Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
ČAS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Pravý úhel, pravoúhlý trojúhelník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová. Materiál zpracován v rámci projektu.
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Uherský stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Rýsování rovnoběžek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Rýsování kolmic Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Pohoří Evropy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Spojené státy americké
Vývin člověka po narození Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Vývin člověka po narození 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
SEVERNÍ AMERIKA PODNEBÍ A VODSTVO
Směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
SEVERNÍ IRSKO.
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Středověk Počátky Anglie Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0110.
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Státy stř. a vých. Evropy - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_03.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vznik Anglie.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Vilém Dobyvatel Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kostra člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?
Anglie v raném středověku
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Zrození středověké Anglie
Počátky Anglie.
FRANCIE V RANÉM STŘEDOVĚKU
Transkript prezentace:

Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Původními obyvateli Anglie byli zřejmě Iberové, tvůrci velkých kamenných staveb, např. Stonehenge Obrázek č. 1 - Stonehenge

v 6. století př. Kr. se zde usadili Keltové kolem roku 450 sem ze severní Evropy pronikají Anglové a Sasové původní keltští obyvatelé byli buď podmaněni, nebo odešli do horských oblastí (Skotsko, Wales) v 5. století sem sv. Patrik přinesl křesťanství, které se rozvíjelo v klášterech

pocházel ze vznešené rodiny, v mládí byl unesen otrokáři do Irska Obrázek č. 2 – Svatý Patrik žil v 5. století pocházel ze vznešené rodiny, v mládí byl unesen otrokáři do Irska později se stal mnichem, vrátil se do Irska, kde šířil křesťanství je uctíván jako patron Irska 17. březen – Den sv. Patrika – nejvýznamnější irský svátek jeho symbolem je zelená barva a jetelový trojlístek, na jehož příkladu prý vysvětloval princip Nejsvětější Trojice Obrázek č. 3 – Jetelový trojlístek

Od konce 8. století útočí na Anglii Vikingové, ovládli část ostrova Jejich útoky zastavil až král Alfréd Veliký (871 – 899) Uzavřena dohoda o rozdělení sfér vlivu Začíná proces sjednocování Anglie, který pokračoval i za Alfrédových nástupců

vybudoval silné loďstvo zreorganizoval armádu vydal nový zákoník Obrázek č. 4 – Alfréd Veliký žil v 9. století po několikaletých bojích s Vikingy s nimi uzavřel dohodu, která rozdělila Anglii na dvě části, JZ část připadla Sasům, SV Vikingům vybudoval silné loďstvo zreorganizoval armádu vydal nový zákoník podporoval vzdělanost, sám byl velmi vzdělaný, na svůj dvůr zval různé vzdělance z celé Evropy

1066 – bitva u Hastingsu – normanský vévoda Vilém Dobyvatel porazil anglické vojsko a stal se anglickým králem Obrázek č. 5 – Vilém Dobyvatel od r. 1035 normanský vévoda Vilém II. Normanský pro svůj nemanželský původ bývá v kronikách nazýván Vilém Bastard roku 1051 ho bezdětný anglický král Eduard Vyznavač označil za svého nástupce roku 1066 porazil v bitvě u Hastingsu svého protivníka Harolda II. a stal se anglickým králem, od té doby bývá nazýván Vilém Dobyvatel spolu s Normany pronikly do Anglie silné francouzské vlivy Vilém zkonfiskoval většinu půdy anglosaských šlechticů a rozdělil ji mezi normanskou šlechtu a církevní hodnostáře Vilém měl tři syny – Roberta, Viléma a Jindřicha, z bojů o dědictví vyšel jako vítěz Jindřich

Zdroje : Obrázek 1: Stonehenge [cit. 2011-07-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stonehenge2007_07_30.jpg Obrázek 2: Svatý Patrik [cit. 2011-07-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stpatrick_hilloftara.jpg Obrázek 3: Jetelový trojlístek [cit. 2011-07-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Irish_clover.jpg Obrázek 4: Alfréd Veliký [cit. 2011-07-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alfred_the_Great.jpg?uselang=cs Obrázek 5: Vilém Dobyvatel [cit. 2011-07-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:William_the_Conqueror_by_an_unknown_artist_circa_1620.jpg?uselang=cs