Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Architektura databází DBS=SŘBD+DB

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Architektura databází DBS=SŘBD+DB"— Transkript prezentace:

1 Architektura databází DBS=SŘBD+DB

2 DBS = SŘBD + DB Decentralizovaná Centralizovaná Centrální (Terminal)
File - Serve Klient- Server

3 1. Decentralizovaná databáze
množina databází, která je uložena na několika počítačích Uživateli se však jeví jako jedna velká databáze. charakterizujeme třemi vlastnostmi: Transparentnost- z pohledu klienta se zdá, že všechna data jsou zpracovávána na jednom serveru v lokální databázi. Autonomnost- s každou lokální bází dat zapojenou do distribuované databáze je možno pracovat nezávisle na ostatních databázích. Nezávislost na počítačové síti- jsou podporovány různé typy architektur lokálních i globálních počítačových sítí (LAN, WAN). V jedné distribuované databázi tedy mohou být zapojeny počítače i počítačové sítě různých architektur, pro komunikaci se používá jazyk SQL.

4 2.Centralizovaná databáze
Databázový server je umístěn na jednom počítači.

5 a) Centrální architektura DBS
V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická pro terminálovou sít. Po síti přenáší vstupní údaje z terminálu na centrální počítač do příslušné aplikace, výstupy z této aplikace se přenáší na terminál. Protože aplikační program i vlastní zpracování probíhá na centrálním počítači, který může zpracovávat více úloh, mají odezvy na dotazy určité zpoždění.

6 b)Architektura file-server DBS
SŘBD a příslušné databázové aplikace jsou provozovány na jednotlivých počítačích data jsou umístěna na file-serveru a mohou být sdílena.

7 c) Architektura klient-server DBS
založena na lokální síti (LAN), personálních počítačích a databázovém serveru. Na personálních počítačích běží program podporující např. vstup dat, formulaci dotazu atd. Dotaz se dále předává pomocí jazyka SQL (Structured Query Language) na databázový server, který jej vykoná a vrátí výsledky zpět na personální počítač. Databázový server je tedy nejvíce zatíženým prvkem systému a musí být tvořen dostatečně výkonným počítačem.

8 Architektura klient-server redukuje přenos dat po síti.
Architektura klient-server vyhovuje i náročným aplikacím a je využívána většinou renomovaných databázových firem. Kromě jazyka SQL, který představuje standardní dotazovací jazyk, existují ještě další standardy pro navazování komunikace mezi aplikacemi ještě před vlastním zahájením komunikace v SQL.


Stáhnout ppt "Architektura databází DBS=SŘBD+DB"

Podobné prezentace


Reklamy Google