Jak je to s fluorem a jódem v potřebách našich dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Stravování dospívajících
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Mezinárodní den jódu – 6. března vyhlášeno 1999 Českým výborem UNICEF Lesklé krystaly jódu při pokojové teplotě; cca 0,7 g.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
“Vhodné moderní jídlo”
Fluorid v zubní hygieně
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Opakování - vývoj jedince
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Michaela Tesařová, Tereza Majnerová, Barbora Frolíková
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Endemická struma Hejmalová Michaela.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Vliv výživy a návyků matky na plod
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výživa novorozence a kojence
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Bc. Veronika Doložílková Bc. Michaela Šindelářová.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Endemická struma.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Jak je to s fluorem a jódem v potřebách našich dětí MUDr. Miroslava Adamcová Pediatrická klinika FN Motol a 2. LF UK Praha Poděbrady, 17. 11. 2012

Kde se fluor přirozeně vyskytuje? Fluor je biogenní prvek – v přírodě se vyskytuje ve formě fluoridových aniontů rozpuštěný ve vodě a vodných roztocích. Vyskytuje se v mnoha potravinách, nejvyšší výskyt je v mořských rybách a mořských plodech. Ve vnitrozemských státech se používá/používala fluorizace pitné vody, v našich zemích byla ukončena v roce1989. Přirozené množství fluoru v pitné vodě je v ČR většinou mezi 0,3 – 0,6 mg/l (přesnou informaci v daném regionu podá OHS).

Koncentrace fluoru v nápojích a jídle – doporučený denní příjem je 0,05 mg/kg/den Produkt Průměrný příjem z 1 kg / 1 litru potravin v ppm (1,0 ppm – doporučená denní dávka) Džus 1,03 Soda 0,74 Cola 0,70 Instantní čaj 3,00 Ryba vařená 2,10 Rybičky v konzervě 4,57 Kuřecí maso 3,61 Sušené mléko 0,97 Mateřské mléko 0,005 – 0,01 Fluoridovaná sůl 200 – 250

Dostatečný příjem fluoru snižuje náchylnost zubní skloviny ke vzniku zubního kazu Suplementace fluoridem je vhodná v době, kdy se prořezává dočasný chrup, doporučuje se u plně kojených dětí a tam, kde se k přípravě umělé výživy používá voda s obsahem fluoru pod 0,3 mg/l Pokud voda obsahuje fluor v množství 0,3 – 0,6 mg/l, suplementace se nedoporučuje, po domluvě se stomatologem je možné od tří let věku používat zubní pastu s fluorem. Tabulka obsah fluoridu v balených vodách: Kojenecké vody mg F-/l Českomoravská voda 0,068 Horský pramen 0,113 Skalní voda 0,118 Aqua kojenec 0,131 Niko 0,164 Stolní vody mg F-/l Aquila neperlivá 0,048 Toma voda 0,056 Aqua Belle 0,154 Hochman 0,173 Dobrá voda neperlivá 0,710

Nadměrný příjem fluoru od narození do šesti až osmi let věku může vést k fluoróze dočasného, případně trvalého chrupu Fluoróza je poškození buněk tvořících zubní sklovinu (ameloblastů) a je vyvolána příliš velkým přísunem fluoru v období mineralizace skloviny (při růstu zubů). Těžší forma fluorózy je nevratné postižení. Vzhledem k individuálnímu a obtížně definovanému příjmu fluoru v dětské stravě je třeba přistupovat ke každému pacientovi individuálně.

Preventivní dětská stomatologická péče, lokální fluorizace a nekariogenní strava jsou mnohdy dostačující pro správný vývoj dětského chrupu Obecně se od celkové suplementace ustupuje, lokální fluorizace se rovněž stomatology většinou doporučuje až od pěti let věku. Důležitá je preventivní stomatologická péče, zubní hygiena a složení stravy dítěte. Strava by měla být nekariogenní (tzn. omezit cukry, sladké a kyselé nápoje) Zubní pasty ppm F Dětská 3 – 6 let 250 – 400 Pro školáky 500 – 1 000 Kosmetické pasty 1 000 – 1 500 Terapeutické pasty 1 800 – 2 500

Kde se vyskytuje jód? Jód se přirozeně vyskytuje v mořské vodě, přirozeným zdrojem pro člověka jsou mořské ryby a plody moře. Vnitrozemské státy měly problémy s nedostatkem jódu, od konce 40. let minulého století se na našem území zavedlo jódování kuchyňské soli. V současnosti se používají stabilnější jodičnany, norma je 27 mg jódu (+/- 7 mg) na 1 kg soli. Často užívané soli v kuchyni – alpská a mořská nemají přirozeně dostatečný obsah jódu, musí být rovněž jodované. Nejistý obsah jódu je v některých potravinách (mléčné výrobky), vysoký obsah pak v sushi a mořských řasách.

Jód je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, ve formě jodidu je zabudován v hormonech štítné žlázy Hormony štítné žlázy ovlivňují metabolismus cukrů, tuků a bílkovin, ovlivňují funkci všech orgánů a tkání v lidském těle. Během vývoje poldu a první roky po narození ovlivňují vývoj mozku. U dětí a dospívajících nedostatek jódu vede k poruše vývoje mentálních schopností a snížení IQ. Zvýšené i snížené hladiny hormonů štítné žlázy je dlouhodobě neslučitelné se životem. Doporučení endokrinologické společnosti je suplementovat přijem jódu v období těhotenství a kojení a u některých adolescentů. Doporučená dávka jódu µg/den Kojenci a malé děti 50 – 100 Děti a mladiství 150 Dospělí 150 – 200 Těhotné a kojící matky 250

Nedostatek jódu i v současné době způsobuje zdravotní komplikace až u 1/3 světové populace Nejčastějším onemocněním z nedostatku jódu je endemická struma, dříve se častěji vyskytoval i kreténismus. V současné době je v ČR zaveden celoplošný novorozenecký screening kongenitální hypothyreosy, který by měl podchytit onemocnění štítné žlázy u novorozence a včasnou léčbou zabránit nevratnému poškození mozku. Nadbytek jódu ve stravě u zdravého jedince nezpůsobí problém, ale u latentní formy onemocnění může vést k závažným komplikacím. Dostatečný příjem jódu lze sledovat dle jódurie Hodnocení jódurie µg/l optimální koncentrace 150 – 200 v graviditě a při laktaci 150 – 250 závažný nedostatek jódu ≤ 49 nadměrná saturace jódem ≥ 300

V současné době se doporučuje přijem mořské ryby dvakrát týdně, nedostatečný může být přijem jen z kuchyňské soli Přestože se kuchyňská sůl joduje, pro vyšší výskyt hypertenze a kardiologických onemocnění u dospělých pacientů se doporučuje snížit přijem soli na max 3 g denně (norma pro dospělé bez rizika 5 g/den). U dětí je příjem soli omezen dle věkových skupin, nicméně zde jsou u dětí od tří let limity v ČR překračovány, a to až trojnásobně. Tabulka: Doporučený příjem soli u dětí (převzato z Food and Nutrition Board Institute of Medicine, National Academics) Věk Sůl g/den 0 – 6 měsíců 0,26 7 – 12 měsíců 0,18 1 – 3 roky 2,17 4 – 8 let 2,60 9 – 18 let 3,20

Jak je to tedy s fluorem a jódem u našich dětí? V současné době je vzhledem ke složení dětské stravy a častému užívání vitamínových a minerálových doplňků většina dětí spíše ohrožena vyšším příjmem fluoru a jódu než jejich nedostatkem.