Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J23/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
45.1 Větné vzorce
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_599_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Název šablony:Inovace výuky AJ II/2/ Miloš Demel Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Název výukového materiálu: Food Autor: Miloš.
Mgr. Michal Oblouk PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ. PŘÍMÁ ŘEČ reprodukuje to, co n ě kdo ř ekl nebo si myslel, p ř ímo, doslova obsahuje č asto oslovení osoby, ke.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
STAVBA SOUVĚTÍ Větné vzorce. STAVBA SOUVĚTÍ Větné vzorce.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J02/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J01/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J03/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_742.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
ČTVEREC, OBDÉLNÍK A JEJICH OBVOD A OBSAH pro 5. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_745.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J20/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F34/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Optické čočky Autor: Bc.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F13/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Síla Autor: Bc. Jana Slabá.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_672.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_695.
Věta jednoduchá a souvětí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_681.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J19/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Souvětí a jeho stavba, spojovací výrazy
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Vy_32_INOVACE_ Č j Č tení písmen a slov-prezentace název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT zam ěř ení VM: 1. ro č ník.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Věta jednoduchá a souvětí.
Mgr. Michal Oblouk.  v ě ta, která je tvo ř ena jednou skladební dvojicí  obsahuje jedno sloveso v ur č itém tvaru = jeden p ř ísudek Na nádra ž í p.
Mgr. Michal Oblouk.  slova ve v ě t ě spojujeme do dvojic - tvo ř í skladební dvojice  závislost v ě tných č len ů je vyjád ř ena shodou, ř ízeností.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J18, , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Druhy vedlejších vět Věta podmětná Věta předmětná Věta přívlastková (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přísudková (podrobně vysvětleno.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SOUVĚTÍ SLOŽITÉ Jednou se nějaké lávce potkalo Štěstí s Rozumem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Věta jednoduchá VY_32_INOVACE_8
Sada 7 Jazyková výchova Autor: Dana Doležalová ZŠ a MŠ Dešná
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Sada 3A Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ČESKÝ JAZYK 3. roč. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Přímka a kuželosečka Název školy
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_39_ČJ4
VY_32_INOVACE_ČJ.3.20 Anotace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/ČJ22 2.6.2013, Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového materiálu: Stavba věty Autor: Mgr. Hana Beranová Předmět: Český jazyk Třída: IV Tematický okruh: Souvětí Téma: Vzorce souvětí Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): charakteristika :větné vzorce - vysvětlení, doplnění souvětí, vymýšlení souvětí podle zadaného vzorce, tvoření větných vzorců

Vzorce souvětí

Co už víme o větách Naše projevy se skládají z vět. Rozlišujeme věty jednoduché a souvětí. Ve větě jednoduché je jedno sloveso v určitém tvaru. ( Luboš čte knihu.) Souvětí vznikne spojením dvou nebo více vět jednoduchých. Obsahuje proto dvě nebo více sloves v určitém tvaru. (Luboš čte knihu a Hana zpívá.)

Spojovací výrazy: spojky (a, ale, nebo, proto, když, i, protože,…) zájmena (který, kdo, co, jenž, …) příslovce (kde, odkud, kdy, kam, …) Některé věty jsou odděleny pouze čárkou bez spojky) Před spojkami a, i, ani, nebo obvykle čárku nepíšeme.

Stavbu souvětí můžeme naznačit pomocí větného vzorce. Postup: 1. Spočítáme věty v souvětí 2. Napíšeme písmeno V pro každou větu 3. Číslicí vyjádříme pořadí věty v souvětí 4. Zapíšeme spojovací výraz 5. Nezapomeneme na čárku(víme, kde se obvykle nepíše) 6. Na konci větného vzorce musí být tečka, otazník nebo vykřičník

Není to složité. Kamil si četl knihu a Věrka si hrála s panenkou. a V 1 V 2. O včelách se říká, že jsou velmi pracovité. V1, že V2.

Slíbil jim, že pojedou do Tábora. Kotě si hrálo, ale za chvilku zmizelo a už se neukázalo. V1, ale V2 a V3. Slíbil jim, že pojedou do Tábora. V1, že V2.

Ke každému souvětí napiš vzorec. Nakonec si řekli, že tam nepůjdou. V1, že V2. Nemohli jsme jít ven, protože byla bouřka. V1, protože V2.

Vítek najednou uviděl, odkud se valí voda. V1, odkud V2. Sotva překonal první překážku, už se chystal na další. V1, V2.

Spojovací výraz může být na začátku souvětí a tedy i ve vzorci. Když jsem vyšel ven, svítilo sluníčko. Když V1, V2. Protože mu byla zima, zatopil v kamnech. Protože V1, V2.

Chceš si hrát na schovávanou nebo budeme jezdit na kolech? V1 nebo V2? Přijel do Miličína, kde zjistil, že nemá ani kapku benzínu. V1, kdeV2, žeV3.

Piš různá souvětí podle daných vzorců. V1 a V2. V1, ale V2. V1, protože V2. V1, aby V2. Kdo V1, V2. V1 a V2 a V3. V1, který V2. V1, V2 a V3.

Utvoř 3 souvětí podle obrázku.

Použité zdroje: http://media1.nolimit.cz/images/media1:50fcfe4cb9318.jpg/D%C4%9Btsk%C3%A9%20hry%20v%20l%C3%A9t%C4%9B%201937.jpg