VODA 8. třída.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace PODMÍNKY PRO ŽIVOT- VODA
Advertisements

Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Význam vody pro člověka
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
zpracovaný v rámci projektu EU
Voda a její okolí.
VODA (H2O) Sumárním vzorcem H2O.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Aktivita č.5: Tajemství chemie
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
vypracovala: Vendula skalová
Voda Veronika Drzková, 2.E.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Ekologické problémy Společenské problémy
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra Filip Bordovský.
ŽIVOTODÁRNÁ KAPALINA CHEMIE TÉMA: Koloběh vody v přírodě,
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
HYDROSFÉRA VODA NA ZEMI.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Opakování voda, vzduch.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Voda ( environmentální příručka – 5.ročník )
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Víš, proč se naší zemi říká Modrá planeta?
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Eva Zaplatílková Lucie Vostárková ZŠ Chrastava
VY_32_INOVACE_
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
12. Hydrosféra Vodní obal země
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Transkript prezentace:

VODA 8. třída

V ČEM SPOČÍVÁ VÝZNAM VODY PRO VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI Voda je vzácná živina - nezbytná pro živý organismus Ve vodě probíhají důležité chemické děje Podle vědeckých studií se život zrodil ve vodě (ve slané vodě pravěkých oceánů) Voda se částečně účastní na tvorbě klimatických pásů Ve spojení s klimatem nazýváme vodu spíše srážkovým úhrnem

Kde se voda vzala na naší planetě Zemi Dopadající tělesa Zemi zásobovali vodou Vodní pára v ovzduší se měnila v přívalové deště Deště zaplavovali rozsáhlé nížiny- vznik oceánů 1. oceány- vznikli před 3.1 mld.

2/3 povrchu Země pokrývá voda

Forma vody na Zemi Voda se na Zemi vyskytuje ve formě : -řek, jezer, moří, oceánů, ledovců, podzemní vody a vodní páry Voda zabírá cca 2/3 povrchu Země Voda se vyskytuje ve 3 skupenstvích : 1. kapalné – voda 2. plynné - vodní pára 3. pevné - led

Voda využitelná pro člověka Voda v číslech Voda na Zemi 2/3 (71%) Slaná voda 97% Sladká voda 3% Moře a oceány Voda využitelná pro člověka 1%

Využití Vodu využíváme každý den a všude kde se dá : Např.: - Varná konvice... káva - Umyvadlo..hygiena - Sporák… vaření - Vana... koupaní a umívaní - Bazén... v létě na koupaní - Záchod… sprcha

Vodu dělíme do 7 skupin : 1. Měkká 2. Tvrdá 3. Destilovaná 4 Vodu dělíme do 7 skupin : 1. Měkká 2. Tvrdá 3. Destilovaná 4. Minerální 5. Užitková 6. Pitná 7.Odpadní Je zbytečné napouštět si bazén nebo mýt auto pitnou vodou – protože je příliš drahá a je velice vzácná

Čištění odpadních vod Domovní čistírna Odpadní voda je voda která byla znečištěna člověkem 2 druhy odpadních vod : - 1. komunální - 2. průmyslová Používají se biologické, chemické a fyzikálně – chemické metody čištění Hlavní postup : - 1. usazování - 2. odstřeďování - 3. filtrace Povolení k vypouštění odpadních vod vydává Vodoprávní úřad

Koloběh vody

Nedostatek pitné vody Kvůli nedostatku pitné vody ročně zemře 1.8 milionu dětí Přes 2.5 miliardy lidí trpí špatnými hygienickými podmínkami Podle předpokladů budou v roce 2025 2/3 lidí žít v zemích s nedostatkem vody Nedostatkem vody trpí nejvíce subsaharská Afrika Často se říká že čistá voda směřuje k bohatým a ta špinavá k chudým

Globální oteplování Arktické ledovce - největší zásobárnou sladké vody V této době hrozí roztátí ledovců Hladina oceánů by stoupla o 6 m Pro některé státy to znamená konec Došlo by také k ovlivnění počasí a podnebí

Zajímavosti Ve vodě vznikl život Nedostatek vody má vliv na fotosyntézu Zásoby čisté vody na Zemi se snižují Funguje jako rozpouštědlo Nikdy neteče rovně

Naše zdroje www.wikipedia.cz www.google.cz www.odpovědi.cz http://ekologie.webz.cz/ledovce.html

Otázky na konec 1. V jakých formách se vyskytuje voda na Zemi ? ( v kapalné, pevné, plynné ) 2. Jakou část povrchu Země pokrývá vodní plochy ? ( 2/3, cca 75% povrchu Země ) 3. Jak vodu rozpoznáváme podle chuti ? ( slanou a sladkou ) 4. Jakou vodu bychom neměli používat na mytí auta ? ( pitnou ) 5. Jaká voda je v ledovcích ? ( sladká ) 6. Kde vznikl život ? ( ve vodě )