Význam organické hmoty v půdě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Advertisements

Kompostování Vyrobila g2.
Zemědělství – 1. část.
Půdy:.
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Spotřeba pesticidů v ČR
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Vznik a složení půdy Vznik půdy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Komunální odpadní vody a kaly
VÝŽIVA ROSTLIN.
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
Kontaminace (znečištění) vody
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Rostlinná produkce a prostředí
Ohrožování základních složek biosféry
Degradace půd vlivem zemědělství
Krajina a životní prostředí
Pícniny - rozdělení a využití
FOSFOR 15P Jana Malinovská.
Zatápění zbytkové jámy Chabařovice – vývoj mělkého jezera v podmínkách uhelné pánve Ladislav Havel, Petr Vlasák Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka.
3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století.
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Registrační číslo projektu:
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vznik půdy - půda pokrývá povrch zemské kůry
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
PŮDOZNALSTVÍ.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 3 Datum ověření ve výuce: Téma: Výživa půdy - kompost Tématický okruh: Půda Vzdělávací obor: Pěstitelství.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Kompostování Označení materiálu:
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Hnojiva aneb přikrmování rostlin. Rozdělení hnojiv a) podle skupenství pevná hnojiva kapalná hnojiva b) podle působení na rostliny přímá hnojiva – obsahují.
Organická hmota v půdě Rozdělení půdní organické hmoty (podle stupně přeměny) Humusotvorný materiál Meziprodukty rozkladu a syntézy (nespecifické látky)
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
Kompostování Vyrobila g2.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Pedosféra.
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
(podle stupně přeměny)
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
Vzdělávací akce s názvem
Jak zlepšit – jak změnit – lze vytvořit půdu „novou“?
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Ing. Martin Kulhánek, Ph.D. A330
Pedosféra = půda na Zemi
Půdy.
Půdy.
Transkript prezentace:

Význam organické hmoty v půdě Antonín Slejška CZ BIOM – České sdružení pro biomasu www.biom.cz

Definice organických látek v půdě

Rozdělení přeměněné části půdní organické hmoty snadno rozložitelná část závislá na způsobu hospodaření (nehumifikovaná část tvořená zejména uhlovodíky, lipidy a aminokyselinami), obtížně rozložitelná část závislá na lokalitě (trvalý humus skládající se z huminových kyselin, fulvokyselin a huminů).

Chemické vlastnosti humusových látek

Struktura humusových látek

Zdroje organické hmoty pro hnojivé účely Posklizňové zbytky (včetně kořenové hmoty a exudátů) 50-60% Organická hnojiva 40-50% Statková hnojiva 97% Stájová hnojiva: hnůj, kejda 92% Sláma a zelené hnojení 8% Průmyslové komposty 3% Ostatní (rašelina, čistírenské kaly, apod.) (Rychter et al. 2001, Škarda a Římanovský 1992)

Význam organických hnojiv zabezpečují přísun organických látek do půdy, jsou zdrojem energie a uhlíku pro půdní mikroorganismy, a tím pozitivně ovlivňují biologickou činnost půdy, chrání trvalý humus před rozkladem (degradací) dodáním primární organické hmoty, zvyšují stabilitu půdních agregátů, příznivě působí na řadu fyzikálně-chemických vlastností půdy (tvorbu drobtovité struktury, poměr vody a vzduchu, poutání živin, zlepšení ústojčivé schopnosti půdy), organická hnojiva jsou hnojivy univerzálními, obsahují všechny rostlinné živiny a zlepšují využití živin, zlepšují v půdě hospodaření s vodou (zvyšují vsak dešťové vody, vododržnost půdy, umožňují gravitační a kapilární pohyb vody aj.), omezují působení vodní a větrné eroze v půdě, příznivě ovlivňují obsah přístupného fosforu v půdě a mohou působit na vyvázání (imobilizaci) cizorodých prvků. Rychter et al. (2001), Graves et al. (2001), Klír et al. (1992)

Stav organického hnojení V uplynulém století spotřeboval středoevropský zemědělec více než polovinu organické hmoty, která se akumulovala 800-1000 let (Morowitz). V roce 1991 se na celkové průměrné roční spotřebě 4,11 tun OL / ha o.p. v ČR cca 57% podíleli posklizňové zbytky, včetně kořenové hmoty a exudátů (2,35 t OL / ha) a cca 43% měla uhradit organická hnojiva (1,76 t OL / ha). Dodáno však bylo 1,26 t OL / ha o.p. (72% normativu potřeby 1,76 t OL / ha). (Škarda a Římanovský, 1991) V roce 2001 se v ČR ročně aplikovalo ve stájových hnojivech (po odpočtu ztrát při skladování) pouze 0,6 až 0,7 t organických látek na 1 ha orné půdy (Rychter et al. 2001). To znamená o 1 - 1,5 tuny na ha méně oproti potřebě.

Co je třeba učinit pro zvýšení zásobenosti půd org. hmotou? Snížit deficit organického hnojení. Preferovat kvalitu organických hnojiv před kvantitou. Zaměřit se zejména na méně úrodné půdy, půdy náchylné k dezertifikaci, půdy znečištěné a jinak poškozené.

Co brání vyššímu využívání organických hnojiv? Vysoká finanční náročnost operace hnojení náklady na hnojení tuhými průmyslovými hnojivy se dle použité technologie a výměry pohybují cca od 200 do 300 Kč/ha, náklady na hnojení hnojem se při dávce 30 tun/ha pohybují cca od 2.500 do 6.500 Kč/ha (Kovaříček 2002). Nedokonalé ekonomické vyhodnocování přínosů organického hnojení. Neexistující metodika pro oceňování organické hmoty v hnojivu dle kvalitativních ukazatelů Váňa (1994) vypočítává normativ pro organickou hmotu z cen komerčních organických hnojiv a substrátů (0,5 Kč na 1 kg). Vostál (2002) odvozuje cenu organické hmoty v hnojivu od aktuální ceny rašeliny (cca 1 Kč/l za balenou a 0,5 Kč/l za volně loženou).

Jak dosáhnout vyššího využívání organických hnojiv? Dotační podporou hnojení organickými hnojivy (zrušená dotace MZe na využívání kompostů v zemědělství). Dotační podpora na využívání biologických odpadů. Zvýšení poplatků za ukládání odpadů na skládky. Opatření na straně farmáře (Škarda 1992): evidence produkce organických hnojiv, jejich obsahů organických látek a živin, provádění odpočtů účinných živin organických hnojiv od základního normativu potřeby živin pro stanovení potřeby průmyslových hnojiv, kvalifikovaná volba systému organického hnojení, bilancování organických látek v zemědělství na bázi kvalitních a efektivně využívaných statkových hnojiv či kompostů. Oceňování kompostů na základě kvalitativních parametrů dle poměru HK/FK ? dle indexu fytotoxicity ?

Děkuji Vám za pozornost Antonín Slejška CZ BIOM – České sdružení pro biomasu www.biom.cz