec@msmt.cz tel.: 234 811 471