Legitimita v postkoloniálních státech – vybrané příklady z Afriky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Advertisements

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Vytváření a posilování protikorupčního.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Socioekonomická geografie
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Politologie jako věda Politika moc
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR I.1. Pojem a základní znaky státu Mgr. Petr Čechák
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Korupce, kultura a princip kognitivní disonance
Varianty interpretace pádu komunismu. Zdroj atraktivních pohledů na pád komunismu Pokládání základních srovnávacích otázek (výběr) Propojení se staršími.
Management and Marketing Firemní kultura a její změna
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Evoluce vládních forem a náboženství Anna Šmídová 4. ročník Psychologie.
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Průřezová témata.
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Sociální diferenciace
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
Systém soukromého práva
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Prezentace projektu doktorského studia
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Název politologie je složen z následujících slov:
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
Soudobý svět Ekonomický pohled
Státověda.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Sociální skupiny a role
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Úvod, základní principy a cíle
Právní stát a vláda práva
Teorie fiskálního federalismu
Geopolitika Státy a závislá území 1.
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Transkript prezentace:

Legitimita v postkoloniálních státech – vybrané příklady z Afriky Linda Piknerová

Cíl příspěvku a jeho struktura Cíl Představit fenomén neopatrimonialismu a jeho praktické projevy ve státě Zaïr Struktura obecné vymezení postkoloniálních států definice autorit dle Webera a jejich revize neopatrimonialismus – charakteristiky příklad

Postkoloniální stát Absence národního cítění, lokální identita posilující na úkor centra Nefungující centrální ekonomika, její závislost na vnějším prostředí, často jednodruhové ekonomiky Nefungující centrální instituce, špatná distribuce veřejných statků, vliv paralelních struktur V takto definovaných postkoloniálních státech se nejčastěji setkáváme s neopatrimonialismem

Definice autority Tradiční – uplatňuje se i dnes (Botswana), kmenoví a klanoví vůdci Charismatické – souvisí s vlivem 1. generace vůdců afrických států (Mobutu Sese Seco/Zaïr, Siad Barre/Somálsko) Legální – rozvíjí se v afrických státech v důsledku šíření evropských institucí, výběr daní, odosobnění státu – tento model v postkoloniální Africe po dekolonizace selhal

Diskuze o podobách autority Období 60. a 70. let Souvisí s diskuzí o povaze postkoloniálních států Souvisí s vývojem v rámci rozvojových studií Souvisí se studiem „Třetího světa“ Výchozím bodem je tradiční panství a fenomén patrimonialismu jako jednoho z ústředních rysů

Patrimonialismus Vychází z tradičního Weberova panství Osobní vláda (personal rule) Vůdce je nadřazen právu a fakticky je jeho tvůrcem Úzký okruh spolupracovníků tvořen příbuznými a přáteli – ti jsou vybírání na základě loajality

personalizovaná vláda Neopatrimonialismus Tři ústřední rysy personalizovaná vláda - moc v rukou prezidenta/monarchy a jeho nejbližších klientelismus systém patronství mezi patronem a klientem - „nákup“ legitimity kleptokracie extrémní bohatnutí úzké skupiny na úkor zbytku společnosti

Patrimonialismus versus neopatrimonialismus hlava státu je volena – tj. princip legální autority nebo se dostane do čela prostřednictvím vojenského převratu poté, co je zvolena se však chová kořistnicky, nikoliv pro blaho společnosti žádné vazby na tradiční hodnoty v patrimoniálním režimu existují jasně vymezená pravidla, limity fungování autority výrazně odstředivé tendence ve společnosti neopatrimonialistické režimy jsou téměř sultanistické

Příklady Zaïr - Mobutu Sese Seko – zaïrizace - generál Eluki - konto ve Švýcarsku - cca 80 příslušníků elity elita ovládala především ekonomiku země - podpořeno potlačením vzdoru v Katanze - zhroucení režimu v 90. letech

Závěr neopatrimonialismus představuje významnou součást politického života afrických států je zdrojem politické nestability nestabilita brání rozvinutí funkčních mechanismů korupce jako přirozená součást běžného života korupce jako způsob, jak zlepšit vlastní postavení