Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Navštivte hlavní město České republiky
Advertisements

The Great Wonders of Europe Ústí nad Labem, The Czech Republic.
Honza Korba CZCH prosince 2006
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Praha Hlavní město 1 mil. 140 tisíc obyvatel Zajímavosti: Pražský hrad
Svatý Václav.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Významné budovy v Žatci
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
dějepisná exkurze – 6.A, 6.B, DěS
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
Česká románská kultura
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Opava.
Více obrázků najdete na Naše výprava začala na Václavském náměstí.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA SVATÉHO VÁCLAVA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Památky Prahy a královská cesta - test
Pražské kostely.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Opava Znak.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePraha Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii, zajímavosti hlavního.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kraj Vysočina.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_33_PRAHA TÉMA: ZEM Ě PIS 1 Č ÍSLO.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Česká republika - Kutná Hora
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
SOCHA SVATÉHO VÁCLAVA.
Život Karla IV..
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
GOTIKA název gotika je podle Gótů
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
1 PhDr. Tomáš Jeřábek Gotika na Moravě.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_08_07_hlavní město - památky.
Románská architektura v Čechách
Studijní prezentace Mgr. Miroslav Zoubek Verze 1.0
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
DEN „D“ nad Jeruzalémem svítá
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem

Na kterém pražském náměstí nalezneme toto sousoší v čele se svatým Václavem? Chvíli přemýšlejte, pak klikněte a dozvíte se správnou odpověď… Václavské náměstí…

Se zobrazením sv. Václava se setkáme na dalších mnoha místech naší země. Kde myslíte, že naleznete tyto sochy? Obě jsou na stejném a velmi významném místě hlavního města… Co myslíte? Karlův most…

VYŠEHRAD… Na jiném místě v Praze naleznete tuto sochu… … tipněte si, kde se nachází… VYŠEHRAD…

Kníže Václav postavil na Pražském hradišti rotundu sv. Víta. Je ukryta pod číslem 1. Po kliknutí se zvětší její půdorys. Po dalším kliknutí uvidíte Pražský hrad tak, jak vypadá dnes. Na místě bývalé rotundy dnes stojí katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Také katedrála na Pražském hradě je spojena se jménem svatého Václava: jednak na jejím místě původně založil rotundu sv. Víta a jednak v katedrále nalezneme kapli svatého Václava … … A CO JE TO ZA ŽÁČKY PŘED KATEDRÁLOU? … to jsme přece my

…v kapli svatého Václava v katedrále, kde je Václav pohřben…

V Boleslavi… Jak známo, Václav byl zavražděn svým bratrem v Boleslavi… Dnes se město jmenuje Stará Boleslav.

Kde vlastně na mapě Starou Boleslav najdeme… Dnes je v Boleslavi známý tento poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie V Boleslavi… Na tomto místě byl Václav zavražděn… Kde vlastně na mapě Starou Boleslav najdeme…

Se jménem svatého Václava je spojeno velké množství památek a dalších míst v naší zemi. Zkuste zavzpomínat, zda některá neznáte, případně se podívejte na internetu na další podobná místa, kostely, obrazy, sochy….