Vývoj výpočetního modelu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Identifikátor materiálu: EU
Základy databázových systémů
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
PROGRAM PRO VÝUKU T ČLÁNKU
Databázové systémy Přednáška č. 6 Architektura databázových systémů,
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Úvod do databází Databáze.
Technologická centra a hostování Jihlava
Tvorba webových aplikací
Základní pojmy V informatice.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Distribuované ZOS kraje aneb příspěvek k úvahám o možnostech operačního řízení ZZS v rámci kraje MUDr. Ondřej Franěk, ZZS HMP – ÚSZS.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Druhy Počítačů.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Protokol TCP/IP a OSI model
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
Historicky nejstarším výpočetním modelem - pochází z doby prvních počítačů, které neumožňovaly svým uživatelům interaktivní styk s jejich úlohami, místo.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Výpočetní modely - /zdroj Peterka/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Počítačové sítě Počítačová síť vzniká propojením skupiny počítačů a dalších zařízení (tiskáren, pamětí, …) tak, aby tato zařízení mohla vzájemně komunikovat.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Databáze.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Vývoj výpočetního modelu
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Počítačové sítě Základní pojmy.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Global network of innovation Identity a Access Management v heterogenním prostředí Marta Vohnoutová 19. dubna 2015.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Základy operačních systémů
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Vypracoval / Roman Málek
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
Operační systémy - úvod
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Přednášky z Distribuovaných systémů
Transkript prezentace:

Vývoj výpočetního modelu

Distribuované systémy Distribuovaný systém je množina navzájem nezávislých počítačů, který se svým uživatelům jeví jako jediný systém. Jedná se prakticky o každou síť, na které se provozuje nějaká síťová aplikace( např. internetový obchod z nějakým zbožím.). Počítače tvořící distribuovaný systém jsou nezávislé, mohou tedy mít navzájem odlišný hardware, operační systém apod.

Co je výpočetní model? Výpočetní model je ucelená představa o tom,: kde jsou aplikace uchovávány jako programy a kde skutečně běží zda (a jak) jsou aplikace rozděleny na části, jak tyto části vzájemně spolupracují kde a jak se uchovávají a zpracovávají data kde se nachází uživatel, kdy, jak a jakým způsobem komunikuje se svými aplikacemi Znalost výpočetních modelů umožňuje chápat vznik a vývoj počítačových sítí

Počítačové sítě a výpočetní model výpočetní model se vyvíjel a stále vyvíjí některé výpočetní modely nepočítají s existencí sítě (např. dávkové zpracování) jiné výpočetní modely spíše počítají s existencí sítě (např. klient/server) další modely vyžadují existenci sítě (např. distribuované zpracování, network-centric computing) správné pochopení výpočetních modelů je nezbytné pro zvládnutí problematiky počítačových sítí (např. přenosové nároky aplikací, …)

Vývoj výpočetního modelu absolutní centralizace absolutní decentralizace 80. léta 20. století dnes jsme někde zde

Dávkové zpracování (batch processing) historicky nejstarší výpočetní model byl vynucen dobou (ne)dokonalostí technologické základny malými schopnostmi SW i HW (nebyla systémová podpora multitaskingu) vysokými náklady potřebou „kolektivního“ využití dostupné výpočetní techniky dnes ještě není mrtvý!

Podstata dávkového zpracování uplatňují se různé strategie výběru zpracování fronta čekajících dávek (úloh) program dávka dávka dávka dávka dávka dávka + dávka dávka dávka dávka dávka dávka musí existovat pravidla pro „poskládání“ programů, dat a příkazů do dávky - Job Control Language výstupní sestava data

Nevýhody dávkového zpracování uživatel nemá bezprostřední kontakt se svou úlohou chybí interaktivita uživatel nemůže reagovat na průběh výpočtu (volit varianty dalšího průběhu, opravovat chyby, ....) doba obrátky (od odevzdání vstupní dávky do získání výstupní sestavy) bývá relativně dlouhá

