PŘÍBĚH LAHVE… … aneb proč mohou být lahve nesmrtelné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Odpad.
Život je jako cesta vlakem…
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Den Země Dvaadvacátého dubna lidé na celém světě opět oslaví Den Země - svátek naší modré planety. Svátek to není příliš starý, daly mu vzniknout studentské.
Odpadové hospodářství
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Perspektivy ve zpracování anorganických odpadů
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
TONDA OBAL NA CESTÁCH nás opět navštívil. Pamatujeme si z loňského roku co kam patří?????
Zpracovny nekovového odpadu
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ Projekt hodiny výchovy k ochraně životního prostředí pro žáky naší školy 22. dubna 2006 Vzdělávací oblast Enviromentální.
Učebnice str ročník TĚŽEBNÍ PRŮMYSL
Životní prostředí klady vs. zápory.
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Jak třídit odpad - prezentace
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak třídit odpad.
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zelený ParDoubek 2008.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Technologie zpracovaní odpadu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Den Země 2006 Zpráva třídy 6. A, aneb jak jsme Den Země prožili my.
Jeníček a Mařenka Třídění Odpadu. Žili, byli Jeníček a Mařenka v jednom činžovním domě, kdesi za sedmero horami a sedmero řekami.
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
DEN ZEMĚ TEST.
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
CESTA PAPÍRU Recyklace. Doma  Já, Nikol a Olča jsme si vyrobily papírového panáčka Žoseffu.  Po nějakém čase se Žoseffa stala nepotřebnou, a tak stala.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Recyklační hra.
EVVO aktivity pro školy
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
9. Řízená depolymerace Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza,
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
Třídění odpadů JAK NA TO?!. Proč třídit odpady Protože je důležité, by se použitelné suroviny dál používali. Protože je důležité, by se použitelné suroviny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
LÍBILA BY SE VÁM NAŠE ZEMĚ V TÉTO PODOBĚ?!
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa,příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_19 _ENVIRONMENTÁLNÍ.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Recyklace plastu PŘÍRODA.
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Vztah k životnímu prostředí
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Marek Barták ZŠ a MŠ Ludgeřovice
Transkript prezentace:

PŘÍBĚH LAHVE… … aneb proč mohou být lahve nesmrtelné Místo přednášky: ZŠ Lesní – Liberec Přednášející: Ing. Zbyšek Panchartek Firma: SKLOPAN LIBEREC, a.s. Dne: 28.3.2014

Vážení žáci a žákyně, než přistoupím k „PŘÍBĚHU LAHVE“ seznámím vás s některými názvy a pojmy, které jsou součástí přednášky CO JE TO RECYKLACE? … je to opakované vracení materiálu zpět do výrobního procesu… nebo … je to název pro nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití…

2. Z ČEHO VZNIKÁ SKLO? … sklo vzniká z křemičitého písku (sklářského písku) a dalších příměsí (soda, potaš)… 3. JAK VZNIKÁ SKLO? … tavením v peci 4. CO SE VYRÁBÍ ZE SKLA? …ve třídě… …i jinde…

5. CO JE SBĚRNÉ MÍSTO (odborně „HNÍZDO“)? Místo, kam se sklo, ale i jiné materiály ukládají, jinými slovy jsou to „kontejnery na tříděný odpad“ (obr.) PET, textil, papír, BIO odpad, sklo, oleje

Rodinný nákup

Vyprázdnění lahve

Sběrné místo

Transport do továrny

Nakládání střepů

Recyklace skla

Transport do sklárny

Zrození nové lahve

Jak tedy zajistíte lahvím „NESMRTELNOST“? Jakým dalším materiálům můžeme zajistit nesmrtelnost? Třídíte doma? Jak? Co? Chtěli byste vidět, jak se lahvím vrací život?

Příběh lahve … aneb nesmrtelné jsou jen myšlenky, daně a lahve Verze pro dospělé: Příběh lahve … aneb nesmrtelné jsou jen myšlenky, daně a lahve   Tichá společnice, o které bude na následujících řádcích řeč, je snad tou nejdůležitější částí každé slavnosti, oslavy, večírku, mejdanu i jakékoliv jiné společenské události, jakou si lze představit. Může být baňatá, štíhlá, křivá, obří dvoulitrová nebo třetinková ze zahraničního piva, čirá nebo zelená, ale každopádně je hojně vyhledávaná snad všemi, které znám. Řeč je o obyčejné lahvi, pársetgramovém dutém kusu skla, který nikoho nezajímá tolik, jako tekutina mezi jejími stěnami. A to je přitom škoda, neboť pokud se na lahev podíváme jinou optikou, má snad i větší cenu, než její lahodná náplň, a existují lidé, kteří jsou schopni její potenciál využít.

