Výstupy z dotazníku pro studenty Přírodovědecké fakulty OU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Proč studovat na Vysoké škole Karla Engliše?
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 3.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Studentští poradci Bezpečně studiem! Martin Pešl.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Přírodovědecká fakulta UJEP
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Informace pro studenty
AUTOEVALUACE ACADEMIA MERCURII NÁCHOD ZAMĚŘENÍ NA OBLASTI: Průběh vzdělávání – výuka, výsledky ( metody, náročnost, rozvoj klíčových kompetencí, umístění.
FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VUT v Brně. Škola bývalý klášter Kartuziánského řádu, založen kolem roku 1375.
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Maturitní zkouška 2013  společná část („státní maturita“)  jedna úroveň obtížnosti  profilová část  v „režii“ školy.
Průzkum V rámci průzkumu, který probíhal v květnu a červnu 2010 náš projektový tým oslovil 6 škol, ze kterých získal zpět 72 vyplněných dotazníků. Oslovili.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Zábavná matematika.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání provozů dílčích knihoven.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Využívání elektronických informačních zdrojů na UP v Olomouci Celostátní porada vysokoškolských knihoven
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
Úvod Proč studovat informatiku?
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Masarykova Univerzita Pedagogická Fakulta.
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Rozbor celkové úrovně vzdělávání na ZŠ Olbramovice po ukončení celkové rekonstrukce školy (ve školních letech 2012/2013 a 2013/2014) Vyhodnocení dotazníku.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
INTELEK, spol. s r.o. © 2012 WiFi síť nejen pro multimediální výuku Ing. Jan Vaculín Projektový konzultant.
Masarykovo gymnázium, SZŠ a VOŠZ Vsetín
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Úvod Proč studovat informatiku?
Spolupráce s rodiči a absolventy při tvorbě ŠVP RNDr. Jiří Herman, Ph.D. Gymnázium, Brno třída Kapitána Jaroše 14.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Fakulta informatiky Masarykova univerzita Brno. Fakulta informatiky MU Brno Brno – univerzitní město Masarykova univerzita – druhá největší univerzita.
Fakulta informatiky MU Brno
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Inspirativní studijní prostředíMediaSite na VŠESnímek 1 Případová studie MediaSite na Vysoké škole ekonomické v Praze doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Počet odevzdaných dotazníků: 40.  Kvalitní pedagogický sbor – 2x  Netřeba cokoli měnit  Skvělá úroveň výuky  Pohodové prostředí školy,
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLY
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
Ostravská univerzita (1991 → )
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Nástroje podpory uživatelů
dotazníkové šetření KLIMA ŠKOLY
Závěrečná zpráva projektu Karmelka
Procházka po knihovnách
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Projekt Karmelka: Školní kiosek
Přírodovědecká fakulta UJEP
Transkript prezentace:

Výstupy z dotazníku pro studenty Přírodovědecké fakulty OU

Fakta o dotazníku  Anonymní dotazník  Vytvořen ve spolupráci se studenty PřF  Řešeno prostřednictvím internetového průzkumu přes Google.com  Celkem 16 otázek + dostatek místa pro vyjádření názorů  Hromadným mailem s prosbou o vyplnění dotazníku bylo osloveno studentů PřF  Dotazník vyplnilo 486 studentů  Realizace tohoto internetového průzkumu proběhla v období od do  Anonymní dotazník  Vytvořen ve spolupráci se studenty PřF  Řešeno prostřednictvím internetového průzkumu přes Google.com  Celkem 16 otázek + dostatek místa pro vyjádření názorů  Hromadným mailem s prosbou o vyplnění dotazníku bylo osloveno studentů PřF  Dotazník vyplnilo 486 studentů  Realizace tohoto internetového průzkumu proběhla v období od do

Cíl dotazníku = zjistit:  Profil našeho studenta (kterým rokem studuje, jaký obor studuje, jakou SŠ studoval, odkud student pochází, …)  Jak se jim u nás na PřF studuje  Co se jim líbí  Kde má fakulta rezervy  Důvod tohoto průzkumu = společně zlepšit prostředí na fakultě a zpříjemnit studentům dobu strávenou na PřF = byli bychom rádi, aby se u nás měli co nejlépe!  Profil našeho studenta (kterým rokem studuje, jaký obor studuje, jakou SŠ studoval, odkud student pochází, …)  Jak se jim u nás na PřF studuje  Co se jim líbí  Kde má fakulta rezervy  Důvod tohoto průzkumu = společně zlepšit prostředí na fakultě a zpříjemnit studentům dobu strávenou na PřF = byli bychom rádi, aby se u nás měli co nejlépe!

