Regulace v oblasti léčiv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Racionální preskripce - MINULOST
Advertisements

zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Jan Brychta Michaela Šťastná.  Cena  R egulace  Orgány  Zákon.
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Hospodářská politika státu
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
LÉKOVÁ POLITIKA Marcela Segeťová.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Léková politika v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
[ 1 ] © 2007 Státní ústav pro kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků Změny od roku 2008 Praha 2007.
VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Přínosy inovativní léčby seminář
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Praktický přístup SÚKL k posuzování výše a podmínek úhrady
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Transkript prezentace:

Regulace v oblasti léčiv Jan Švihovec

Legislativní rámec Ústava a ústavní listina lidských práv … občan má nárok na bezplatnou zdravotní péči hrazenou z prostředků veřejného zdravotního pojištění…pokud zákon nestanoví jinak… Zákon o veřejném zdravotním pojištění …pouze pozitivní vyjádření hrazeného, ale vše co v zákoně není uvedeno (tedy nebylo dosud ani objeveno) je dle ústavy a ústavní listiny plně hrazeno…

Cíle lékové politiky Zajištění účinných, bezpečných a kvalitních léčiv (registrace) Za přijatelných ekonomických podmínek (ceny a zdravotní pojištění) Pro pacienty, kteří léčbu opravdu potřebují (kteří z léčby mají největší prospěch) - účelná farmakoterapie

Nejdůležitější oblasti lékové politiky Dostupnost léků registrace léků v ČR je v kompetenci Státního ústavu pro kontrolu léčiv registrace posuzuje kvalitu, účinnost a bezpečnost v rámci registrace se rozhoduje o způsobu výdeje (Rx, bez lékařského předpisu, mimo lékárnu) centralizovaná procedura EU zvláštní status harmonizace procedury s EU

Dostupnost léčiv Počet přípravků

Nejdůležitější oblasti lékové politiky Ceny léků ceny léků reguluje podle kompetenčního zákona ministerstvo financí (MF) podle zákona o cenách MF stanoví cenu výměrem do cenového řízení může zasahovat pouze MF a žadatel o cenu meziresortní cenová komise (MF a MZ) v roce 2002 ?? ceny se vyhlašují 1x ročně (obvykle k 1. dubnu) a 3x ročně se doplňují o ceny nových léčiv

REGULACE CEN Maximální ceny registrace cen není jednání o cenách regulace maximálních cen vyhlašování dovozní (výrobní) ceny rozpětí – přirážky (společná velkoobchod a lékárna) registrace cen (změny pouze inflace, devalvace, podmínky výroby) není jednání o cenách není mezinárodní cenové srovnání není cenová komise (pro stanovení cen) nejsou jasné prodejní ceny v lékárnách

Odpovědnost Ministerstva zdravotnictví MZ je odpovědné podle zákona č. 48/1997 Sb. za posuzování léčiv pro jejich zařazení mezi léčiva hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění a stanovení výše a podmínek úhrady z tohoto pojištění k tomuto účelu podle Příkazu ministryně 6/2004 ustanovila Kategorizační komisi, která je poradním orgánem ministryně podle zákona č. 20/1966 Sb.

KATEGORIZACE LÉČIV Zákon o zdravotním pojištění Vyhláška MZ Ceník VZP - příloha Seznam skupin, ve kterých musí být alespoň 1 lék hrazen plně s preskripčním omezením Vyhláška MZ určuje výši úhrady pro DDD účinné látky (podle ATC) Ceník VZP konkrétní přípravky a výše úhrady včetně preskripčního omezení

KATEGORIZACE LÉČIV MOŽNOSTI ÚHRADY FIXNÍ VÝŠE ÚHRADY poplatek za recept, poplatek za balení 100% spoluúčast, (výjimky) % Z CENY LÉČIVA různé úrovně (0%, 50%, 75%, 90%, 100%) výrazná spoluúčast REFERENČNÍ ÚHRADA podle referenční ceny základního přípravku minimální spoluúčast SMÍŠENÉ S\YSTÉMY