Z polic obchodu ji ještě snímáme s úsměvem a s napjatým očekáváním, ale co je s ní ve chvíli, kdy nás její plné tvary přestanou zajímat, protože se stanou prázdnými tvary? Od té doby na láhev pohlížíme poněkud s despektem. Stojí na kraji stolu, popřípadě se válí kdesi po podlaze a my jí věnujeme tak maximálně útrpný pohled, když ji odnášíme k ostatnímu odpadu. Nebohá láhev může mluvit o štěstí, pokud ji rozmrzelý člověk po večírku nehodí do popelnice, do společnosti všeho možného dalšího marastu, nýbrž do speciálně určeného kontejneru. Právě tam totiž začíná cesta lahve ke znovuzrození.   Tma, zápach a všude kolem roztříštěné tělesné části jejích soukmenovců... Ačkoliv to tak nevypadá, hromada nejrůznější skleněné tříště v kontejneru s nápisem „směsné sklo“ je tím nejlepším místem, kde se může prázdná láhev ocitnout. Časem se totiž celý obsah popelnice ocitne na korbě náklaďáku, který ho – spolu s tunami a tunami skla z dalších sběrných míst – odveze na recyklační linku. K lidem, kteří hodnotu lahve docení, i když na její hlavu není vypsaná tříkorunová odměna a její obsah již dělá paseku v cizím žaludku. Tady se rozmlácené sklo všech tvarů a velikostí vyvažuje tvrdým oběživem.

Haldy střepů, více či méně celých lahví a ovšem i všeho možného jiného nepořádku, které se náklad za nákladem kupí v areálu linky, mívají často opravdu úctyhodné rozměry. Zde ještě není rozdílu mezi zužitkovatelným sklem a tím, co se do kontejnerů na tříděný odpad jaksi „náhodou“ připletlo – běžným i méně běžným odpadem. Podle nepotvrzených zvěstí se už v podobných haldách našly lecjaké poklady – porcelánovými servisy začínaje, přes plasty a papír, elektronikou konče. Není zde rozdílů mezi téměř uměleckými díly od drahých vín a výběrových likérů, nevzlednými soudky od nakládaných okurek nebo nenápadnými flakónky od voňavek. Lžíce bagru zatím nediskriminuje. Zaboří se do navezeného kopce a nepořádek tak, jak leží a běží, sype na do obřího trychtýře. Láhev je v tuto chvíli již téměř jistě rozbitá na kusy – a pokud není, o naprostou demolici se postará kladívkový drtič. Střep pomalu stoupá vzhůru po běžícím pásu...   Prvním krokem na cestě ke znovuzrození je samozřejmě ruční péče. Ještě než zamíří do útrob recyklačního závodu, projde ozubený had dopravníku nejprve přes magnety, které zachytávají cokoliv kovového, a pak přes místnost, kde z něj třídiči odstraní to, co nejvíce bije do očí jako nežádoucí – rozličné neskleněné smetí, o kterém byla řeč výše, etikety, uzávěry, dřevo a podobně.

Pak teprve začne automatický třídicí proces Pak teprve začne automatický třídicí proces. O náležitou čistotu se starají magnetické i nemagnetické separátory. Střepy, které jsou již dostatečně jemné pro další zpracování, zamíří přes sušičku do sila – a ty, které jsou ještě příliš hrubé, dále drtí válcový drtič. Ty, kteří jsou hodni postupu dál, pak určuje nemilosrdné síto. Kdo ještě není na malinké kousky, musí si kolečko oběhnout znovu... Ke slovu následně přijde zřejmě nejmodernější technologie, jaká je v „očistci“ k mání – optické separátory. Ty dovedou zcela automaticky rozdělit malé blyštivé kousky podle barev a hlavně z nich vyfoukat to, co do nich nepatří a nějakým zlovolným řízením osudu to v nich pořád ještě je – porcelán, kamínky a další neřád, který laserové senzory nejsou schopné prosvítit naskrz a vyhodnotí ho tedy jako odpad. Stejné senzory pak dávají tryskám na stlačený vzduch pokyny, které střípky fouknout do jaké barevné várky. Ze separátorů tečou dvě prakticky ideálně čisté řeky – řeka čirého skla a řeka „barevného mixu“.   Cesta lahve je zde téměř u konce. Přes další pás míří do poslední násypky, ze které potom padá vodopád čistých střípků přímo na hromadu, která je finálním produktem této linky. Těžko říct, jestli právě tady není (bývalá) láhev ještě krásnější, než ve své původní baňatosti. V oceánu milionů hvězdiček by se prý dalo i plavat... s náležitým očkováním.

A dál. To už záleží na odběrateli A dál? To už záleží na odběrateli. Střípky z naší lahve, spolu s drtí ze statisíců jiných, se opět octnou na korbě náklaďáku a v žáru sklářské pece se z nich stane nový sklářský kmen. S jistou mírou nadsázky by se dalo říci, že nejrůznější firmy jsou schopné vyvážit obsah korby zlatem. Některé lahve zamíří do vyšších vrstev a ve svém novém životě pojmou devítiletou whiskey, z jiných budou důvěrně známé rumovky. Jiné nádoby zase začnou znovu sloužit jako jemná vlákna v izolačních hmotách... Stejně, jako jsme o láhve bojovali v obchodech, o ně nyní bojují firmy, které je potřebují. Ve hře je levnější sklářský kmen, mnohem menší objem „protopené“ energie – a snad i dobrý pocit z šetření životního prostředí.   Každopádně skleněné sestry, které z nějakého důvodu našly cestu jen na skládku, jim mohou jen tiše závidět. Závěr: Tuto prezentaci i jiné zajímavé informace najdete na stránkách www.sklopan.cz