Výhody dávkového zpracování dokáže (relativně) dobře vytížit dostupné zdroje vychází vstříc intenzivním výpočtům (hodně „počítavým“ úlohám, s minimem V/V) nutí programátory programovat „hlavou“ a ne „rukama“ (protože při dlouhé obrátce si nemohou dovolit experimentovat)

Výpočetní model host/terminál vznikl jako reakce na neinteraktivnost dávkového zpracování dokáže uživatelům zajistit přímý kontakt s jejich úlohami a interaktivní způsob práce dokáže „obsloužit“ více uživatelů současně byl umožněn zdokonalením SW a HW: SW mechanismy pro sdílení času (time sharing) existencí uživatelských pracovišť (terminálů) host = počítač, který je „hostitelem“ systémových zdrojů procesoru, paměti, V/V zařízení programů, dat, systémových utilit, .....

Výpočetní model host/terminál aplikace aplikace terminál operační systém terminál vstupy procesor systémové zdroje paměť soubory výstupy programy hostitelský počítač

Podstata modelu host/terminál vše je „na jedné hromadě“ programy (úlohy) běží na hostitelském počítači data se zpracovávají v místě kde se nachází (nedochází k přenosům velkých objemů dat) mezi hostitelským počítačem a terminály se přenáší pouze: výstupy na obrazovku uživatele vstupy z uživatelovy klávesnice terminály mohou být umístěny v různé vzdálenosti blízko (místní, lokální terminály) daleko (vzdálené terminály) ...... (kdekoli v síti)

Výhody modelu host/terminál má centralizovaný charakter správu stačí zajišťovat na jednom místě snazší sdílení dat, programů, ..... relativně snadná implementace neklade příliš velké nároky na aplikace neklade velké nároky na přenos dat mezi hostitelským počítačem a terminály přenáší se pouze výstupy na obrazovku uživatele a vstupy z uživatelovy klávesnice !!jsou to malé objemy dat, protože se (typicky) pracuje ve znakovém režimu!!

Nevýhody modelu host/terminál uživatel má iluzi, že má hostitelský počítač výhradně ke své dispozici ale ve skutečnosti má k dispozici jen n-tou část jeho výkonnosti! uživatelský komfort je relativně nízký vzhledem ke znakovému režimu !!! není to vina výpočetního modelu, ale způsobu jeho využití!!! Winterm: GUI Windows na terminálu

Další vývoj výpočetní technika se postupně stávala čím dál tím lacinější zrodily se minipočítače ale výpočetní model se nezměnil!!!! pořád bylo nutné (z ekonomických důvodů), aby více uživatelů sdílelo jeden počítač zlom nastal až s příchodem osobních počítačů kdy už bylo ekonomicky únosné přidělit každému uživateli jeho vlastní počítač, k výhradnímu použití

Nový výpočetní model: izolované osobní počítače není žádná vazba není žádná vazba aplikace aplikace aplikace

Model izolovaných počítačů od příchodu osobních počítačů si lidé slibovali především: vyšší komfort větší pružnost a flexibilitu nezávislost na ostatních (žádnou potřebu sdílení) tyto požadavky se v zásadě podařilo splnit Ale objevily se jiné problémy! Problémy izolovaných počítačů: dříve se každý problém řešil jednou, na jednom místě nyní se každý problém řeší n-krát na n-místech uživatelé jsou mnohem více odkázáni na sebe jsou problémy se sdílením dat a programů jak např. řešit práci nad společnými daty? některé věci (např. drahé periferie) není stále ještě únosné přidělit každému do výhradního vlastnictví

Řešení: rozumný kompromis přísná centralizace (model host/terminál) i izolované osobní počítače jsou dva extrémy v životě většinou vítězí rozumný kompromis zde kompromis = něco se dá každému do výhradního vlastnictví něco se naopak bude sdílet úplná decentralizace úplná centralizace

Co má smysl dát každému? vlastní výpočetní kapacitu už je relativně laciná vlastní pracovní místo klávesnici, monitor, myš, ..... uživateli lze vytvořit příjemné pracovní prostředí některé programy a data nutno posuzovat individuálně

