Exportní politika ČR Podpora exportu s podporou státu v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Zahraniční síť MPO Zpravodajství pro export One-Stop-Shop pro exportéry.
Advertisements

1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
1 Podpora exportu a ekonomických zájmů České republiky v zahraničí Nový koncept Ministerstva zahraničních věcí ČR Ministerstvo zahraničních věcí České.
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Personální managament
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Bereme na sebe vaše rizika Česko-ruská energetická konference – Zdeněk Kmoníček, EGAP.
Export jako významný pilíř ekonomického růstu firem, Ostrava
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
EKONOMICK É INFORMACE pro jedn á n í Předsednictva RV Š
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
Pojišťování exportu do rizikových teritorií Hana Hikelová
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Technické kreslení.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Součinnost podnikatelské sféry s ministerstvem průmyslu a obchodu v aktuálních podmínkách mezinárodní finanční krize Ing. Jiří Koliba náměstek ministra.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Ruská federace x WTO a OECD
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Exportní konference, Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Exportní konference,
Mgr. Lukáš Prokeš zástupce náměstka ministra ředitel odboru Podpora exportu a ekonomická diplomacie 11 Podpora exportu a ekonomická diplomacie.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Vládní program na podporu exportu
Transkript prezentace:

Exportní politika ČR Podpora exportu s podporou státu v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu

Proč exportovat? Export – parametr konkurenceschopnosti firem – viz. strategie vlády ČR, NERV, MPO vyšší úroveň produktivity práce, vyšší ceny ale i náklady, vyšší nároky odběratelů - vedou k lepší dodavatelské i výrobní kázni, inovacím, marketingu Systémově k urychlení procesu inovací a modernizace, rozvoj lidských zdrojů… kvalitnější řízení a management firem, interní procesy Brand name/značka, marketing, cenové nástroje…. nové požadavky na pracovní zdroje, jejich kvalifikaci a mobilitu

Cíle podpory exportu - co chceme VIZE: Prosadit ČR ve světě prostřednictvím obchodu a investic Podpora mezinárodního rozvoje podniků (internacionalizace firem) včetně vzdělávání Pozornost nejen vývozu zboží, avšak také vývozu služeb a investic Zlepšení kvality služeb státu – lepší koordinace složek státu podporujících zájmy v zahraničí Nové příležitosti pro podnikatele (usnadňování obchodu, působení na klíčových trzích, budování značky)

Principy podpory exportu – JAK?? Tržně konformními nástroji (v souladu s našimi závazky vyplývající z členství v OECD,WTO apod.) – nevýlučný přístup, výběrová řízení, kontrolní mechamizmy - UOHS…. Efektivní a profesionální služby podnikatelské sféře doma i v zahraničí. Stát buduje průhledné právní podnikatelské prostředí deregulace, snižování administrativní zátěže, snižování daňové zátěže apod. Partnerství s podnikatelskou sférou (SP, HK,ČROI,apod.), ale žádáme zpětnou vazbu, segment SME/MSP … Koordinace všech resortů (MPO, MF, MZV, MZe,apod.) - Czech Team

Exportní strategie 2006-2010 Základní dokument podpory exportu Řízena manažerským způsobem Řízena projektově – 11 projektů Schválena vládou Každoročně zpráva vládě o plnění

Tři pilíře podpory exportu Exportní financování - ČEB/EGAP Zahraniční síť – asistence (foot in the door) Nástroje dle katalogu – Export v kostce

1. Exportní financování a pojišťování I. Exportní financování ČEB – v roce 2011 nové úvěry v objemu 28 mld. Kč kryje politická rizika, spolupracuje s komerčními bankami, vč. KB,cíl: komerční rizika komerčním subjektům…. EGAP – v roce 2011 386 nových smluv v objemu 43 mld.Kč - v roce 2010 byla zvýšena pojistná kapacita o 30 mld. na 150 mld. (z vlastních zdrojů) http://www.egap.cz/index.php - ČEB a EGAP nečerpají přímo prostředky ze státního rozpočtu, probíhá samofinancování z operací

Zahraniční síť ZÚ a ZK CZ a CI Podpora obchodně ekonomických úseků ve dvojí podřízenosti MZV a MPO Zahraniční kanceláře CzechInvest a CzechTrade KODEX nároky podnikatelů na služby státu Informace – STI, analýzy, kontakty.. Asistence a podpora Foot in the door

Zahraniční síť ZÚ a ZK CZ a CI II. Informace, podpora na místě, lobbying (OEU,CT,CI) - Servis v zahraničí – vyhledávání kontaktů, informace o trhu, legislativně technická šetření, podpora působení v místě, STI, Businessinfo – www.businessinfo.cz informační portál 400 tis. Vstupů/měsíc, www.export.cz a další… - Semináře v ČR o teritoriích - Poptávky, tendry, nové příležitosti, Market Access Database a další nástroje - Czech Trade

BusinessInfo.cz

Export v kostce – katalog služeb státu

Export v kostce – katalog služeb státu http://www. mpo 1. Zelená linka pro export 4 2. Informační síť Zelené linky pro export 5 3. Portál BusinessInfo.cz 7 4. Služby státu na podporu exportu 8 5. Vnitřní trh EU 9 6. Přístup evropských podnikatelů na třetí trhy 12 7. Vzdělávání a poradenství 13 8. Informace a příležitosti 14 9. Asistence, prezentace a rozvoj trhu 16 10. Financování a pojištění 18 11. Zásady prezentace na veletrzích a výstavách v České republice pro rok 2011 21 12. Zásady pro organizování a financování národních výstav a českých oficiálních účastí na veletrzích a výstavách v roce 2011 23 13. Plánované oficiální účasti ČR v zahraničí – I.pololetí 2011 26 14. Program Marketing v rámci Operačního programu Podnikání a inovace 27 15. Seznam veletrhů podporovaných v roce 2011 v rámci společných účastí na specializovaných výstavách a veletrzích v zahraničí v programu Marketing OPPI 29 16. Akce CzechTrade v zahraničí - I. pololetí 2011 32 17. Nabídka společných teritoriálních seminářů MPO a CzechTrade na I. pololetí 2011 33 18. Exportní akademie CzechTrade 34 19. Kontakty do zahraničí zastupitelské úřady ČR, zahraniční kanceláře CzechTrade 36 20. Hlavní kontaktní spojení a adresy 42

Obchodně politické nástroje

Týmy exportní strategie

Bilaterální a multilaterální smluvní vztahy – Usnadňování obchodu Bilaterální a multilaterální smluvní vztahy – EU – jednotný vnitřní trh, SOLVIT…, výbory… WTO , např. ochrana intelektuál. bohatství . Prosazovat zájmy ČR a aktivně ovlivňovat společnou obchodní politiku EU a fungování jednotného vnitřního trhu EU - MPO, MZV, MZe, vláda, VEU, SZ Brusel… zahraniční zastoupení… • Liberalizace obchodu zbožím a službami • Mapování a odstraňování překážek a bariér pro český export • Zjednodušení procedur v obchodě • Zajištění ochrany proti nekalým obchodním praktikám • Koordinované působení subjektů v zahraničí i doma • Plné využití výhod vnitřního trhu • Lobování za zájmy firem v zahraničí • Kvalitní informační servis • Poskytování ucelených řešení

Děkuji Vám za pozornost. Ministerstvo průmyslu a obchodu DOTAZY??? Děkuji Vám za pozornost. Ing. Petr Adrian, MBA adrian@mpo.cz Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1 www.mpo.cz