Další vzdělávání v EU a jeho medializace na EurActiv.cz Jan Vitásek 21.6.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
PEČKY Václav Dřízhal ©2007 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ KOMUNIKACE,VYJEDNÁVÁNÍ.
ECVET v Programu celoživotního učení
Projekt FUTURA Kateřina Koutská. Cíle projektu  Projekt realizuje společnost Respekt institut, o.p.s. ve spolupráci s partnery:  Institut pro evropskou.
1 Promotion kampaň Národního orgánu pro koordinaci říjen / listopad 2008.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
RPS/CSF Komunikační plán RPS 2006 Realizované projekty Období: 12 / 2005 – 6/ 2005.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Implementace EQAVET v ČR
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
EurActiv.cz Informační portál o dění v Evropě. PREZENTACE INFORMAČNÍHO PORTÁLU EURACTIV.CZ Obsah Co je EurActiv.cz? Info o EurActiv.com Obsahová struktura.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Pohled hospodářských a sociálních.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Registrace 10:00 – 10:15 I. blok 10:15 – 11:00 Jitka Zukalová, MPSV, poradce EURES ČR Obsah: srovnání.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NSK – vazby na evropské procesy
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Transkript prezentace:

Další vzdělávání v EU a jeho medializace na EurActiv.cz Jan Vitásek

EURACTIV.CZ: VÍCE NEŽ ZPRAVODAJSKÝ PORTÁL Nabízíme informace, které se věnují problematice do hloubky – pravidelné sledování vývoje v jednotlivých oblastech, i postoje aktérů: • Relevantní zprávy: přehledně rozdělené podle témat, s hypertextovými odkazy s dalším zdrojem informací • LinksDossier: nabízí srozumitelný úvod k hlavním otázkám, pozadí problému, pozicím aktérů, rovněž rozsáhlý seznam relevantních hypertextových odkazů • Rozhovory: tematické rozhovory se zástupci společnosti, vybranými experty • Analýzy: externí příspěvky od obsahových partnerů • Denně aktualizovaný newsletter pro každou sekci, který dostává více než 800 registrovaných uživatelů EurActiv.cz: cílové skupiny • Novináři: pozice aktérů – institucí, firem, občanské společnosti • Tvůrci veřejného mínění/rozhodovatelé: přehledné odborné informace • Firmy / NNO: přehled o vývoji vnějšího prostředí, účast na jeho vytváření • Další osoby se zájmem o dění v Evropské unii: přehledné informace

OBSAH PORTÁLU EURACTIV.CZ 1.Aktuální zpravodajství 2.LinksDossier 3.Rozhovory 4.Analýzy 5.Aktuální výzvy 6.Kalendář událostí

EURACTIV.CZ – 15 OBSAHOVÝCH SEKCÍ, EVROPSKÉ FONDY •Evropa dnes •České předsednictví •Ekonomika a euro •Energetika •Podnikání v EU •Budoucnost EU •Regionální rozvoj •Sociální politika •Zemědělství •Bezpečnost a spravedlnost •Evropský parlament •Vzdělávání •Obchod a export •Evropské právo •Mobilita pracovníků •Aktuální výzvy (evropské fondy) ‏

EURACTIV.CZ JE SOUČÁSTÍ PRESTIŽNÍ SÍTĚ 15,000 čtenářů Blogactiv.eu 505,000 čtenářů* 215,000 čtenářů275,000 čtenářů *unikátní přístupy, EurActiv Network a Blogactiv, LIstopad 2007

ČTENÁŘŮ MĚSÍČNĚ VYUŽÍVÁ EURACTIV.CZ Z TOHO VÍCE NEŽ 800 ODEBÍRÁ DENNÍ NEWSLETTER Zdroje: 1. Aktuální registrace ů na EurActiv.cz 2. Čtenářský průzkum, Česká republika Google Analytics, listopad 2007

PROJEKT FUTURA NA EURACTIV.CZ: Další vzdělávání v evropských souvislostech Informace uveřejněné v rámci projektu FUTURA (květen 2007 – červen 2008) ‏  Články: více než 60 článků (4-5 měsíčně) ‏ • Celoživotní vzdělávání v EU (priorita v rámci LS) ‏ • Uznávání kvalifikací v Evropské unii (EQF, NSK) ‏ • Význam vzdělávání pro evropskou ekonomiku (konkurenceschopnost) ‏ • Zvýšení zaměstnatelnosti a adaptability (vzdělávání a trh práce) ‏ • Mobilita studentů (Komunitární programy – Erasmus, Leonardo...) ‏ • Další vzdělávání v ČR a jeho podpora z evropských fondů • Realizované projekty v oblasti DV (6 rozhovorů) ‏ • Jazykové vzdělávání (mnohojazyčnost) ‏  LinksDossier: 6 tématických LD • Celoživotní vzdělávání (červen 2007) ‏ • Vzdělávací programy EU (srpen 2007) ‏ • Informační zdroje pro celoživotní vzdělávání v ČR (listopad 2007) ‏ • Další vzdělávání v operačních programech pro Prahu (leden 2008) ‏ • Vzdělávání v oblasti informačních a komunikačních technologií (březen 2008) ‏ • Evropský kvalifikační rámec (EQFa Národní soustava kvalifikací (červen 2008) ‏

