Koncepce a zvolený způsob práce s využitím canisterapie vychází ze zkušeností, kdy vlastní prožitek je jeden z nejúčinnějších způsobů výchovy a vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
Metoda canisterapie při práci se školní třídou
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Česká asociace adiktologů
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Logopedická třída MOTÝLCI
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Andrea Brožová Doubková
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Individuální vzdělávací plán
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Sociální šetření a legislativa
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Vzorový projekt pro ZŠ.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Vzorový projekt pro ZŠ.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Koncepce a zvolený způsob práce s využitím canisterapie vychází ze zkušeností, kdy vlastní prožitek je jeden z nejúčinnějších způsobů výchovy a vzdělávání. Metoda canisterapie je založena na interakci, vlastním prožitku a na posilování intrapersonálních dovedností žáků. V oblasti prevence pak tato práce spočívá v záměrném vytváření situací, v nichž lze předpokládat intenzivní prožívání, a v následné práci s těmito prožitky. Přítomnost psa zajišťuje nepřeberné množství zajímavých a neohrožujících témat k rozproudění komunikace zejména tam, kde děti nejsou zvyklé na diskusi a sdělování svých názorů. Pes je také vynikajícím mediátorem při posilování koheze a spolupráce ve skupině, při komunikaci mezi dětmi a mezi dětmi a učitelem. Pes zrcadlí – odráží aktuální situaci ve skupině (napětí, neklid, strach, agresi, pohodu, přátelskost, otevřenost, bezpečí) pojem H.Gardnera týkající se úspěšné schopnosti a dovednosti introspekce,sebereflexe,sebepoznání i autoregulace, sebeřízení a sebevýchovy

Konkrétní zakázky s využitím metody canisterapie Oblast podpory koheze třídy upevnění pocitu sounáležitosti se třídou u dětí ohrožených vyloučením ze skupiny, posila koheze, soudržnosti třídy, navození pozitivních vztahů mezi dětmi, rozvoj spolupráce ve skupině. Oblast podpory žádoucích hodnot ve třídě stanovení hodnot dané třídy, stanovení pravidel – norem dané třídy. Oblast prevence sociálně patologických jevů eliminace vulgarity, vzdoru, prevence nebo eliminace agresivity, prevence šikany.

Míra efektu jakékoli práce se školní třídou přímo ovlivňuje: systémový přístup, komplexnost, včasnost, vytrvalost, důslednost, pružnost.

Standardy dobré canisterapeutické praxe Odbornost, profesionalita (orientace v legislativě, v oboru kde je CT realizována, v nových trendech. Příslušné vzdělání, zachovávání mlčenlivosti.) Uzavření Dohody o spolupráci s organizací/zařízením, kde je CT realizována, stanovení harmonogramu návštěv, podrobných podmínek realizace Zajištění součinnosti – pracovník vždy spolupracuje s personálem zařízení, nikdy neponechá psa o samotě s klientem ani s personálem Doložení příslušných certifikátů – vzdělání psovoda, zkoušky psa, potvrzení o zdravotní způsobilosti, odčervení a očkování psa Péče o psa – čistota, hygiena, eliminace pachů, welfare (dobrá psychická i fyzická kondice) Používání viditelného označení – pracovník i pes Psychohygiena pracovníka a dobrý zdravotní stav Příprava na každé setkání – promýšlení přístupů, práce s individuálními cíli klienta

Podmínky pro použití psa v canisterapii Poskytovatel AP používá pouze vhodné zvíře, tím zajišťuje bezpečnost jak psa tak i klientů/uživatelů služeb. Dbá, aby nebyly porušovány obecné zásady v souladu se zněním Zákona o ochraně zvířat proti týrání a zákona o veterinární péči. pouze pes + proškolený psovod, kteří společně úspěšně složili speciální zkoušky a mají pověření/certifikát k výkonu AP. pracovník, který se věnuje přímé práci se psem získal základní vědomosti o etologii a psychologii, výchově a výcviku psa.