Vyhodnocení dotazníku = grafy + konkrétní odpovědi v tabulce

„Jak jste se dozvěděli o oboru, který studujete?“  52% respondentů prostřednictvím internetu  15% respondentů od kamarádů  13% respondentů ze středních škol  52% respondentů prostřednictvím internetu  15% respondentů od kamarádů  13% respondentů ze středních škol

„Proč jste si vybrali pro studium PřF OU?“  52% odpovědí = „Jiná odpověď“ (viz další snímek)  51% odpovědí = „Protože je to blízko domova“  Další: „Je to prestižní škola“ (17%), „Není to náročná škola“ (10%), „Jinam jsem se nedostal“ (8%)  52% odpovědí = „Jiná odpověď“ (viz další snímek)  51% odpovědí = „Protože je to blízko domova“  Další: „Je to prestižní škola“ (17%), „Není to náročná škola“ (10%), „Jinam jsem se nedostal“ (8%)

Ostatní důvody - proč si vybrali studium na PřF  Nabízí obor, který jsem chtěl, studovat; zaujal mě - líbí se mi - nabízený obor; nikde jinde ten obor není  Možnost kombinace více oborů (dvouoborové studium)  Distanční studium ve vybraném oboru  Doporučení od kamarádů  Sympatičtější škola než VŠB  Nabízí obor, který jsem chtěl, studovat; zaujal mě - líbí se mi - nabízený obor; nikde jinde ten obor není  Možnost kombinace více oborů (dvouoborové studium)  Distanční studium ve vybraném oboru  Doporučení od kamarádů  Sympatičtější škola než VŠB

Primárním cíl dostat se na PřF a na obor, který si vybrali  72% respondentů se primárně hlásilo na PřF  95% respondentů se dostalo na obor, na který chtělo Obory, které zaujaly a jsou žádané: - Politická a kulturní geografie (nejvíce!) - Geografie a regionální rozvoj - Systematická biologie a ekologie - Fyzická geografie a geoekologie - Dvouobory, biologie, ekologie, informatika,…  72% respondentů se primárně hlásilo na PřF  95% respondentů se dostalo na obor, na který chtělo Obory, které zaujaly a jsou žádané: - Politická a kulturní geografie (nejvíce!) - Geografie a regionální rozvoj - Systematická biologie a ekologie - Fyzická geografie a geoekologie - Dvouobory, biologie, ekologie, informatika,…

„Myslíte si, že jste dostatečně informováni o dění na fakultě?“  74% respondentů je spokojeno s informovaností o dění na fakultě Uvítali by: méně oficiální studentské fórum nebo informační portál, kde by mohli komunikovat se spolužáky; větší (lepší) informovanost o důležitých termínech pro studium; informace o stavbě nové budovy; web nebo blog o vědě a výzkumu na PřF – odděleně od jiných informací a zpráv z fakulty  74% respondentů je spokojeno s informovaností o dění na fakultě Uvítali by: méně oficiální studentské fórum nebo informační portál, kde by mohli komunikovat se spolužáky; větší (lepší) informovanost o důležitých termínech pro studium; informace o stavbě nové budovy; web nebo blog o vědě a výzkumu na PřF – odděleně od jiných informací a zpráv z fakulty

„Kde hledáte informace o škole?“  Na portále (91%)  Na školním u (90%)  Na webu PřF OU (64%)  Na on-line nástěnkách kateder (55%)  „Zeptám se kamaráda“ (50%)  Na portále (91%)  Na školním u (90%)  Na webu PřF OU (64%)  Na on-line nástěnkách kateder (55%)  „Zeptám se kamaráda“ (50%)