PROJEKT FUTURA NA EURACTIV.CZ 1.Odkazy na relevantní články portálu EurActiv.cz 2.Odkazy na relevantní externí dokumenty ; 1. 2.

NÁVŠTĚVNOST SEKCE VZDĚLÁVÁNÍ • EurActiv.cz měsíčně využívá čtenářů • Sekci Vzdělávání měsíčně využívá čtenářů

VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI OBSAHU EURACTIV.CZ Obsahové sekce podle návštěvnosti (PV, UV) (květen 2007 – červen 2008) ‏ 1. Evropa dnes (46.906, ) ‏ 2. Ekonomika a euro (42.214, ) ‏ 3. Budoucnost EU (39.679, ) ‏ 9. Regionální rozvoj (18.919, ) ‏ 10. České předsednictví (18.823, ) ‏ 11. Vzdělávání (17.241, ) ‏ 12. Obchod a export (11.084, 9.754) ‏ 13. Evropské právo (8.928, 8.007) ‏

VZDĚLÁVÁNÍ – PŘÍČINY NIŽŠÍHO ZÁJMU •Celoživotní vzdělávání: jedna z priorit Lisabonské strategie •EU nemá legislativní pravomoci v oblasti vzdělávání •Koordinace národních politik (např. Boloňský proces, EQF, ECVT – kreditní systém pro odbornou přípravu, apod.) •Formulování doporučení (best practices) ‏ •Podpora: •Komunitární programy (Celoživotní vzdělávání, Mladí v akci) ‏ •Strukturální programy (OP: Praha Adaptabilita, Praha KS, LZ a zaměstnanost, Vzdělávání pro KS) ‏

NÁVŠTĚVNOST PODLE TÉMAT ČLÁNKŮ VYŠŠÍ ZÁJEM (> 109 PV) ‏ • Evropské fondy v DV (>200 PV) (strukturální, komunitární) • Zkušenosti s EU fondy • Evropský trh práce (požadavky na trhu práce, praktické info: např. EUROPASS) ‏ • Uznávání kvalifikací (EQF, méně NSK) ‏ •NÍZKÝ ZÁJEM (< 109 PV) ‏ •Politická témata ((jednání ministrů EU, apod.) ‏ •Programy mobility studentů – ERASMUS, Leonardo da Vinci,... •Jazykové vzdělávání (mnohojazyčnost) ‏ •Mezinárodní srovnání (statistiky OECD, EU, apod.) ‏ •Vzdělávání a ICT

NÁVŠTĚVNOST LINKSDOSSIER (PV, UV 2M) ‏ • Vzdělávací programy EU (srpen 2007) (PV 216, UV 171); • Informační zdroje pro celoživotní vzdělávání v ČR (listopad 2007) (PV 173, UV 140) ‏ • Další vzdělávání v operačních programech pro Prahu (leden 2008) (PV 119, UV 105) ‏ • Vzdělávání v oblasti informačních a komunikačních technologií (březen 2008) (PV 105, UV 91) ‏ • Celoživotní vzdělávání (červen 2007) (PV 79, UV 60) ‏ • Evropský kvalifikační rámec (EQFa Národní soustava kvalifikací (červen 2008) (n.a.) ‏

Shrnutí a závěry •O informace z oblasti vzdělávání je nižší zájem než o jiné evropské politiky, ale: •Čtenost sekce Vzdělávání rostla v souladu s čteností celého portálu •O LinksDossier v oblasti dalšího vzdělávání jeví čtenáři zájem •Velký zájem o financování z evropských fondů •Velký zájem o zkušenosti realizátorů s evropskými fondy

Budoucnost informování o DV na EurActiv.cz •Vzdělávání má na portálu EurActiv.cz své místo •Informování o DV bude na EurActiv.cz pokračovat (soukromé financování, projekty) ‏ •Větší důraz na evropské fondy •Plán: otevřít novou obsahovou sekci „Úspěšné projekty“

DĚKUJI ZA POZORNOST Jan Vitásek EU-Media – EurActiv.cz