ODPADY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Monitorování výuky odborných předmětů
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Registrační číslo projektu:
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Životní prostředí a domácnost
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
DEN ZEMĚ TEST.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Recyklační hra.
Problematika třídění a likvidace odpadů. Zásady domácí ekologie.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Předmět: Prvouka Ročník: 1. – 3. Tematický okruh: Místo, kde žijeme Název učiva: Třídění odpadů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05- 12
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa,příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_19 _ENVIRONMENTÁLNÍ.
TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk ,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_14.
VELKOOBJEMOVÝ A NEBEZBEČNÝ ODPAD
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Třídění odpadů,recyklace
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Transkript prezentace:

ODPADY

Co je to odpad? Podle zákona: Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl, nebo povinnost se jí zbavit.

Další pojmy Komunální odpad = veškerý odpad vznikající na území obce při činnosti fyzických osob, s výjimkou odpadů vznikajících u právnických osob nebo fyzických osob oprávněných k podnikání Odpadové hospodářství = činnost zaměřená na předcházení vzniku odpadů, na nakládání s odpady a na následnou péči o místo, kde jsou odpady trvale uloženy, spolu s kontrolou těchto činností Skládka odpadů = technické zařízení určené k odstraňování odpadů jejich trvalým a řízeným uložením na zemi nebo do země

Nejběžnější způsoby shromažďování KO Kontejnery na papír Kontejnery na plasty Kontejnery na sklo Běžné popelnice = nádoby na směsný odpad Mobilní sběrna nebezpečných odpadů Mobilní sběrna velkoobjemového odpadu Kompostárna, kompost (speciální popelnice na organický odpad) Sběrný dvůr

Kontejnery na papír modré zbarvení vhazujte noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, také karton, krabice ale mokrý, mastný nebo znečištěný papír, voskovaný papír tady nepatří podle označení zde můžete vhodit nápojové kartony (ne v Ostravě)

Kontejnery na plasty žlutá barva vhazujte PET plastové láhve (stlačené), nápojové kartony, plastové kelímky, mikrotenové sáčky, euro obaly, folie, výrobky a obaly z plastů, pláštěnky guma, molitan, PVC, textil z umělých vláken sem nepatří polystyren je recyklovatelný jen části odběratelů proto se řiďme popisky na nádobách

Kontejnery na sklo sklo se někdy třídí podle barvy na: čiré = bílé kontejnery barevné = zelené kontejnery můžete vhazovat skleněné nádoby, skleněné střepy, poškozené sklenice, zavařovací sklenice... nepatří zde keramika, porcelán, autoskla, zrcadla, lahvičky se zbytky léčiv, žárovky

Popelnice na ostatní odpad kovové nebo plastové zelené a černé popelnice používají se pro zbytkový odpad po vytřídění využitelných a nebezpečných složek můžete tedy vhazovat popel, znečištěné obaly z potravin, zbytky jídel, nepotřebné oděvy a obuv, drobné spotřební předměty, hygienické potřeby

Mobilní sběrny nebezpečných odpadů určeny pro vytříděné složky odpadů s obsahem škodlivin vhazují se zde léky (lékárna), baterie a akumulátory (škola), zářivky, výbojky, barvy, lepidla, oleje a ředidla, tuky, insekticidy, herbicidy, jedy, hnojiva,...

Elektroodpady na sběr elektroodpadů se vztahuje zákon o zpětném odběru zpětný odběr umožňuje prodejce popř. jiné místa k tomu určená patří zde televizor, mobilní telefon, fén, kulma na vlasy, počítač, MP3, a další elektrická a elektronická zařízení

Mobilní vekloobjemový kontejner slouží pro rozměrné složky odpadů vhodné pro rozbitý, vyřazený nábytek, koberce, pneumatiky, kočárky, noční stolek… tyto kontejnery se často používají také pro sběr odpadu ze staveb (cihly, střešní krytina,…)

Nádoby na kompost kompost = bioodpad kompost můžeme zakládat na zahrádkách, ale dnes už existují popelnice na kompost umožňující vnitřní proudění vzduchu můžete zde vhazovat biologicky rozložitelný odpad ze zahrad (tráva, listí, plevel, rostlinné zbytky), zbytky ovoce, zeleniny, slupky, pytlík čaje, kávoviny, přírodní látky, papír

nepatří zde ale maso, potištěný papír, kameny, zbytky zvířat

Sběrný dvůr jedná se o oplocené místo, kde se odváží a třídí veškerý odpad (kromě směsného odpadu) občan zde může uložit svůj odpad bezplatně nachází se zde kontejnery na plast, sklo, papír, nebezpečný odpad a velkoobjemové kontejnery

Recyklace recyklací se šetří přírodní zdroje = znovuvyužití recyklací se šetří přírodní zdroje prvním krokem je správné třídění

Recyklace papíru Z papíru vzniká po dlouhém procesu v papírnách nový papír z kterého vznikají sešity, toaletní papíry,… Ani papír se nemůže recyklovat věčně (4-5krát). Každým procesem znovu obnovení papíru se zkracují vlákna papíru a tím ztrácí na pevnosti, pružnosti.

Recyklace plastů Plasty se dělí do skupin: nápojové kartony, duté plasty, tašky, PET láhve nápojové kartony → papír duté plasty → plotové dílce PET lahve → vlákna do zimních bund a spacáků tašek → granulát (meziprodukt) → nové tašky a igelitové pytle

Recyklace skla staré sklo se dále třídí podle barev, které odběratelé vyžadují. odběratelé (sklárny) z tohoto skla vyrobí po drcení a tavení při vysokých teplotách nové láhve a skleněné výrobky.

Odvoz odpadů pomocí velkých vozů, které jsou označeny podle toho, jaký dopad sváží nedochází k míchání tříděného odpadu směsný odpad se dále netřídí

Zdroje Závěrem chci poděkovat Marii Řezníčkové za poskytnutí materiálů: http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99%C3%ADd%C4%9Bn%C3%AD_odpadu#Pap.C3.ADr Materiály se sdružení Tereza 2006 Písemné práce žáka na téma OZO Všeobecné znalosti třídění Programy společnosti OZO http://www.ozoostrava.cz/?code=odpadovaPoradna#12 http://www.ekodomov.cz/index.php?id=sberny_dvur http://ekologie.xf.cz/temata/recyklace/recyklace.htm http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/rekultivace http://detem.mzp.cz/odpady.shtml http://detem.mzp.cz/ekorady.shtml Praxe v OZO Ostrava s.r.o.