Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."— Transkript prezentace:

1 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Demografie Autor: Mgr. Dana Kubáčková Téma: Porodnost Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_DE_14_Věková pyramida I Datum tvorby: 25.3.2013 Anotace (ročník): Prezentace je určena pro žáky 4. ročníku SŠ, slouží k výkladu a procvičení látky. Klíčová slova: věková pyramida, strom života, věková struktura Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“

2 Věková pyramida

3 Definice Věková pyramida (také strom života ) Název je odvozen od trojúhelníkové podoby grafu, ze kterého lze věkovou strukturu obyvatelstva vyčíst. Znázorňuje počet mužů a žen v daném věku, v daném okamžiku a na vymezeném území. představuje grafické znázornění VĚKOVÉ STRUKTURY obyvatelstva daného regionu.

4 Popište, co lze z této věkové pyramidy vyčíst.

5 Podoba věkové pyramidy Mezinárodně je zavedená podoba grafu s trojúhelníkovou základnou na ose "x" (počet obyvatel), na ose "y" je poté vyznačen věk od roku 0 do libovolně zvoleného maxima. Maximum se nejčastěji stanovuje ve velmi vysokém věku, kdy je počet jedinců v daném věku tak malý, že je téměř zanedbatelný, v takovém případě se horní hranice píše se znaménkem "+" a vyjadřuje, že v této skupině jsou zahrnuté všechny následující věky až po nejstaršího žijícího muže či ženu.

6 Podoba věkové pyramidy Ujednána je také podoba rozmístění populace podle pohlaví. Levá strana zobrazuje mužské pohlaví a pravá strana ženské. Rozdělení na muže a ženy je nutné, jelikož by v opačném případě došlo ke značnému zkreslení (v případě vysokého věku, kdy je vyšší nadúmrtnost mužů než žen). Vazba mezi pohlavím a věkovou strukturou je zásadní, protože v některých příkladech lze vypozorovat značné rozdíly dány biologickými vlastnostmi (mužská nadúmrtnost) nebo třeba politickými (válka a jiné). PROČ?

7 Věková pyramida ovšem nemá přesně tvar trojúhelníku, ale vlivem různých zásahů … Výkroje představují … Výběžky pak znázorňují … Výběžky i výkroje představují z demografického a potažmo ekonomického a sociologického pohledu vždy problém, protože zastupují pouze nestandardní výkyv. Žádoucí jsou … ekonomického, sociologického, demografického a politického vývoje nebo také díky neočekávané situaci (přírodní katastrofy) lze vypozorovat různé výkroje nebo výběžky. negativní vliv, kdy došlo ke snížení populace. nadprůměrný počet jedinců v daných věkových skupinách, došlo tedy k navýšení populace. stabilní trendy bez výrazných výkyvů.

8 Použitá literatura, zdroje: Věková pyramida. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-03-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Bkov%C3% A1_pyramida


Stáhnout ppt "Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."

Podobné prezentace


Reklamy Google