Karel Hynek Mácha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
ve fondech Památníku národního písemnictví
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
„EU peníze středním školám“
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
1. řádek – Mácha 2. řádek – jaké téma je 3. řádek – co téma dělá 4. řádek – věta o čtyřech slovech shrnující napsané – slogan 5. řádek –co téma dělá (opoziční.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Karel Hynek Mácha.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Karel Hynek Mácha Život a dílo.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Vypracovala: Lucie Hejčová Konzlutant : Mgr. Věra Chlupová
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Český spisovatel, novinář,
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Osobnosti národního obrození
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Karel Hynek Mácha * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice.
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
Emil František Burian
William Shakespeare.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
KAREL HYNEK MÁCHA Mgr. Michal Oblouk
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Jan Neruda - dílo.
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Vypracoval: Ondřej Dutka
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_266_ČJ8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Jan Neruda Open Presentation.
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Božena Němcová (1820 – 1862).
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Karel Hynek Mácha

Dne 16. listopadu si připomínáme 200. výročí narození Karla Hynka Máchy.

Portrét od Jana Zrzavého Mácha zemřel velmi mladý a za svého života se nestihl proslavit. Proto nevznikl jeho oficiální portrét. Všechny Máchovy „podobizny“ vycházejí z krátkého popisu jeho tváře a informace, že Mácha seděl modelem malíři Maškovi pro obraz Jana Křtitele. Spisovatelovu skutečnou podobu tudíž neznáme. Portrét od Jana Zrzavého

Narodil se v Praze na Újezdě na Malé Straně Narodil se v Praze na Újezdě na Malé Straně. otec byl mlynářský pomocník, matka pocházela z muzikantské rodiny. Záhy po Hynkově narození se rodina, postižená finančním státním krachem v roce 1811, přestěhovala do chudinské čtvrti kolem kostela sv. Petra, kde Mácha prožil své dětství i dospívání.

Květy české : listy zábavné pro vsseliký staw Karel Hynek Mácha navštěvoval svatopetrskou farní školu, poté novoměstské gymnázium. V roce 1832 ukončil filozofii a pod Jungmannovým vlivem začal psát české verše, které uveřejňoval v časopisech. Květy české : listy zábavné pro vsseliký staw

Karel Hynek Mácha se účastnil českého společenského života, hrál v ochotnických divadelních představeních ve Stavovském a Kajetánském divadle. Patřil do skupiny spolupracovníků Josefa Kajetána Tyla Stavovské divadlo

Zde se, už jako student práv, seznámil s Eleonorou Šomkovou, dívkou z řemeslnické rodiny. Vztah mezi Lori a Hynkem probíhal v bouřlivých zvratech, jak o tom svědčí intimní básníkův Deník z roku 1835. Tento citový vztah prolínal všemi ostatními Máchovými zážitky a názory na svět.

Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků cestování Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků cestování. Podnikal dlouhé pěší túry, lákala ho zejména místa, kde jeho fantazie mohla dokreslovat zbytky dávné minulosti.V roce 1834 podnikl Karel Hynek Mácha svou nejdelší cestu - přes Rakousko a Alpy se vydal do Itálie. O této cestě napsal svůj Deník na cestě do Itálie. Mapa z roku 1834

Zřícenina hradu Bezděz Střední a jižní část Českolipska je dnes nazývána Máchovým krajem. Právem. Karel Hynek Mácha prošel tento kraj křížem krážem. Na kamenitých a prašných cestách, uprostřed hradních zřícenin, v tmavých lesích se rodí jeho báseň Máj. Zřícenina hradu Bezděz

Královské město Litoměřice Mácha dokončil studia práv a koncem září nastoupil na místo koncipienta v Litoměřicích. Lori však zůstala v pokročilém stádiu těhotenství v Praze. 1. října 1836 se Lori a Máchovi narodil syn Ludvík Královské město Litoměřice

Zatímco Lori zůstala v Praze u Máchových rodičů, Mácha se zabydlil v Litoměřicích, odkud jí psal množství dopisů, stejně tak rodině a přátelům. V noci z 15. na 16. října běžel Mácha z Litoměřic do Prahy, aby spatřil nemocného syna. Bylo to také naposledy, kdy se Lori s Máchou viděla.

v Litoměřicích Máchův pohřeb. 2. listopadu napsal Mácha podrážděný dopis Lori; jde o poslední známý literární text velkého českého básníka. O čtyři dny později zemřel. V den plánované svatby, 8. listopadu 1836, se konal v Litoměřicích Máchův pohřeb.

Lori Šomková se po Máchově smrti uchýlila ke svému otci a věnovala se churavějícímu synovi, který však již 5. července 1837 zemřel. V roce 1849 se provdala. Karla Hynka Máchu přežila o více než padesát let.

Literární dílo Karla Hynka Máchy V próze se Mácha věnoval hlavně historickým tématům. Cyklus Obrazy ze života mého (Večer na Bezdězu, Marinka) se odehrává v básníkově současnosti. Nejrozsáhlejší Máchovou prací je román Cikáni. Kontroverzním je Máchův intimní deník z roku 1835, částečně psaný šifrovaně. Své první básnické pokusy psal Mácha v němčině V roce 1830 se definitivně uchýlil k češtině a celá jeho další tvorba zůstala tomuto jazyku věrná. V jeho básnické tvorbě nacházíme sonety i lyrickoepické skladby.

Máj Máchův Máj (1836) zaujímá ústřední místo jak v autorově tvorbě, tak v dějinách české literatury. Máj byl jedinou knihou, která Máchovi vyšla za jeho života. Musel ji však vydat sám. Mnohovrstevnatá báseň má 4 zpěvy a 2 intermezza. Básnický jazyk, plný metafor, oxymoronů a dalších prostředků, líčí tragický příběh.

Dějiště Máje soustředil Mácha v jedno místo středem krajinného obrazu se stalo dokské jezero se světelnou a barevnou atmosférou červencového či srpnového léta. Tato jezerní kulisa byla doplněna „bílou věží“ budovy mladoboleslavského kriminálního soudu a „popravním pahorkem“, na jehož menším vrchu stál kůl a popravčí kolo a na druhém vyšším vrchu bílá kaple. Máchovo jezero Popravčí pahorek

Kresby Karla Hynka Máchy Bezděz Bezděz

Kresby Karla Hynka Máchy Houska Valečov

Kresby Karla Hynka Máchy Kost Kost

Kresby Karla Hynka Máchy Okoř Okoř

Kresby Karla Hynka Máchy Vřísek Karlštejn