Výhody a nevýhody systému Pevný doplatek - Rozhodující faktor politického rozhodnutí výhody - jednoduchý systém - jasná zátěž pacienta - teoreticky nezávislost na ceně nevýhody - není jednoduché stanovit poplatek - obtížné zařazení nových léčiv - politický tlak na výjimky - stálý růst doplatku - doplatek vyšší než ceny řady léků - direktiva obtížně dodržována

Výhody a nevýhody systému % sazba výhody - prvotní rozhodnutí, počty skupin a výše úhrady - jednoduchý proces zařazování - předvídatelnost zařazení - jednoduché dodržení transparentní direktivy nevýhody - vyšší spoluúčast pacienta (generování dodatečného pojištění) - nutnost spojení s cenovou regulací - úhrada v závislosti na ceně léčiva - tlak na výjimky na určené choroby

Výhody a nevýhody systému Referenční úhrada výhody - nejnižší úroveň nezbytných doplatků - nejnižší náklady zdravotního pojištění nevýhody - obtížné udržování - obtížné stanovení úhrad pro nová léčiva - rozhodovací proces složitý - časová náročnost hodnocení - obtížné dodržení direktivy EU - nutnost definovat „clustery“ - obtížné dodržování direktivy

Nejdůležitější oblasti lékové politiky Úhrady léků ze zdravotního pojištění regulace úhrad je v kompetenci ministerstva zdravotnictví ministr rozhoduje na základě návrhu kategorizační komise základ systému je referenční úhrada (podle ATC a DDD) vyhláška MZ dvakrát ročně podle zákona musí být alespoň 521 léků hrazeno plně v r. 2000 hrazeno plně 3 200 léků, částečně 2000 (přibližně 7000 léků na trhu) v EU musí být o úhradě rozhodnuto do 90 dnů

Direktiva EU o transparentnosti Směrnice Rady z 21.12.1988 Směrnice o průhlednosti opatření upravujících tvorbu cen humánních léčivých přípravků a jejich začlenění do oblasti působnosti vnitrostátních systémů zdravotního pojištění.

Direktiva EU o transparentnosti Důvod - protože odmítnutí registrace může být odmítnuto z důvodů jakosti, bezpečnosti nebo účinnosti - protože státy přijaly opatření hospodářské povahy, které zahrnují přímou a nepřímou kontrolu cen - důsledek neexistence hospodářské soutěže nebo její nedostatečnosti - omezení sortimentu přípravků jež jsou hrazeny ze zdravotního pojištění

Regulace na úrovni ZP Smlouvy se zdravotnickými zařízeními Stanovení limitů Revizní lékaři Zmocnění na základě vyhlášky o úhradách Neregistrovaná léčiva Výjimečné situace (jediná možná léčba) Zdravotnické programy Centrální nákupy

RACIONÁLNÍ FARMAKOTERAPIE Léková politika Státní a regionální Lékové komise Regionální, nemocniční Pozitivní listy nemocniční, regionální Systém hrazení ze zdravotního pojištění (systém připojištění)

Total drug expenditure Czech Republic

Drug consumption ČR DDD/1000 inhabitants/day

Vývoj průměrné ceny jednoho balení léčivého přípravku v ČR

Porovnání průměrné ceny léčiva v ČR (SR) a zemích EU - shrnutí Zdroj: Infopharm, 2003

Charakteristika regulace cen a úhrad v ČR Všechny léky podléhají cenové regulaci Převažuje regulace maximální cenou „nákladovou“ metodou u domácích výrobců „nabídkovou“ metodou u zahraničních Převažuje podíl plně hrazených léčiv Podíl nehrazených léčiv je minimalizován Spoluúčast je minimální a stoupá pouze plíživě, není možnost připojištění Farmakoekonomika se zahrnutím nepřímých nákladů je použita naprosto výjimečně

Charakteristika regulace cen a úhrad v zemích EU Léky nehrazené ze zdravotního pojištění nemají regulaci cen Převažuje regulace ceny formou cenového porovnávání (mezi státy, mezi skupinami) Spoluúčast pacienta na ceně léčiv stoupá. Existuje však možnost připojištění Zvyšuje se podíl volně prodejných léčiv, které nemají regulaci Při stanovení úhrad stoupá úloha farmakoekonomiky a hodnocení nepřímých nákladů

Děkuji za pozornost