Co má smysl sdílet? drahé periferie společná data „soukromá“ data např. laserové tiskárny, modemy, ......... společná data firemní databáze, sdílené dokumenty, ..... „soukromá“ data např. kvůli zálohování aplikace vyžadující správné nakonfigurování a „údržbu“

Předpoklady úspěšného sdílení uživatel nesmí sdílení poznat uživatel nesmí pozorovat významnější rozdíl v rychlostech přístupu ke sdíleným a privátním objektům je vhodné, když si uživatel vůbec nemusí uvědomovat fakt sdílení jsou nutné dostatečně rychlé přenosové technologie mechanismy sdílení musí být implementovány transparentně

Vznikají první sítě LAN řeší především potřebu sdílení souborů (programů, dat) periferií (tiskáren, ....) také z důvodu vyšší bezpečnosti (např. dat - zálohování apod.) jsou řešeny tak, aby je „nebylo vidět“ aby na nich mohly pracovat aplikace, které nejsou uzpůsobeny síťovému prostředí (neuvědomují si existenci sítě) teprve později se sítě mohou stát „viditelné“ když se objevují aplikace, které přímo počítají s existencí sítě

Jiná motivace pro vznik sítí (WAN) překlenout vzdálenost: pro potřeby komunikace pro potřeby sdílení výpočetní kapacity pro potřeby sdílení dat ..... vznikají první rozlehlé sítě WAN kvůli omezeným přenosovým možnostem (pomalým přenosům) na nich nelze dosáhnout transparentního sdílení proto případné sdílení je řešeno netransparentně uživatelé si uvědomují rozdíl mezi „místním“ a „vzdáleným“

Nový výpočetní model: file server / pracovní stanice jako soubor je aplikace umístěna zde data se zpracovávají zde data jsou zde aplikace běží zde aplikace file server pracovní stanice přenáší se celá aplikace i všechna data LAN

Model file server/pracovní stanice pro aplikace je „neviditelný“ zajišťuje plně transparentní sdílení je použitelný pro aplikace, které si neuvědomují existenci sítě pro aplikace určené původně pro prostředí izolovaných počítačů umožňuje sdílení dat i programů umožňuje centrální správu

Nevýhody modelu file server/pracovní stanice v některých situacích je hodně neefektivní způsobuje zbytečný přenos může snadno dojít k zahlcení sítě důvod: data jsou zpracována jinde, než jsou umístěna (a proto musí být přenášena) podobně pro programy

Příklad: práce s databází úkol: prohledat DB soubor velikosti 10 MB, zda se v něm nachází položka XY datový soubor se zpracovává zde datový soubor je zde aplikace přenos 10 MB dat

Řešení: model klient/server myšlenky: data se budou zpracovávat tam, kde se nachází výstupy pro uživatele se budou generovat tam, kde se nachází uživatel musí dojít k rozdělení původně monolitické aplikace na dvě části serverovou část zajišťuje zpracování dat klientskou část zajišťuje uživatelské rozhraní

Vlastnosti modelu klient/server klient a server si posílají data představující dotazy a odpovědi pokud se klient a server dobře dohodnou, mohou účinně minimalizovat objem přenášených dat mají výrazně menší přenosové nároky mohou pracovat i v prostředí rozlehlých sítích klient a server mohou stát na různých platformách

Příklad práce s databází v prostředí klient/server datový soubor je zpracováván zde serverová část aplikace zde je přijat dotaz a zobrazen výsledek klientská část aplikace stačí přenést 1bitový výsledek

Filosofie klient/server klasické řešení klient/server: rozděluje aplikaci na dvě části vzniká dvouvrstvá architektura novější řešení - rozdělení funkcí do 3 částí: prezentační funkce uživatelské rozhraní, sběr dotazů, prezentace výsledků aplikační funkce vlastní logika aplikace správa dat vlastní databázové operace lze implementovat jako: 3 úrovňové řešení 2 úrovňové řešení (celkem 5 možností)

Představa 3-úrovňové architektury klient/server, s využitím WWW aplikační funkce prezentační funkce správa dat „logika“ aplikace WWW server WWW klient (browser) databázový stroj dotaz dotaz odpověď odpověď