Řešení rozvrhů  Vyhovuje 74% respondentů  Nevyhovuje 26% respondentů (nejvíce si stěžují na krátký čas na přejezd mezi budovami 30. dubna a budovu Chittussiho – mají na to často jen 10 minut – musí odcházet z hodin dříve a to vadí jak studentům, tak vyučujícím; někdy kapacita učeben neodpovídá počtu studentů na předmětu; překrývání přednášek; chybí pauzy na oběd anebo jsou příliš krátké)  Vyhovuje 74% respondentů  Nevyhovuje 26% respondentů (nejvíce si stěžují na krátký čas na přejezd mezi budovami 30. dubna a budovu Chittussiho – mají na to často jen 10 minut – musí odcházet z hodin dříve a to vadí jak studentům, tak vyučujícím; někdy kapacita učeben neodpovídá počtu studentů na předmětu; překrývání přednášek; chybí pauzy na oběd anebo jsou příliš krátké)

Přístup vyučujících ke studentům a k fakultě  Přístup vyučujících ke studentům vyhovuje 93% respondentů (většina vyučujících má lidský a vstřícný přístup ke studentům)  Mají pocit, že tam, kde přístup vyučujících (i externích) nevyhovuje a ví se o tom, tak se s tím nic nedělá a z toho jsou zklamaní…  Přístup vyučujících k fakultě vyhovuje 95% respondentů  Přístup vyučujících ke studentům vyhovuje 93% respondentů (většina vyučujících má lidský a vstřícný přístup ke studentům)  Mají pocit, že tam, kde přístup vyučujících (i externích) nevyhovuje a ví se o tom, tak se s tím nic nedělá a z toho jsou zklamaní…  Přístup vyučujících k fakultě vyhovuje 95% respondentů

Spokojenost se studijním plánem  Vyhovuje 74% respondentů  Nevyhovuje 27% respondentů (příliš moc teorie a málo praxe; uvítali by více odborných předmětů – např. další programování, algoritmy, bezpečnost v IT,…; malá možnost týmové práce; u distančního studia by chtěli zkoušky v sobotu)  Vyhovuje 74% respondentů  Nevyhovuje 27% respondentů (příliš moc teorie a málo praxe; uvítali by více odborných předmětů – např. další programování, algoritmy, bezpečnost v IT,…; malá možnost týmové práce; u distančního studia by chtěli zkoušky v sobotu)

Technické vybavení, stav učeben  Vyhovuje 78% respondentů  Nevyhovuje 21% respondentů (špatně řešená velká posluchárna, v níž není nic slyšet v zadních řadách = navrhují doplnit posluchárnu o mikrofon; nevyhovující stav některých tabulí v učebnách)  Vyhovuje 78% respondentů  Nevyhovuje 21% respondentů (špatně řešená velká posluchárna, v níž není nic slyšet v zadních řadách = navrhují doplnit posluchárnu o mikrofon; nevyhovující stav některých tabulí v učebnách)

„Jste spokojen s teorií?“  87% respondentů je spokojeno (většina učitelů jsou podle studentů odborníci ve svých oborech)  Uvítali by on-line přednášky, videa z přednášek  87% respondentů je spokojeno (většina učitelů jsou podle studentů odborníci ve svých oborech)  Uvítali by on-line přednášky, videa z přednášek

„Jste spokojen s praxí?“  Spokojeno jen 59% respondentů - výhrady se týkají nedostatečné praxe, chybí jim větší propojení univerzity s podniky a institucemi, chybí ověřování vědomostí během studia v praxi, postrádají informace o možnosti praxe ve studovaném oboru – „s kým se poradit?“

Služby školy  S knihovnou a službami TEP je spokojeno 90% respondentů Ostatní služby = většina respondentů postrádá bufet nebo kantýnu na obou budovách PřF a zázemí pro pauzu v rozvrhu; postrádají lepší kopírku (nejlépe přímo za peníze), více zásuvek na chodbách, větší možnosti přístupu na internet (ne všichni mají NB) - počítače s internetem; WiFi připojení ve všech budovách PřF i na kolejích; nedostačující kapacita menzy.  S knihovnou a službami TEP je spokojeno 90% respondentů Ostatní služby = většina respondentů postrádá bufet nebo kantýnu na obou budovách PřF a zázemí pro pauzu v rozvrhu; postrádají lepší kopírku (nejlépe přímo za peníze), více zásuvek na chodbách, větší možnosti přístupu na internet (ne všichni mají NB) - počítače s internetem; WiFi připojení ve všech budovách PřF i na kolejích; nedostačující kapacita menzy.