Je dovoleno používat mladého psa, který nemá složené zkoušky k výkonu CT, pouze za účelem výchovy a výcviku k této práci. K použití takto mladého psa smí přistoupit pouze v případě, že zvíře je mladší 18 ti měsíců a poskytovatel posoudil, že pes nijak nepříznivě neovlivní průběh terapie. Použití takového psa je dovoleno pouze pod dozorem zkušeného psovoda, který absolvoval úspěšně zkoušky nejméně se dvěma různými psy. Při terapii je dovoleno mít pouze jednoho takového psa. Poskytovatel CT zajišťuje vhodné podmínky pro práci i přepravu zvířat tak, aby nebyla porušována obecně závazná pravidla dle zákona o ochraně zvířat proti týrání. Respektuje individualitu zvířat a přizpůsobuje tak délku a způsob zatížení psa.

Poskytovatel CT zajišťuje bezpečnost jak zvířete, tak i uživatele služby. Je povinen sledovat zdravotní stav a schopnosti psa pro práci v CT. V případě zjištění jakýchkoliv změn nebo projevů (háraní feny, únava psa, odmítání spolupráce, nervozita…), které mohou nepříznivě ovlivnit průběh terapie, je poskytovatel povinen takovéto zvíře z terapie okamžitě (dočasně či trvale- dle okolností) vyřadit. informuje uživatele o vhodném chování ke zvířeti. Následně uzavírá  klientem/uživatelem dohodu. V případě porušení dohody je poskytovatel CT oprávněn ukončit poskytování služby. Pokud klient/uživatel není schopen posoudit či chápat plně tyto informace, poskytovatel sám nebo společně s odborníky či rodinou klienta/uživatele, posoudí vhodnost CT u tohoto klienta/uživatele.

  V případě ohrožení zvířete ze strany klienta je poskytovatel vždy oprávněn ukončit poskytování služby. Pes používaný v CT musí být pod stálým veterinárním dohledem, je pravidelně očkován, srst zvířete je preventivně chráněna před napadením parazity (je ošetřována přípravkem dle doporučení veterinárního lékaře), nejméně 4x ročně je proveden kontrolní rozbor stolice. Poskytovatel CT může místo rozboru stolice použít odčervení přičemž nejméně dva kontrolní rozbory stolice musí zachovat. Zvíře je v dobré fyzické i psychické kondici, jeho srst je čistá, bez parazitů a upravená. Zvíře je chováno v souladu se zákonem o veterinární péči. Poskytovatel CT je povinen seznámit veterinárního lékaře s využitím psa pro CT.

Poskytovatel AP je povinen, na požádání předložit písemné veterinární potvrzení o zdravotním stavu zvířete a potvrzení o provedení výše jmenované veterinární péči. Pokud poskytovatel CT není majitelem zvířete, které používá pro CT, je mezi majitelem a poskytovatelem sepsána smlouva o výpůjčce psa. Poskytovatel CT (pracovník, který se věnuje přímé práci se psem), je proškolen, jak postupovat při zranění zvířete nebo při zranění uživatele zvířetem. Poskytovatel AP má sjednané pojištění proti škodám způsobených zvířetem v průběhu poskytování služby. Poskytovatel AP nese veškerou zodpovědnost za dodržování výše uvedených pravidel.  

Zdroje použitých fotografií: Literatura: Rájová, D. Zooterapie. Výukový materiál . Brno: Střední škola sociálně zdravotnických služeb Vesna, o.p.s. ,2011 Rájová, D. Metoda canisterapie při práci se třídou. In Prevence, ročník 8, číslo 3. Praha: Send ,2011 Rájová, D. Metodika aktivit se psem – canisterapie, základní postupy a principy. Vyškov: Sdružení „Piafa“ ve Vyškově, 2004 Zdroje použitých fotografií: Rájová, D. Zooterapie. Výukový materiál . Brno: Střední škola sociálně zdravotnických služeb Vesna, o.p.s., 2011 (elektronická verze, interní materiál SŠSZS Vesna o.p.s.) Bc. Darina Rájová - Sociálně pedagogická prevence Občanské sdružení pro pomoc lidem s Downovým syndromem a jejich rodinám – Úsměvy. MŠ Opatovice ZŠ Morávkova Vyškov ZŠ Tyršova Vyškov

Děkuji za pozornost Bc. Darina Rájová – sociálně pedagogická prevence e-mail:rajova.darina@seznam.cz tel.:733 791 801