Zázemí fakulty pro pauzy v rozvrhu  Nevyhovuje 61% respondentů Jednoznačně jim chybí kantýna či bufet nebo aspoň mikrovlnka a varná konvice = chtějí teplé jídlo, automaty příliš nevyhovují nabídkou a bývají prázdné; chybí místnost pro strávení času v pauzách v rozvrhu (i o víkendu) = místnost, kde mohou jíst, pít, bavit se, učit se a kde bude i stůl a PC – odpočívárna i studovna v jednom, otevřená po celý den; na Hladnově chtějí větší místnost, málo často otevřená studovna (Hladnov) - neodpovídá potřebám studentů.  Nevyhovuje 61% respondentů Jednoznačně jim chybí kantýna či bufet nebo aspoň mikrovlnka a varná konvice = chtějí teplé jídlo, automaty příliš nevyhovují nabídkou a bývají prázdné; chybí místnost pro strávení času v pauzách v rozvrhu (i o víkendu) = místnost, kde mohou jíst, pít, bavit se, učit se a kde bude i stůl a PC – odpočívárna i studovna v jednom, otevřená po celý den; na Hladnově chtějí větší místnost, málo často otevřená studovna (Hladnov) - neodpovídá potřebám studentů.

„Uvítali byste vlastní časopis PřF?“  66% respondentů by uvítalo vlastní časopis PřF (časopis, kde by mohli přispívat i studenti)

Co ještě se jim nelíbí?  Vadí jim turnikety na kartu u vstupu do budovy 30. dubna – nechápou, proč u nás jsou, když nikde jinde nejsou = nevidí v tom smysl  Nelíbí se jim ponurá atmosféra chodeb v budově 30. dubna, málo barev a uvítali by barevné zdi v učebnách  …uvítali by možnost jezdit do školy na kole; rozšíření nabídky knih a odborných publikací a časopisů v knihovně,…  Vadí jim turnikety na kartu u vstupu do budovy 30. dubna – nechápou, proč u nás jsou, když nikde jinde nejsou = nevidí v tom smysl  Nelíbí se jim ponurá atmosféra chodeb v budově 30. dubna, málo barev a uvítali by barevné zdi v učebnách  …uvítali by možnost jezdit do školy na kole; rozšíření nabídky knih a odborných publikací a časopisů v knihovně,…

A co se jim líbí?   Přátelská, kamarádská, pohodová, domácká atmosféra = „rodinná univerzita“ s individuálním přístupem  Inteligentní a sympatičtí učitelé  Skvělá děkanka a výborné vedení PřF „Kdyby všechny fakulty OU byly na takové úrovni jako PřF, měla by OU jistě mnohem větší prestiž, než má v současnosti.“  Přátelská, kamarádská, pohodová, domácká atmosféra = „rodinná univerzita“ s individuálním přístupem  Inteligentní a sympatičtí učitelé  Skvělá děkanka a výborné vedení PřF „Kdyby všechny fakulty OU byly na takové úrovni jako PřF, měla by OU jistě mnohem větší prestiž, než má v současnosti.“

Děkuji za pozornost.  Výstupy z dotazníku zpracovali: Adam Bešina, Lenka Cermanová, Antonín Divácký, Robert Dunička, Jiří Doupal, Marie Opálková, Jan Sonnek, Petra Tylová a Petr Bohuš.  Prezentaci zpracovala: Beáta Sklářová,  Výstupy z dotazníku zpracovali: Adam Bešina, Lenka Cermanová, Antonín Divácký, Robert Dunička, Jiří Doupal, Marie Opálková, Jan Sonnek, Petra Tylová a Petr Bohuš.  Prezentaci zpracovala: Beáta Sklářová,